logo

Бялата акула е вид голяма хищна риба. И въпреки че те са най-известни само с такова име, има и други. Така че пълното име на тези риби е Голямата бяла акула (английски). Обикновено се използва в научните трудове, медиите и някои сериозни източници на информация. По-малко известните имена на този опасен хищник са Кархародон (латински) и акула-обитател. Както можете да предположите от последния, този тип акула е доста опасен за хората.

Описание на бялата акула

Тези опасни хищници растат средно с дължина до 4-5 метра и тежат около един тон. Те са много силни, бързи и изключително опасни хищни риби.
Цветът на горната част на тялото им обикновено е тъмно сив, а дъното е светло. И е изключително трудно да се открият акулите. В крайна сметка, ако погледнете отгоре - той се слива с тъмния цвят на водата.

Кархародон е опасен не само за размера си, но и за другите особености на физиологията на тялото му. Те му помагат да намери плячката и да я убие. И за това трябва да разкажа по-подробно:

    - Челюстите на този хищник имат 3 реда зъби. Поради това, докато се тресе главата до страната, зъбите прорязваха плътта, притисната в челюстите.

- Сетивните органи, наречени ампули на Лоренцини, дават възможност да се намерят достатъчно големи живи организми според тяхното електромагнитно поле. Вярно е, че тази способност работи само на кратко разстояние.

- Но с помощта на обонятелни органи, канибалските акули са способни да уловят миризмата на кръв, разтворена във вода, за десетки километри.

  • - Освен това този вид риба има и други органи, които могат да намерят жертвите си. Например, не забравяйте за страничната линия, която може да улови вибрации. Или за зрение със слух.
  • Начин на живот

    Странно е, че канибалските акули са предимно дневни. Живеейки в повърхностните води на почти всички морета и океани, те се хранят с много водни животни с относително малък размер. Е, те също се хранят с разлагащи се трупове на големи животни - например китове. Така те живеят, постоянно се разхождат по моретата и океаните в търсене на плячка. Интересното е, че те живеят средно приблизително същото като хората - до 70 години.

    Опасността за белите акули е представена от косатки и крокодили. Бяха записани много сблъсъци, които завършиха със смъртта на този привидно страшен хищник.

    стойност

    Канибалските акули са получили името си не е напразно. За хората те са сериозна опасност, въпреки че хората не са най-вкусната плячка за тях. Като цяло, ако не провокирате този хищник вода, тогава няма да атакува. Всяка година се записват по-малко от сто случая на нападения от акули върху хора и само около десетина от тях завършват със смърт.

    Общо казано, в света има сравнително малко бели акули - около 3-4 хиляди. Може би това е най-доброто.

    Кит акула
    Китовата акула, макар и с голям размер (12-20 метра) за хората, не е особено опасна.

    скатове
    Склоновете са доста опасни риби, живеещи във всички морета и океани. Основното им оръжие е опашката.

    http://naturae.ru/zhivotnyi-mir/ryby/belaya-akula.html

    Голямата бяла акула (Carcharodon)

    Може би това е най-известната акула, която ужасява хората. Но преди всичко това е риба, която живее в топлите води на океаните и моретата, в нейния елемент и ние се намесваме на нейната територия. Дължината на тялото му е 4–6 метра, има и екземпляри от 8–10 метра. Тегло от 600 до 3200 кг. Женските са по-големи от мъжките.

    Най-често се срещат в крайбрежните води на Южна Африка, Бразилия и Аржентина, на изток от САЩ, Австралия и Куба. Благоприятната температура на водата е 13 - 24 градуса. Поддържа се в горните слоеве на водата, понякога пада на дълбочина около 1000м.

    Тази огромна риба има обтекаемо тяло, голяма конусообразна глава, огромна уста, която се намира под главата, с остри назъбени зъби в 5-7 реда. Зъбите й постоянно се променят и нарастват. Гръбната перка е визитна картичка на бялата акула, тя е голяма и висока.

    Кал от хрилете липсва, вместо него има пет хрилни процепи по страните на тялото в главата. Тялото е покрито със специални везни - плочи с няколко точки. Цветът на гърба е сив, понякога оттенък на зеленикаво, дъното е бяло. Такъв камуфлаж перфектно маскира рибата във вода, което я прави невидима нито от горе, нито отдолу. И ако смятате, че той плува мълчаливо и бързо и дори внезапно атакува, всеки трябва да бъде нащрек. Тя е гъвкава и маневрена.

    Бялата акула, както и всички акули, няма плувен мехур, така че винаги трябва да се движи, за да не се удави и да се снабди с кислород, с отворена уста. Средната скорост на движение е около 3-4 км / ч. Когато атакува жертвата, тя ускорява до 80 км / ч.

    Очите й са малки, виждат се зле, тя разчита повече на обонятелните органи. На чувствителния нос има хиляди малки пори, той мирише на най-малката миризма на кръв. Страничната линия на рибата улавя и най-малките колебания във водата на голям морски обитател на 200 метра.

    Всеки човек избира своята територия и води самостоятелен начин на живот. Ловува сама, но си струва да лови плячка, роднините й плуват в миризмата на кръв и трябва да споделят. Най-често тя атакува зад жертвата и я преследва.

    Млади риби, които наблюдават атаката на по-стар опитен хищник, учат умения. Скоро те ще повторят всички действия и всеки от тях ще получи първия трофей. Те се хранят с всичко, което се среща, но те са предимно бозайници - тюлени и морски лъвове, тюлени и риби, малки китове и делфини. С удоволствие ядат мърша.

    От ихтиолозите е установено, че белите хищници правят дълги миграции десетки хиляди километри. Защо правят по този начин, никой не може да каже със сигурност. Може би това се дължи на периода на брака и раждането на потомството, или може би те следват в търсене на храна. Между другото, те съхраняват храна за бъдещето и могат да отидат без храна за дълго време.

    Белите акули живородни, от 4 до 15 малки се развиват в тялото му, но не всички са родени. Дори и в утробата, те имат лош хищнически характер и канибализъм. Най-силният и най-арогантен без срам на съвестта ядат братята и сестрите си. Е, естественият подбор на природата - те живеят най-силно и най-устойчиво. След раждането акулата (дължината на тялото на една риба 110-130 см) остава сама, първо се храни с малки риби. Сексуалната зрялост достига 10 - 12 годишна възраст. Бременност жените трае около година.

    В дивата природа живеят около 40 години.

    • Клас - хрущялни риби
    • Отряд - Ламиниформ
    • Семейство - акули от херинга
    • Род - Бели акули
    • Изглед - Бяла акула
    http://www.animals-wild.ru/482-belaya-akula-karxarodon.html

    Доклад "Бяла акула".

    Голямата бяла акула (Carharodon) е един от най-големите хищници на планетата. Тя заслужаваше известността си с акула, която ядеше от човека: има много регистрирани случаи на нападения срещу хора. Езикът не се превръща в риба, а всъщност е: бялата акула принадлежи към класа на хрущялните риби. Терминът "акула" идва от викингския език, думата "hakall" наричали абсолютно всякаква риба. Природата щедро дари на бялата акула: външният му вид не се е променил за милиони години, които е живял на планетата. Размерът на мега-рибите надхвърля дори убийците, които понякога достигат до 10 м. Според ихтиолозите дължината на голямата бяла акула може да надвишава 12 метра.

    изтегляне:

    Преглед:

    . Изпълнен ученик 2г клас: Смирнов Константин.

    1. Общо описание
    2. местообитания
    3. вид
    4. размери
    5. Начин на живот
    6. храна
    7. Човешкото взаимодействие

    Бялата акула, или голямата бяла акула, или акула-ядец е вид хрущялни риби от монотипния род на белите акули от семейството на акулите от херинга.

    Бялата акула се намира в крайбрежните и открити води на всички океани на Земята (с изключение на Арктика). Това е една от най-големите хищни риби на Земята. Женските са по-големи от мъжките и средно растат до 4.6-4.8 m дължина, въпреки че понякога се срещат акули, понякога по-дълги от 5 метра, и исторически са били регистрирани индивиди с дължина над 6 m и маса от най-малко 1900 kg. Очаква се продължителността на живота да бъде поне 70 години. Храната на възрастните индивиди се състои главно от малки морски бозайници; но те също ловуват различни риби, морски птици и други животни. Смята се, че това е най-опасният вид акула за хората, а на белите акули се приписва по-голямата част от атаките срещу хора.

    Бялата акула е на ръба на изчезване - на Земята има около 3500 индивида.

    2. Хабитат

    Основните центрове на акумулацията на белите акули са крайбрежните води на американската Калифорния и мексиканската Баха Калифорния, Австралия и Нова Зеландия, Южноафриканската република и, веднъж, Средиземно море. Една от най-големите популации от бели акули живее около остров Дайер, Южна Африка, там бяха проведени почти всички изследвания на този вид. Може да се намери в района на Източното крайбрежие на САЩ, край бреговете на Куба, Бахамските острови, Аржентина, Бразилия; в източната част на Атлантическия океан, от Франция до Южна Африка; в Индийския океан бялата акула се появява в Червено море, край бреговете на Сейшелските острови, както и на остров Реюнион и във водите на Мавриций; в Тихия океан - от Далечния изток до Нова Зеландия и западния бряг на Америка.

    Белите акули, като правило, патрулират малки архипелаги, обитавани от перконоги (тюлени, морски лъвове и кожи), рифове, плитчини и скалисти пещери, заобиколени от тесен континентален или островен шелф. Те се движат целенасочено близо до повърхността или близо до дъното.

    Бялата акула има голяма конична глава. Горната и долната част на опашната перка имат същата ширина (както при повечето акули от херинга). Коремът е оцветен в бяло, гърбът и страните са сиви (понякога с кафяв или син оттенък). Такъв цвят затруднява откриването на акула. Ако погледнете отгоре, тъмната сянка се разтваря в дълбочината на морето, когато се гледа отдолу, силуетът на акулата едва се забелязва срещу яркото небе, а когато се гледа отстрани, тялото визуално се разделя на тъмна и светла част. Белите акули имат три реда зъби. Ръбовете на зъбите са назъбени, а когато акулата ухапа и разклаща глава от едната страна на другата страна, зъбите отрязват и разкъсват парчета месо като трион, което им позволява да се хранят с животни, които не могат да бъдат погълнати цели.

    Белите акули имат плътно тяло с форма на пура и 5 чифта дълги хрилни процепи. Устата е извита под формата на широка дъга. Първата гръбна перка има формата на триъгълник, основата му започва зад основата на гръдните перки. Гръдните перки са големи, дълги, сърповидни. Вторият гръден и анален плавници са малки, аналната перка се намира пред втората гръбна перка. На опашната стена има килове. В горния ръб на опашната перка има вентрален зъб.

    Размерът на типичната бяла акула за възрастни е 4–4,9 метра с маса 680-1100 кг. Женските обикновено са по-големи от мъжките и обикновено са с дължина около 4.6–4.8 метра, докато мъжките имат средна дължина от 3.4–4 m.

    Що се отнася до размера на най-голямата известна проба от бялата акула, учените също нямат единна гледна точка. Елис и Маккосер определиха размера на най-големия, надеждно измерен инстанция от 6,4 метра. Той е заловен в кубински води през 1945 година. Непотвърденото тегло на тази акула е 3324 кг. Въпреки това, в този случай има експерти, които твърдят, че акулата всъщност е била на няколко фута по-къса. Например, R. Aidan Martin, след като анализира снимка, стигна до заключението, че сниманата акула е дълга около 5 метра. Според друго проучване от 2001 г., през май 1987 г., бяла акула с дължина над 7 метра е била заловена близо до остров Кенгуру, Австралия, но тя не е била точно измерена, остават само снимки на главата.

    Поведението и социалната структура на белите акули не са добре разбрани. Във водите на Южна Африка има йерархично господство по пол, размер и пребиваване: жените доминират мъже, големи акули - над малки, местни - над начинаещи. По време на лова белите акули обикновено се разделят и разрешават конфликти чрез ритуали и демонстративно поведение. Те рядко влизат в битка помежду си, въпреки че по телата на отделните индивиди са открити следи от зъби на племена. Вероятно, когато една акула плува прекалено близо до другата, акулата може да му даде предупредителна хапка, освен това, белите акули могат да покажат своето господство с помощта на ухапвания.

    Белите акули са едни от малкото акули, които редовно повдигат главите си над повърхността на водата, за да се оглеждат за плячка. Това поведение е характерно и за нощните акули Малгаш. Има версия, че акулите по този начин по-добре улавят миризми, тъй като те се разпространяват по-бързо във въздуха, отколкото във водата. Белите акули са много любопитни, демонстрират изобретателност и прибягват до комуникация, ако ситуацията изисква това. На бреговете на Seal Islandruen, Южна Африка, те плуват и плуват ежегодно в стабилни групи от 2 до 6 индивида. Не е известно дали родствените връзки съществуват между членовете на групите, но те се държат доста мирно един към друг. Вероятно социалната структура на тези групи е най-сравнима с тази на вълка; всеки член на пакета има установен статут, има алфа лидер в групата. Когато се срещат членове на различни групи акули определят социалния ранг, без да прибягват до насилие.

    Белите акули ловуват предимно през деня. Подобно на повечето други акули, те са опортюнистични хищници и се хранят предимно с относително малки животни: риба, например херинга, риба тон, лъчи и други акули, мекотели (предимно главоноги), китове (делфини, морски свине), перконоги (тюлени, тюлени, морски лъвове), морски костенурки, морски видри и птици. Не заобикаляйте страната и мършата, например - труповете на мъртви китове. Съобщавани са случаи, когато белите акули са изяли трупа на мъртъв кит заедно с тигрова акула. В някои райони мърша може да бъде основен източник на храна за възрастни бели акули. Също така е много обичайно за белите акули да ядат животни, които не са типични за ежедневната си храна на животните, когато изчезне удобна възможност. Така съдържанието на стомасите на белите акули показва, че млади или възрастни китови акули и лунна риба могат да бъдат включени в тяхното меню, въпреки че в момента не е известно дали това е хищничество или ядене на мърша. В стомаха са открити три големи млади екземпляра с предбаудална дължина до 239.8 см, от 300 до 477 перуански сардини. В Куинсланд в стомаха на уловена бяла акула с дължина 4.9 м се оказва, че е австралийски крокодил с тесен гърло с дължина 1,2–1,5 м, а край бреговете на остров Фуерте, Колумбия, местните жители съобщават за нападения на бели акули на малки крокодили с неизвестен резултат. В стомаха на 4,4-метрова мъжка бяла акула, уловена във водите на щата Вашингтон, в допълнение към останките от тюлени и костни риби, са открити 150 раци. Известни са и случаи на откриване в стомасите на акули на останки, неидентифицирани за видовете сухоземни животни и двучерупчести мекотели. Освен това е известно, че белите акули поглъщат предмети, които не могат да усвоят. Но обикновено младите акули се хранят предимно с дребни риби, лица с обща дължина над 3.5-4 m лов, предимно малки морски бозайници и големи пелагични риби, а най-големите акули с дължина над 5 метра се хранят главно с големи риби и главоноги. и мърша.

    1. Човешкото взаимодействие

    Най-вероятно от всички акули най-голяма опасност за хората са белите акули. От 1990 г. до 2011 г. са регистрирани 139 случая на бели акули на хора, от които 29 са били фатални. Последната атака на бяла акула върху хора, която завърши със смъртта на жертвата, е на 28 февруари 2013 г. Въпреки атаките, човекът не винаги е крайната цел на акулата. Много инциденти са свързани с факта, че акулите, хапещи човек, се опитват да разберат какво е то. Те също хапят буйове, дъски за сърф и други плаващи предмети. В допълнение, акулите могат да объркат силуета на плувец или сърфист, който плува на дъската със силуета на обичайната плячка - перконоги или костенурки. Много нападения се случват в условия на лоша видимост или други обстоятелства, които нарушават възприятието на акула. Според друга хипотеза, процентът на оцелелите от нападението на бяла акула е толкова висок, че след първата атака хората успяват да избягат, като изгонят акулата. Понякога белите акули атакуват малки лодки и дори ги потъват. 5 от 108-те потвърдени непровокирани атаки на Тихоокеанското крайбрежие през 20-ти век бяха свързани с каяци. В редки случаи акули атакували кораби с дължина до 10 м. Като правило ударът падал върху кърмата.

    http://nsportal.ru/user/981519/page/doklad-belaya-akula

    Великата бяла акула. Снимки, описание на животното

    Този океански хищник е една от най-големите и най-агресивни риби. Цветът на гърба и страните на голямата бяла акула може да бъде черен, кафяв или сив, но коремът винаги е бял, което е и причината за неговото име.

    Средната дължина на тези морски животни е около 5-6 метра, а теглото може да достигне от 600 до 3200 килограма.

    Но има и истински гиганти: например, веднъж бяла акула е била фиксирана, нейната дължина е била 11 метра, а според учените това е далеч от границата. Лицата, чиято дължина е по-малка от четири метра, се считат за подрастващи и все още не са влезли в зряла възраст.

    Голяма бяла акула (Carcharodon carcharias).

    Учените установиха един интересен факт: големите бели акули са съществували през третичния период и тяхната дължина по това време достига тридесет метра. Устата на това чудовище беше толкова огромна, че ако този вид е оцелял до наши дни, осем души лесно биха се вписали в него. Но такъв квартал едва ли би обещал на човек нещо добро.

    Голямата акула е истинско изкопаемо животно.

    Голямата бяла акула е самотна по природа. Живее в почти всички краища на световните океани, както в открити, така и в крайбрежни води. Обикновено бялата акула предпочита горните слоеве на водата, но ако е необходимо, тя може да се спусне на дълбочина, без да усеща дискомфорт. Имаше случай, когато този хищник беше заловен на дълбочина от километър. Тези морски обитатели предпочитат топли води, но плуват в умерени географски ширини. Жената, след раждането на малките, не оставя повече от две живи, а просто изяжда останалите.

    В устата на бялата акула няма да поздрави никого!

    Бялата акула има огромни зъби, които имат триъгълна форма и достигат до пет сантиметра. Освен това ръбовете им са назъбени. Челюстите на тази риба са толкова мощни, че лесно могат да ухапят костите и хрущяла на жертвата си, така че практически няма шанс за спасение от този, който е паднал в този хищник. Трябва да се отбележи, че зъбите на голямата бяла акула са подредени в няколко реда, така че ако зъбите на първия ред са повредени, зъбите от задните редове ще бъдат заменени на мястото им.

    Тази гигантска поглъща жертвата си за секунди.

    Великата бяла акула се нуждае само от няколко секунди, за да погълне плячката, която срещне по пътя си. Тя не може да се нарече някакъв специален гурме, тя яде почти всичко, включително и представители на собствения си вид. Заловените бели акули в стомасите откриха почти непокътнати тела на жертвите, чиято дължина достигна два метра. Ако потенциалната плячка е по-голяма от този размер, акулата го разкъсва на парчета и след това я изяжда. Тази риба не отказва от по-фина храна. Тяхната плячка може да бъде лаврак, скумрия, риба тон, кожи, тюлени, морска видра, морски костенурки. Тя не пренебрегва и боклук, и дори мърша.

    За хората тази риба е голяма опасност, особено за водолазите.

    Този вид акула е най-опасната за хората. Много често нападат хора, както и лодки, които са във водата. Само през последните години официално бяха регистрирани повече от сто такива атаки и никой няма точна информация за това колко от тях са точни. В повечето случаи срещата с бялата акула за човек завършва със смърт, само понякога някой може да избяга. И ако гледате видеото с този хищник, тогава ще разберете какво опасност среща с него в океана може да скрие в себе си.

    http://animalreader.ru/bolshaya-belaya-akula-foto-opisanie-zhivotnogo.html

    Великата бяла акула. Живот и местообитание на голяма бяла акула

    Бурята на моретата, бялата смърт, безмилостният убиец - веднага щом те не наричаха това мощно и древно създание, което оцеляваше в динозаврите. Името му е голямата бяла акула. По-съвършен организъм в природата просто не съществува.

    Описание и особености на голямата бяла акула

    Голямата бяла акула (Carharodon) е един от най-големите хищници на планетата. Тя заслужаваше известността си с акула, която ядеше от човека: има много регистрирани случаи на нападения срещу хора.

    Езикът не се превръща в риба, а всъщност е: бялата акула принадлежи към класа на хрущялните риби. Терминът "акула" идва от викингския език, думата "hakall" наричали абсолютно всякаква риба.

    Природата щедро дари на бялата акула: външният му вид не се е променил за милиони години, които е живял на планетата. Размерът на мега-рибите надхвърля дори убийците, които понякога достигат до 10 м. Според ихтиолозите дължината на голямата бяла акула може да надвишава 12 метра.

    Въпреки това, съществуват само научни хипотези за съществуването на такива гиганти, най-голямата бяла акула, уловена през 1945 г., е с дължина 6,4 м и тежи около 3 тона. Може би най-големият в света с безпрецедентен размер никога не е бил уловен и прорязва водата на дълбочина, която не е достъпна за хората.

    В края на третичния период и по стандартите на Земята тя е сравнително нова, предците на бялата акула, мегалодонът, са живели в огромните дълбини на океана. Тези чудовища са достигнали дължина от 30 м (височината на 10-етажна сграда), а в устата им могат удобно да се настанят 8 възрастни мъже.

    Днес голямата бяла акула е единственият оцелял вид от многобройните си родове. Други са изчезнали заедно с динозаври, мамути и други древни животни.

    Горната част на тялото на този ненадминат хищник е боядисана в сиво-кафяви тонове, а насищането може да бъде различно: от белезникаво до почти черно.

    Дължината на голямата бяла акула може да надвишава 6 метра

    Зависи от местообитанието. Коремът е бял, заради което акулата е получила името си. Линията между сивия гръб и белия корем не може да се нарече гладка и гладка. Тя е по-скоро счупена или разкъсана.

    Този цвят перфектно маскира акулата във водния стълб: от страничния ъгъл очертанията му стават гладки и почти невидими, а когато се гледа отгоре, по-тъмният гръб се смесва със сенките и долния пейзаж.

    Скелетът на голяма бяла акула няма костна тъкан, а цялото се състои от хрущял. Аеродинамичното тяло с конична глава е покрито с надеждни и плътни люспи, по структура и твърдост, подобни на зъбите на акулите.

    Тези скали често се наричат ​​"зъби на кожата". В някои случаи черупката на акула не може да бъде пробита дори с нож, а ако я ударите „срещу козината“, ще останат дълбоки разрези.

    Формата на тялото на бяла акула е идеална за плуване и преследване на плячка. Специалната мастна секреция, отделяна от кожата на акулите, спомага за намаляване на резистентността. Може да достигне скорост до 40 км / ч, а не във въздуха, а в гъстата солена вода!

    Движенията му са грациозни и величествени, сякаш се плъзгат във водата, без да се правят никакви усилия. Този хълм лесно може да направи 3-метрови скокове над водната повърхност, а спектакълът трябва да се каже очарователен.

    Голямата бяла акула няма въздушно мехурче, което да я държи на повърхността, а за да не отиде на дъното, трябва непрекъснато да работи с перки.

    Добрата плаваемост помага на огромния черен дроб и ниската плътност на хрущяла. Кръвното налягане на хищника е слабо и за да стимулира притока на кръв, тя също трябва постоянно да се движи, като по този начин помага на сърдечния мускул.

    Гледайки снимката на голямата бяла акула, широко отворена уста, вие усещате тръпката и ужаса, а кожата се пулсира. И това не е изненадващо, защото е трудно да си представим по-съвършен инструмент за убиване.

    Зъбите са подредени в 3-5 реда, а в бялата акула те постоянно се обновяват. На мястото на счупен или изпуснат зъб, от резервния ред веднага се разраства нов. Средният брой на зъбите в устната кухина - около 300, дължина - повече от 5 cm.

    Структурата на зъбите също е обмислена, както всичко останало. Те имат заострена форма и назъбвания, което улеснява изваждането на огромни парчета месо от техните нещастни жертви.

    Зъбите на акулите са практически лишени от корени и изпадат доста лесно. Не, това не е грешка в природата, по-скоро обратното: зъбът, залепен в тялото на жертвата, прави невъзможно хищникът да отвори устата за вентилация на хрилете, рибата просто рискува да се задуши.

    В този сценарий е по-добре да загубите зъб, отколкото живот. Между другото, в живота си голямата бяла акула заменя около 30 хиляди зъба. Интересно е, че челюстта на бялата акула, притискаща плячката, оказва натиск върху нея до 2 тона на cm².

    В устата на бялата акула има около 300 зъба

    Живот и местообитание на голяма бяла акула

    Белите акули са предимно самотни. Те обаче са териториални, но показват уважение към по-големите братя, което им позволява да ловуват във водите си. Социалното поведение сред акулите е доста сложен и слабо проучен въпрос.

    Понякога те са лоялни към факта, че другите споделят храната си, а понякога - напротив. Във втората версия те показват своето недоволство, усмивка на устата, но физическото наказване на нарушителя е изключително рядко.

    Голямата бяла акула се намира в зоната на шелфа в близост до бреговете почти по целия свят, с изключение на северните райони. Този тип е термофилен: оптималната температура на водата за тях е 12-24 ° С. Важен фактор е концентрацията на сол, така че не е достатъчно в Черно море и тези акули не се срещат в нея.

    Голямата бяла акула живее край брега, Мексико, Калифорния, Нова Зеландия. Големи популации се наблюдават в близост до Мавриций, Кения, Мадагаскар, Сейшелските острови, Австралия, Гваделупските острови. Тези хищници са склонни към сезонни миграции и могат да пътуват хиляди километри.

    Голямата бяла акула яде

    Голямата бяла акула е хладнокръвен изчислителен хищник. Той атакува морски лъвове, тюлени, кожи, костенурки. В допълнение към големите животни, акулите ядат риба тон и често достатъчно мърша.

    Голямата бяла акула не се колебае да ловува други, по-малки видове от своя вид, както и делфините. По отношение на последната те засаждат и атакуват отзад, като лишават жертвата от възможността да използва ехолокация.

    Природата е направила акулата идеален убиец: зрението му е 10 пъти по-добро от човешкото, вътрешното ухо улавя ниските честоти и звуците на инфрачервения обхват.

    Обонянието на хищника е уникално: акулата е способна да усеща миризмата на кръв в примес 1: 1 000 000, което съответства на 1 чаена лъжичка на голям плувен басейн. Атаката на бялата акула е мълния: отнема по-малко от секунда от отварянето на устата до окончателното затваряне на челюстите.

    Прилепвайки си като бръснач зъби в тялото на жертвата, акулата поклаща глава и разкъсва големи парчета плът. По едно време тя може да погълне до 13 кг месо. Челюстите на кръвожадния хищник са толкова силни, че лесно ухапват големи кости и дори цялата плячка наполовина.

    Стомахът на акулата е голям и еластичен, може да държи огромно количество храна. Случва се, че солната киселина за храносмилането не е достатъчна, тогава рибата я превръща отвътре навън, като се освобождава от излишъка. Изненадващо, стените на стомаха не се увреждат от острите триъгълни зъби на това могъщо същество.

    Нападенията на голямата бяла акула на хората се случват, главно водолази и сърфисти страдат от това. Хората не влизат в диетата си, по-скоро хищникът атакува по погрешка, като взема сърф за печат или печат на слона.

    Друго обяснение за такава агресия е нахлуването в личното пространство на акула, територията, където се използва за лов. Интересното е, че рядко се храни с човешка плът, често се изплюва, осъзнавайки, че е било погрешно.

    Размерът и характеристиките на тялото не дават на жертвите на голямата бяла акула шанс за спасение. Всъщност, сред дълбините на океана, тя не притежава достойна конкуренция.

    Възпроизвеждане и дълголетие

    Лица с дължина под 4 м, най-вероятно незрели юноши. Женските акули могат да забременеят не по-рано от 12-14 години. Мъжките зреят малко по-рано - в 10. Големите бели акули се размножават чрез отглеждане на яйца.

    Този метод е присъщ изключително на хрущялни видове риби. Бременността продължава около 11 месеца, след което няколко бебета се излюпват в утробата на майката. Най-силните ядат слабите, докато са все още вътре.

    Раждат се 2-3 напълно независими акули. Според статистиката, 2/3 от тях не живеят до една година, ставайки жертва на възрастни риби и дори собствената си майка.

    Поради продължителната бременност, ниската продуктивност и късното узряване, броят на белите акули непрекъснато намалява. В световния океан живеят не повече от 4500 индивида.

    http://givotniymir.ru/bolshaya-belaya-akula-obraz-zhizni-i-sreda-obitaniya-bolshoj-beloj-akuly/

    Бяла акула

    Известен представител на хищни риби е голямата бяла акула. Лицата, принадлежащи към кархародите на Кархародон, обитават повърхностните слоеве на водата на различни океани, въпреки че също се намират в дълбочина. Само в Северния ледовит океан няма акули. Те наричат ​​тези хищни риби бяла смърт, риба-канибали и кархародони (ужасни зъби).

    Характеристики на бялата акула: размер, тегло, структура на зъбите

    Белите акули дължат името си на определен вид. Перитонеума на хищническа риба е боядисана в бяло, страните им и гърба са сиви, при някои индивиди е сиво-сиво или сиво-кафяво.

    Поради специфичния цвят е трудно да се забележи риба от далеч. Сивият цвят на гърба и страниците прави невъзможно да ги видим отгоре, те се сливат с повърхността на водата. Ако погледнете нагоре от дъното на океана, бялата корема не се отличава от небето. Тялото на акулата е визуално разделено на две части, когато се гледа от разстояние от разстояние.

    Женските акули са по-големи от мъжките. Средната дължина на женските кархародони е 4,7 м, а мъжките растат до 3,7 м. С такава дължина теглото им варира между 0,7-1,1 т. Според експертни оценки канибалските риби, които са в идеални условия, може да нарасне до 6,8 м. Тялото на бялата акула е опашно, плътно. От страните са 5 чифта хрилни процепи. На голяма конична глава са малки очи и ноздри.

    Благодарение на каналите, които приближават ноздрите, обемът на водата, която влиза в обонятелните рецептори, се увеличава

    Устието на хищната риба е широко, има формата на дъга. Вътре има 5 реда триъгълни остри зъби, височината им достига 5 см. Броят на зъбите е 280-300. При млади индивиди първите зъби се променят напълно на всеки 3 месеца, а при възрастни - на всеки 8 месеца. Характерно за кархародон е наличието на чипс по повърхността на зъбите.

    Мощните челюсти на акулите могат лесно да хапят хрущялите, да разрушат костите на жертвите. С помощта на проучване, проведено през 2007 г., успяхме да открием силата на ухапването на този хищник.

    Компютърната томография на главата на акула помогна да се установи, че силата на ухапване на млад индивид с тегло 240 kg и дължина 2,5 m е 3131 N. А акула с дължина 6,4 m и с тегло над 3 тона може да затвори челюстите със сила 18216 N. учени, информацията за силата на ухапване от големи акули е твърде висока. Поради специалната структура на зъбите акулите не трябва да могат да хапят с голяма сила.

    Първият голям перка на гърба прилича на триъгълник, гръдните перки са сърповидни, дълги, големи. Анални и вторични гръбни перки с малък размер. Тялото завършва с голяма опашка, чиито плочи са еднакви по размер.

    В големите кархародони кръвоносната система е добре развита. Това позволява на хищниците да загреят мускулите си и да увеличат скоростта на движение във водата. Белите акули нямат плувен мехур. Поради това кархародоните са принудени непрекъснато да се движат, в противен случай потъват на дъното.

    Къде живее

    Местообитанието на канибалските акули е огромно. Те се срещат както в крайбрежните зони, така и на разстояние от земята. Предимно акули плуват в повърхностни води, но някои екземпляри могат да бъдат намерени на дълбочина над 1 км. Те предпочитат топли водни тела, оптималната температура за тях ще бъде 12–24 ° C. Обезсолените и нискосолените акули не са подходящи.

    В Черно море кархародоните не са намерени

    Крайбрежните зони в Калифорния, Австралия, Южна Африка и Нова Зеландия принадлежат към основните центрове на хищнически натрупвания. Акулите също са намерени:

    • близо до бреговете на Аржентина, Република Куба, Бахамските острови, Бразилия, източния бряг на САЩ;
    • в източната част на Атлантическия океан (от Южна Африка до Франция);
    • в Индийския океан (намира се близо до Сейшелските острови, в Червено море и водите на Република Мавриций);
    • в Тихия океан (по протежение на западния бряг на Америка, от Нова Зеландия до Далечния изток).

    Често акулите могат да се видят около архипелага, плитчини, скалисти пещери, обитавани от перконоги. Отделни популации живеят в Адриатическо и Средиземно море. Но броят им в тези резервоари през последните години е намалял значително, те са почти изчезнали.

    Начин на живот

    Хората не са изучавали социалната структура на популациите от акули и поведението на индивидите. С помощта на наблюдения беше възможно да се разкрие, че тактиката на атаката на хищниците зависи от избрания вид плячка. Това допринася за високата телесна температура, благодарение на която се стимулира мозъчната функция.

    Техните атаки са толкова бързи, че в преследването на плячка те могат напълно да излязат от водата. В този случай животните развиват скорост над 40 km / h. Неуспешното нападение не спира преследването на жертвата. Те могат да вдигнат главите си над водата, докато търсят плячка.

    Междуспецифичната конкуренция се среща на места, където акулите и китоподобните имат обща хранителна доставка.

    Преди това се смяташе, че естествените врагове на белите акули липсват. Но през 1997 г. наблюдателите на китовете трябваше да станат свидетели на нападение над възрастна бяла акула. Той е бил нападнат от представител на китоподобните - кит убиец. Подобни атаки бяха записани по-късно.

    Хранене и храносмилателна система

    Храната на кархародон варира в зависимост от възрастта и размера на животните. Хранят се с малки животни:

    • рибите (риба тон, лъчи, херинга и малки членове на семейството на акулите са популярни);
    • най-често са засегнати перконоги (тюлени, лъвове, тюлени);
    • главоноги;
    • птици;
    • китоподобни (морски свине, делфини);
    • морски видри, костенурки.

    Не пренебрегвайте кархародоните мърша. Китовият труп може да бъде добра плячка.

    От особена важност за големите екземпляри са тюлени, други морски животни, малки китове. С помощта на мазни храни те успяват да поддържат енергиен баланс, така че се нуждаят от висококалорична храна.

    Но морски свине и делфини атакуват рядко. Докато в Средиземно море последните са важен компонент от диетата на акулите. Те атакуват този вид плячка предимно отдолу, отзад и отгоре, като се опитват да избегнат откриването чрез сонар.

    Противно на общоприетото схващане, човек не се интересува от качеството на храната заради малкото количество мазнини. Carjarodons може да обърка хората с морски бозайници, което се счита за основната причина за нападението.

    Белите акули имат по-бавен метаболизъм, така че понякога могат да отидат без храна за дълго време.

    Хищниците могат да отидат без храна за дълго време. Смята се, че 30 кг китова мазнина е достатъчно, за да задоволи метаболитните процеси, протичащи в тялото на акула с тегло над 900 кг за 45 дни.

    На устройството на храносмилателните органи акулите практически не се различават от другите риби. Но кархародонов изразява отделянето на храносмилателната система в различни отдели и жлези. Той започва с устната кухина, която плавно преминава в фаринкса. Зад него са хранопровода и стомахът е V-образен. Гънките в стомаха са покрити със слизеста мембрана, от която храносмилателните ензими и соковете се отделят изобилно, което е необходимо за преработка на падналата храна.

    В стомаха има специална секция, към която се изпраща излишната храна. Може да съхранява храна до 2 седмици. Ако е необходимо, храносмилателната система започва да използва наличните запаси, за да поддържа жизнената активност на хищника.

    Той се различава от другите видове риби и животински акули в способността да “усуква” стомаха през устата. Благодарение на тази способност, те могат да го почистят от мръсотия, натрупани остатъци от храна.

    От стомаха храната преминава в червата. Съществуващият спирален клапан допринася за по-ефективно усвояване. Благодарение на присъствието си се засилва контактът на храносмилателната храна в стомаха с лигавиците на червата.

    В процеса на храносмилането също активно участват:

    • жлъчен мехур;
    • панкреаса;
    • черния дроб.

    Панкреасът е отговорен за производството на хормони, панкреатичен сок, предназначен за разграждането на въглехидрати, мазнини, протеини. Благодарение на работата на черния дроб, токсините се неутрализират, патогенните микроорганизми се унищожават и мазнините, доставяни с храна, се преработват и абсорбират.

    Характеристики на поведението

    Белите акули не живеят на едно място. Те се движат по крайбрежието, правят трансатлантически пътувания, но се връщат към обичайните си местообитания. Поради миграциите има възможност да се пресекат различни популации от акули, въпреки че се смяташе, че живеят в изолация. Причините за миграцията на кархародоните все още не са известни. Изследователите предполагат, че това се дължи на възпроизвеждане или търсене на места, богати на храна.

    Когато се наблюдава във водите на Южна Африка, се разкрива, че господстващото положение се дава на жените. Когато ловуват, хищниците са разделени. Възникналите конфликти се решават чрез демонстративно поведение.

    Белите акули започват борба в изключителни случаи.

    Поведението им по време на лов е интересно. Целият процес на улавяне на жертвата може да бъде разделен на етапи:

    1. Идентификация.
    2. Определяне на видове.
    3. Приближава се към обект.
    4. Атака.
    5. Яденето.

    Те атакуват главно в случаите, когато екстракцията е разположена близо до повърхността на водата. Големи индивиди, те хващат по средата и се затягат под водата. Там могат да погълнат цяла плячка.

    болест

    В естествената среда акулите могат да умрат не само в резултат на риболов на хищници от хора или при нападения от косатки. Кархародоните могат да бъдат засегнати от паразити. Често акулите се заразяват с червеи. Активирането на червеите води до появата на слабост в хищниците, някои тъкани умират. При заразени бели акули зрението и миризмата са нарушени.

    Заплахата за кархародон са малките ракообразни копеподи. Те се настаняват в хрилете, се хранят с кръвта на акулата и кислорода, който идва към него. Постепенно състоянието на хрилните тъкани се влошава и акулата умира от задушаване.

    Хищниците имат добре функционираща имунна система, която може да ги предпази от автоимунни, възпалителни и инфекциозни заболявания, но често развиват рак. Сега успяхме да идентифицираме повече от 20 вида тумори, които застрашават живота на акулите.

    Размножаване: как раждат белите акули

    Младите акули се раждат адаптирани към независим живот.

    Белите акули принадлежат към овивибарите. От яйцата в майчиния организъм се изпържва люк. Те вече са израснали. Отсъства комуникацията с майчиния организъм. Видът се размножава чрез плацентарно отглеждане на яйца. В постелята има 2–10 акули. Най-често се раждат 5-10 новородени. Тяхната дължина при раждане е 1,3–1,5 m.

    Източник на хранителни вещества за отглеждане на ембриони са яйцата, които се произвеждат от майчиния организъм. Акулата в утробата има разтегнат корем с дължина 1 м, вътре в него е жълтък. В по-късните етапи на развитие стомасите се изпразват. Наблюдателите най-вероятно ще се срещнат с новородени акули в спокойни води. Те са добре развити.

    Колко живота

    Karcharodonov трае средно 70 години. В този случай пубертетът при жените се среща на 33-годишна възраст, при мъже - на 26-годишна възраст. Те престават да растат от момента на зрелостта.

    Атака върху човека

    Хората не представляват интерес за акулите, въпреки че има доста случаи, когато те атакуваха. Най-често жертвите са водолази и рибари, които идват на хищника твърде близо.

    Във водите на Средиземно море е налице „феномен на акула“, според който кархародоните са плували след една захапка. Според експерти, акулите, които изпитват глад, могат спокойно да се възползват от човека.

    Най-често, когато се срещат с акули, хората умират от загуба на кръв, удавяне или болка. Когато атакуват, хищниците нараняват плячката и чакат да отслабне.

    Преструвайки се, че е мъртъв - най-лошият вариант, когато срещнете акула

    Акулата може частично да яде соло водолази, а хората, които се гмуркат с партньори, могат да бъдат спасени. Често е възможно да се избегнат онези хора, които имат активна опозиция. Всеки удар може да накара хищника да плава. Експертите съветват, ако е възможно, да победи акулата в очите, хрилете, лицето.

    Важно е постоянно да се следи местоположението на хищника, той може да атакува отново. Акулите доброволно се хранят с мърша, така че гледката на несъпротивителна плячка няма да ги спре.

    Интересни факти

    Акулите са слабо познат вид хищни риби. Намаляването на техния брой засяга хранителната верига, тъй като те са част от екосистемата на океаните. Въпреки факта, че малко се знае за белите акули, изследователите са успели да идентифицират редица интересни факти, свързани с тези животни:

    • Женските имат по-дебела кожа от мъжките. Това се дължи на факта, че мъжът грубо се чифтосва половинката си по време на чифтосване, хапайки я за перките.
    • Зъбите на акулите са покрити с флуорид, благодарение на което те не се влошават. Емайлът се състои от вещество, което е устойчиво на киселината, продуцирана от бактериите.
    • Акулите са добре развити: зрение, мирис, слух, допир, вкус и чувствителност към електромагнитни полета.
    • Сензорните обонятелни рецептори позволяват на акулата да усети миризмата на колония от тюлени на разстояние от 3 км.
    • Когато ловуват в студени води, кархародоните могат да повишат температурата на телата си.

    Поради промишления риболов броят на белите акули бързо намалява. Според експерти по света има около 3,5 хил. Души. Ако акулите започнат да изчезват, това може да доведе до изчезване на много морски растения.

    http://zoolog.guru/morskie-obitateli/belaya-akula.html

    SHARK WHITE

    SHARK WHITE (Carcharodon carcharias), който е по-правилно да наричаме кархародон, достига особено значителни размери - най-големият от съвременните хищни акули. Гърбът и страните й са боядисани в сиво, кафяво или черно, а коремът й е с мръснобял цвят. Най-големият от измерените индивиди от този вид е с дължина 11 m, въпреки че, очевидно, понякога се откриват дори по-големи екземпляри. Обичайният размер на бялата акула е 5-6 м с тегло 600–3200 кг. В същото време акулите с дължина около 4 метра все още не достигат пубертета. Интересно е да се отбележи, че белите акули (Carcharodon megalodon species) все още съществуват сравнително наскоро (в края на третичния период), достигайки около 30 m дължина. В устата на акула лесно могат да се настанят осем души. Модерната бяла акула е самотна и се намира както в открития океан, така и край брега. Тази акула обикновено се съхранява близо до повърхността, но може да се спусне в дълбоките води: един екземпляр е уловен дори на дълбочина около 1000 м. Бялата акула е широко разпространена в топлите води на всички океани, среща се в умерено топли води. Констатациите му са отбелязани по-специално в южната част на Японско море, край бреговете на Вашингтон и Калифорния, на тихоокеанското крайбрежие на САЩ и дори на остров Нюфаундленд.

    Този вид се характеризира с много големи (до 5 см височина) и широки зъби, които имат триъгълна форма и са грубо назъбени по ръбовете. Много мощните ръце на челюстите дават на белите акули възможност да нанесат ужасни щети на плячката си и без много усилия да ухапят костите и хрущяла на жертвите, а широката уста и гърлото позволяват на тази гигантска акула да погълне много големи парчета. Очевидно белите акули не са особено дискриминиращи при избора на храна, въпреки че най-често в стомасите на уловените екземпляри са открили други акули, които той явно ловува. В същото време, сравнително малки акули (понякога над 2 m дължина) обикновено се поглъщат непокътнати, докато по-големите, като гигантската акула, се разкъсват на парчета. В състава на храната кархародона влизат и сравнително малки риби (скумрия, лаврак), риба тон, тюлени, кожи, морска видра, морски костенурки. Тази акула не гнуси дори мърша и боклук: в стомаха на един екземпляр, уловен близо до Сидни, наред с други храни, бяха намерени парчета кон, куче и агнешко краче, а другото, хванато край бреговете на Южна Африка, имало половин коза, две тикви и бутилка. плетено дело. Бялата акула е една от най-опасните за хората акули. Много хора атакуват акули, както и на хора във водата, както и на лодки. Само през последните години са документирани над 100 такива атаки, което несъмнено е само малка част от тях. Повечето от нападенията са довели до смърт и само няколко жертви са имали късмет да спасят живота си, след като са загубили крайник или други тежки наранявания. Атаките на бялата акула са маркирани не само в открити води, но и в близост до брега - в заливи и плажове. Нищо чудно в Австралия, тази акула се нарича "бяла смърт". Предполага се, че само отделни “ровинг” индивиди от този вид извършват нападения върху хора. Така, през 1916 г., за пет дни, пет души са били нападнати от акула край бреговете на Атлантическото крайбрежие на Америка (Ню Джърси). От тях само един оцелял. След като бялата акула е била уловена в района, нападенията спряха.

    AP-Web Studio предлага създаването и поддръжката на сайтове на HostCMS на реални цени.

    http://mir-prekrasen.net/referat/102-akula-belaya.html

    Голяма бяла акула

    Домейн: Еукариоти

    Кралство: Животни

    Тип: акорд

    Клас: Хрущялна риба

    Отряд: Ламиниформна

    Семейство: Акули от херинга

    Род: Бели акули

    Изглед: Велика бяла акула

    Районът на голямата бяла акула

    Голямата бяла акула може да се намери във всички води на световните океани, където температурата не е под 12 градуса и не по-висока от 24 градуса. В студената вода тези хищници са изключително редки. Интересно е също, че такава риба живее в солена вода, в солена и обезсолена вода.

    Интересен факт: такъв хищник не живее и не може да живее в Черно море. Това се обяснява с факта, че водата тук е прекалено свежа, освен че в Черно море няма достатъчно храна, за да оцелее тази хищна риба.

    Carharodona може да се намери на брега на САЩ, Канада, Гваделупа, Аржентина, Чили, Япония, Китай, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, както и край бреговете на Хърватия и Италия, Португалия и Северна Африка. Между другото, в Нова Зеландия този вид е под закрилата.

    Най-голямото население обитава остров Дайер, Южна Африка. Там се провеждат и научни изследвания на тези хищни риби.

    Бели акули се заселват във водите на моретата. Хранят се с тюлени, китове, големи костни риби. И само един голям кит убиец е способен да тероризира този хищник.

    Външен вид и анатомия на кархародон

    Тялото на голямата бяла акула е вероятен, рафиниран, подобно на повечето акули - активни хищници. Голяма, конична глава с малки очи, разположени върху нея, и чифт ноздри, към които водят малки канали, увеличавайки притока на вода към обонятелните рецептори на акулата. Устата е много широка, въоръжена с остри триъгълни зъби с отвори на страните. Със зъби като брадва акулата отрязва парчета месо от плячка. Броят на зъбите в голямата бяла акула, както в тигъра, 280-300.

    Те са подредени в няколко реда (обикновено 5). Пълната подмяна на първия ред на зъбите при млади индивиди с големи бели акули става средно веднъж на всеки три месеца, а при възрастни - веднъж на всеки осем месеца, т.е. колкото по-млади са акулите, толкова по-често сменят зъбите си. Зад главата са хрилните процепи - по пет от всяка страна. Цветът на тялото на големи бели акули е типичен за плуване на риба във водния стълб. Вентралната страна е по-светла, обикновено белезникава, гръбната страна е по-тъмна, сива, със сини, кафяви или зелени тонове. Този цвят прави хищника във водния стълб едва видим и му позволява да ловува за плячка по-ефективно. Големи и месести предни гръбни перки и две бебета.

    Коремните, вторите гръбни и анални перки са по-малки. Опашката завършва оперението, чиито двата остриета, както всички акули от сьомга, са приблизително еднакви. Сред характеристиките на анатомичната структура, трябва да се отбележи силно развитата кръвоносна система на големите бели акули, която ви позволява да затоплите мускулите, като по този начин се постигне висока мобилност на акулата във водата.

    Както всички акули, големият бял няма плуващ мехур, поради което трябва непрекъснато да се движат, за да не се удавят. Трябва обаче да се отбележи, че акулите не чувстват много неудобства от това. Милиони години бяха без балон и изобщо не страдаха от нея.

    Размери на голямата бяла акула

    Обичайният размер на възрастната голяма бяла акула е 4–5,2 метра и тежи 700–1000 kg. Женските обикновено са по-големи от мъжките. Максималният размер на бялата акула е около 8 м и тежи повече от 3500 кг. Трябва да се отбележи, че максималният размер на бялата акула е горещо дискутирана тема. Някои зоолози, експерти по акули, смятат, че голямата бяла акула може да достигне значителни размери - повече от 10 и дори 12 метра дължина.

    В продължение на няколко десетилетия много научни трудове по ихтиология, както и Книгата на рекордите, се наричат ​​най-големият от най-големите бели акули, двама индивиди: голямата бяла акула с дължина 10.9 м, уловена в южните австралийски води край Порт Фея през 1870- и голяма бяла акула с дължина 11,3 м, хванати в капана на херинга близо до язовира в провинция Ню Брънзуик (Канада) през 1930 г.

    Съобщенията за улавяне на екземпляри с дължина 6.5–7 метра са често срещани, но горните измерения остават рекордни дълго време. Някои изследователи поставиха под въпрос точността на измерванията на размера на тези акули и в двата случая. Причината за това съмнение е голямата разлика между размера на записващите индивиди и всички други размери на големи големи бели акули, получени чрез точни измервания.

    Акулата на NewBranswick вероятно не беше бяла, а гигантска акула, тъй като и двете акули имат подобна форма на тялото. Тъй като фактът, че е уловил тази акула и неговите измервания са били записани не от ихтиолози, а от рибари, такава грешка би могла да се случи. Въпросът за размера на акулата от „Порт фея“ беше изяснен през 70-те години, когато специалистът по акулите Д. И. Рейнолдс изучаваше челюстите на тази голяма бяла акула. Най-големите зъби и челюсти, той откри, че пристанищната акула е била не повече от 6 метра дължина. Очевидно е направена грешка при измерването на размера на тази акула, за да се получи усещане.

    Учените са определили размера на най-големия инстанция, чиято дължина е надеждно измерена, на 6,4 метра. Тази голяма бяла акула е уловена в кубински води през 1945 г., измерена от специалисти с документирани измервания. В този случай обаче има експерти, които твърдят, че акулата всъщност е била на няколко фута по-къса. Непотвърденото тегло на тази кубинска акула е 3270 кг.

    Начин на живот и поведение

    Естеството на поведението и социалната структура на белите акули все още не са достатъчно проучени. Известно е със сигурност, че населението, живеещо във води близо до Южна Африка, се характеризира с йерархична доминация в съответствие с пола, размера и пребиваването на индивидите. Преобладава господството на жените над мъжките и най-големите индивиди над малките акули. Конфликтните ситуации в ловния процес се решават чрез ритуали или демонстративно поведение. Битките между индивиди от една и съща популация са със сигурност възможни, но те са доста редки. Като правило, акулите от този вид по време на конфликти са ограничени до не твърде силни, предпазни ухапвания.

    Отличителна черта на бялата акула е възможността периодично да повдига главата си над повърхността на водата в процеса на лов и търсене на плячка. Според учените, по този начин, акулата успява да улови миризми добре дори на значително разстояние.

    Във водите на крайбрежните зони хищниците обикновено са стабилни или дълго формирани групи, включително от две до шест индивида, което е подобно на опаковката на вълците. Всяка такава група има т. Нар. Алфа водач, а останалите индивиди в „стадото” имат статут, който е ясно установен в съответствие с йерархията.

    Големите бели акули имат доста добре развити умствени способности и проницателност, което ви позволява да намерите храна в почти всички, дори и най-трудните условия.

    Какво яде кархародон?

    Младите животни се хранят със средни костни риби, малки морски животни и бозайници. По-възрастните индивиди ловуват кожи, морски лъвове, мекотели, големи риби, дори други акули и китове.

    Поради техния цвят, тези хищници могат лесно да бъдат маскирани по време на лов, а високата телесна температура им позволява да се движат бързо и да се изравнят с плячката си. А също и благодарение на активните движения, има и активна мозъчна активност, благодарение на която този хищник може да измисли гениални стратегии по време на лов.

    Между другото, за атаките срещу хората: много често сърфистите и плувците с движенията на тялото си напомнят на кархародоните на същите морски тюлени, така че тя може да ги атакува активно.

    Но тук си струва да се вземе предвид фактът, че тези хищни риби предпочитат мастни храни. Затова, като ухапа човек и го опита, акулата плува в разочарование. Така че мнението, че такива хищници се хранят с човешка плът, е много погрешно.

    Възпроизвеждане и дълголетие

    Лица с дължина под 4 м, най-вероятно незрели юноши. Женските акули могат да забременеят не по-рано от 12-14 години. Мъжките зреят малко по-рано - в 10. Големите бели акули се размножават чрез отглеждане на яйца. Този метод е присъщ изключително на хрущялни видове риби. Бременността продължава около 11 месеца, след което няколко бебета се излюпват в утробата на майката. Най-силните ядат слабите, докато са все още вътре. Раждат се 2-3 напълно независими акули. Според статистиката, 2/3 от тях не живеят до една година, ставайки жертва на възрастни риби и дори собствената си майка. Поради продължителната бременност, ниската продуктивност и късното узряване, броят на белите акули непрекъснато намалява. В световния океан живеят не повече от 4500 индивида.

    Естествени врагове

    Естествените врагове на голямата бяла акула не са толкова много, колкото изглежда на пръв поглед. Понякога този хищник е пострадал по време на битки със своите по-агресивни и гладни роднини с по-големи размери. Най-страшният, силен и сериозен съперник на бялата акула е китът-убиец. Силата, рационалността и хватката на косатката понякога надхвърлят способността на акулата, а високата организация ви позволява да атакувате кархародона внезапно.

    Между другото, таралежът е ужасният и жесток враг на акулата. Въпреки, че размерът на такъв воден обитател е сравнително малък, смъртта на голяма бяла акула често се свързва с риба-таралеж, който набъбва при първите признаци на опасност и в резултат се оформя като много бодлива и твърда топка. Невъзможно е да се изплюе или погълне рибата-таралеж, която вече е залепнала в устата, поради което хищникът често се очаква от много болезнена смърт от инфекция или глад.

    Голяма бяла акула и човек

    Най-честите жертви на бялата акула са любителите на спортния риболов и неопитни водолази, които губят бдителността си и се осмеляват да плуват твърде близо до хищни риби. Намаляването на популацията на белите акули в много отношения допринася за самия човек, убивайки хищник, за да получи ценни перки, ребра и зъби.

    Въпреки това, тази огромна хищна риба е способна да предизвика не само ужас, но и истинско възхищение, защото karcharodon е един от най-въоръжените и адаптирани за лов на животни в света. Благодарение на много чувствително обоняние, отлично усещане за зрение и зрение, развита осезателна чувствителност и вкус, както и електромагнетизъм, този хищник практически няма врагове. Днес големите възрастни стават все по-редки, така че е очевидно, че населението на голямата бяла акула може да се сблъска с пълно изчезване в най-близко бъдеще.

    Интересни факти за акулите

    • Въпреки (или заради) известността, акулите се считат за едни от най-любопитните риби, които представляват интерес за учени, водолази и много хора, далеч от океана.
    • В китайската култура, акулите, или по-скоро техните части, играят специална роля. Супата от акула е признат деликатес и се предлага на най-почитаните гости, а сухият перки от акула се счита за афродизиак.
    • Японската култура излага акулите ужасни чудовища, носейки душите на грешниците.
    • Убеждението, че хрущялът на акулите е панацея за рак, няма научни доказателства. Освен това учените разсеяли мита, че акулите са имунизирани срещу рака: при много риби са открити злокачествени тумори на различни системи и органи.
    • Въпреки факта, че месото от акули има тенденция да натрупва живак, това не спира много, все още се използва като деликатес.
    • Силната и издръжлива кожа на акула е намерила приложение в галантерийната промишленост и се използва и за производството на абразивни материали.
    • От векове акулите са унищожени по най-ирационалния и богохулен начин заради перките, които съставляват само 4% от телесното тегло. И труповете се оставят да гният на земята или да се хвърлят в океана.
    • Акулата е риба, която играе неоценима роля в океанската екосистема, но третата част от видовете акули е на ръба на изчезване само поради вина на човека.
    http://animals-mf.ru/bolshaya-belaya-akula/
    Up