logo

Какъв заек изглежда е познат на всеки човек от ранно детство. Зайци - дрънкалки висят в люлките, плюшени зайци се дават на всички деца, без изключение, шоколадният заек - желаната деликатес на всяко дете. Карикатурите, книгите, песните за зайците, репликираният образ на животното се намират постоянно в логото на различни компании.

Откъде идва тази популярност? Отговорът предполага, че е да погледнете очарователното пухкаво създание с дълги уши и помпонова опашка. Въпреки това, малко хора се чудят какви са любимите на обществото в природата, какво ядат зайците, особено през зимата, на равнини и гори, покрити със снежинки? Интересен въпрос, а отговорът се крие в дългия уши.

Заекът яде трева.

Какъв звяр е заек?

Зайци - представители на реда на зайците и семейството на зайците. Интересно е, че до известно време зайците бяха класирани като отбор от гризачи, но бяха разделени заради напълно различна структура на зъбите. За разлика от гризачи (катерици, мишки, тушканчета, хамстери), зайците не са едно, а две двойки резци в горната челюст, които са разположени една след друга.

В допълнение, растителна храна - това, което зайците се хранят, не особено привлича гризачи, някои от тях са напълно месоядни, повечето ядат насекоми, риба и птичи яйца. А зайците са абсолютни вегетарианци, това е знак за една напълно различна еволюционна линия, която им позволява да се разглеждат като самостоятелна единица.

Зайците образуват едноименния род, който включва около 32 вида животни, които живеят на всички континенти, с изключение на Антарктика и Австралия. На територията на Русия има 4 вида зайци: добре познатия заек и бял заек, както и заекът Толай и слабо изучен, най-потаен вид е манджурският заек. Тези животни обитават различни биотопи и имат външен вид и навици, характерни за вида.

Как изглеждат зайците на Русия?

Русак е най-големият заек на територията на нашата страна, размерът на възрастните е от 57 до 68 см, а теглото може да достигне 7 кг. Летната козина от кафяви зайци е кафява, кафява, сивкава, червеникава, с ясно изразени тъмни пестрини и характерна вълна, само коремът е бял. След есенния прът зайците стават обрасли с буйна зимна козина и стават леко по-светли. В диетата на заек преобладават надземните части на растенията.

Белият заек е малко по-малък от зайчето по размер: зайците растат до 44-65 см и тежат от 1,6 до 4,5 кг, изключително рядко до 5,5 кг. В бялата коса ушите и опашката са значително по-къси, а цветът варира в зависимост от сезона. През лятото червеникаво-белият заек е тъмно сив или тъмно сив с кафяви петна, а когато избледнее, става есенно бял, само върховете на ушите са черни. За разлика от заек, тези животни изкопават повече земя и по-често се хранят с луковици и коренища от растения.

Заек-толай е по-малко копие на заек със същите удължени уши и относително дълга опашка. Дължината на тялото на възрастен толия е 39–55 cm, а животното е с тегло не повече от 1,5–2,8 kg. Цветът на козината е същият като този на светлите руснаци, но без вълнение и също се осветява през зимата. Но диетата на Толя е много подобна на храненето на белия заек.

Манджурският заек е толкова малък, колкото толай, но с уши като кратък бял заек и опашка. За разлика от роднините, вълната на манджурския заек е твърда и настръхнала и този заек носи униформа от същия цвят през цялата година. Гърбът и главата на животното са кафяви с черни петънца, страните са по-светли, коремът е почти бял, бузите са покрити със светли петна. Характерна особеност на вида е ивица от тъмна кожа, която минава по билото.

В южното население на манджурски зайци има меланистични екземпляри, напълно черни на върха, снежнобяли на дъното с бледожълто гърло. Интересно е, че сред зайците на този вид храна е бобовото растение Lespedeza, а гамата от животни не излиза извън територията на разпространение на тази култура.

Заекът яде трева.

Къде живеят зайците?

Русак е типично степно животно, широко разпространено в Евразия и Северна Африка. В Русия се намира от брега на Ладожското езеро до Хабаровск и Приморския край. Тези животни предпочитат открити пространства - равнини, степи и полупустели, а дори и в горите избират ръбове, пепел и леки гори.

Зайците живеят в тундрата, горите и гористите степи от Скандинавия до Монголия, Китай и Япония. На територията на Русия се среща почти навсякъде, особено през лятото, с изобилие от храна. Това е типично горско животно, но бялата гора избягва гъсти гори, но е обичайна в влажните зони с върбови и тръстикови лехи, в храстова тундра, в търсене на богата фуражна площ често на земеделска земя, в близост до села и села.

Харе-толай е невероятно същество, което не се нуждае от гори и полета. Любими местообитания на животните са пустини и полупустели от Централна Азия. В Русия хабитата на Толай е разпокъсан в сухи степи и планински райони на Южен Сибир от Алтайските планини до южната част на Астраханската област. Какво ядат зайците, които избират такава странна гама? Животните хапват редки млади треви, пелин, хемиш, тамариск, клони от пясъчна акация, изкопават растителни клубени. В диетата на Толай, ефемера са непременно присъстващи и, интересно, груби издънки на саксаул.

Манджурският заек се среща в Далечния изток на Русия, в китайската Манджурия и в северната част на Корея. Тези животни обичат гори с гъста храсталака, лешникови гори, брезови гори, влажни низини и рядко се появяват на открити места. В допълнение към горепосочената lespedice, двуцветното животно с удоволствие яде зелени части от всички видове растителност. Както всички роднини, диетата на манджурски заек силно зависи от времето на годината.

Какво правят зайците през лятото

Зайците са беззащитни срещу хищници и хора, следователно те са активни в здрач и през нощта, но по време на траекторията често са забелязани през деня. Зайците са териториални единични, като отделните им парцели заемат площ до 50 хектара. През деня зайците седят в уединени места: в храстите, гъстата трева, празна лисица и язовец, а през нощта отиват да търсят храна.

През лятото зайците имат достатъчно храна на личната си територия. На първо място са най-разнообразните зелени растения. Беляк с удоволствие поглъща златния дръжката и леглото, хранейки се с мишен грах и бял равнец. Витамини и микроелементи, необходими за здравето, се получават от глухарчета и детелина.

Детелина и глухарче, люцерна и рапица, много полезна цикория, етерични масла, богати на етерични масла, преобладават в лятната диета на заек. В търсене на деликатеси, зайците често посещават отглеждането на култивирани растения, където се угощават с различни треви, елда и млади слънчогледи. Особено предпочитани кратуни, но няма да се откажат от зеленчуци.

Зайците се размножават по време на обилно хранене - от март до септември. Тези животни са изключително плодовит и една женска може да произвежда потомство 5 пъти за сезон, а до 9 зайци могат да бъдат в разплод. С настъпването на есента и преди замръзване, зайците започват да ядат активно боровинки, хвощ, копаят специален деликатес от земята - трюфели от северни елени. В храната има клончета от млади дървета и храсти и с настъпването на слана зайците преминават към твърда храна.

Какви зайци ядат през зимата

Ако лятната храна на зайците е по същество еднаква, тогава зимната диета на различни видове е забележимо различна. Заекът продължава да търси мека храна, като изкопава мъртвата трева от под снега, посещава зеленчуковите градини в търсене на върхове на култивираните растения и извлича зимни култури в полетата.

Когато снегът потъне, заекът е принуден да отиде при кората и издънките на дървета и храсти. Особено предпочита леска, метла, дъб и клен. По-рядко, той гриза кора на ябълки, круши и върби.

Белите не харесват парцали от трева, но копаят сняг в търсене на кедрови горски дървета и горски плодове, ядат сено в купа сено. Любимата зимна храна на заек е кората и клонките от върба, лиственица, бреза и трепетлика. Важна роля за оцеляването на животните играят дивата роза, хвойната, издънките от птичи череши, елша и леска.

Диетата на манджурски заек е подобна на храната на белия заек, а животните дават особено предпочитание на трепетлика и топола. Заек-толай, подобно на заек, изкопава много сняг в търсене на тревисти растения, а от твърдата храна особено зачита Чейшиш и тамариск.

От глад, зайците не умират и по всяко време на годината намират достатъчно храна. Те живеят средно 10-12 години, зайците са дългогодишни и могат да живеят 17 години. В природата обаче зайците са беззащитни срещу хищници и хора, така че в най-добрия случай те живеят около 5 години. Само поради рядката плодовитост на всичките 4 вида зайци, живеещи на територията на Русия, са многобройни и състоянието на техните популации не предизвиква страх от учените.

http://komotoz.ru/zhivotnye/chem_pitayutsya_zajcy.php

Какво яде заек в природата?

Zaitseobraznye - представители на реда на плацентарни бозайници. Животните имат плацента, благодарение на която младите се раждат доста развити, силни. Женските хранят потомството си с мляко.

Кратко описание на зайците

Отличителна черта са ушите - дълги, тръбни, несъизмерими с тялото. Ползата от ушите е, че те помагат на животните да оцелеят в опасните условия на дивата природа.

Структурата на храносмилателния тракт

Звярът се храни с растения, корени, кора от дърво. Те се хранят с тежка храна, поради което природата е предоставила на животното с голям cecum, постоянно растящи зъби. Няма кучешки зъби, има празно пространство между резците и кътниците, наречено диастема. Дясният и левият ред на моларите са свързани с тънък мост, образуващ твърдо костно небе. Горната челюст на животните има 2 двойки резци: големи отпред, малки с малки резци зад. Зъбите непрекъснато се разрастват, за да мелят резците, животното е принудено да хапе.

Стомаха се състои от 2 отдела, отговарящи за определени функции:

  • фундамент - ферментация на храни;
  • пилорична храна.

Къде живеят зайците

Зайците живеят навсякъде: в тундрата, тайгата, степта. По природа те са самотници. Водещ нощ. В търсене на храна животните излизат на тъмно, така че здрачът ги крие от естествени врагове. Подсилени, животните се връщат у дома преди изгрев слънце. За да не може никой да предположи за бърлогата, звярът се изкачва назад в нея, като преди това е объркал следите.

Логото се избира внимателно, внимателно. То трябва да е топло, защитено от вятъра. Животните не обичат влагата, шума. Животните не копаят дупки, избират готово място: храст, обработваема земя, висока трева. Поради цвета, животното не може да се види.

Те са картофи на дивана, не променят местообитанието. Ако хората или животните го принудят да се откъсне от домовете им, звярът не стига далеч. Максималното разстояние от мястото на пребиваване - 2-3 км, когато опасността преминава, животното ще се върне у дома.

С настъпването на студено време зайците, живеещи на по-високи възвишения, се спускат до низините, за да изчакат зимата.

Трябва да се отбележи чистотата на животните. Те често седят и носят чистота: чесана, облизаща вълна.

Какво яде заек

Зайците са тревопасни. Диетата на животните варира в зависимост от сезона и района, в който живее животното. През пролетта животното яде млади издънки.

Какво яде заек през зимата

Зимното време е трудно време за диви животни. В студено време животните копаят сняг, търсейки суха трева. Те могат да бъдат намерени на зимните полета, където се хранят, оставени след жътва, колоски и корени. Животни, които гризат кора от дървета, храсти в гората. Това дава много проблеми на градинарите, защото зайците развалят ценни сортове овощни дървета.

През лятото

Лятната диета е широка. Животните ядат растения, активно набиращи тегло. Предпочитам горната част на тревата: листа, цветя. Те ядат глухарчета, пиканси, вратига, ягоди, боровинки.

Докато ядат, животните скачат нагоре, за да оценят околната среда. Ако животното е забелязало или е почувствало опасност, то започва да чува силно краката си по земята. Knock - предупреждение за опасност.

Възпроизвеждане и дълголетие

Подслушването с лапи се използва от жените по време на чифтосването - те примамват мъже, които живеят наблизо. Мъжете трябва да се борят, за да разкрият достоен кандидат за лапата и сърцето на дълги уши. Периодът на ухажване е дълъг: започва от януари, завършва през август-септември.

Женската носи потомство за около 2 месеца, приблизително 43 дни. В едно котило заекът носи 1-9 малки. През зимата се ражда 1-4 зайци, а през лятото се увеличава. Зайците са родени изцяло покрити с вълна, с отворени очи. Новородените бебета женски ближат, леко се разклащат, за да стимулират кръвообращението. След това майката ги скрива в дупката, отива да търси храна. За три седмици заекът подхранва младите с мляко, след което преминава към самостоятелно хранене на трева. Ако някой самочка се срещне с чуждите зайци, тя ще ги нахрани. Дори ако майката умре, бебетата-сираци ще получат необходимото мляко, няма да умрат от глад.

Тъй като хиляди зайци не достигат полова зрялост и умират от ноктите и зъбите на хищниците, животните имат естествен плодородие. Една рядка особеност е характерна за животните - превъзходство - женската може да е бременна с потомство на различни етапи на развитие. Индивидите достигат сексуално развитие до 6 месеца. По време на брачния сезон жената прави звуци, които приличат на човешко мърморене.

Външно, за да се разграничи заек от заек е невъзможно. При преглед на гениталните органи може да се отбележи, че при женските се виждат коремни и гръдни зърна.

В дивата природа зайците живеят 7-8 години

вид

Известни са общо 32 породи зайци, но учените настояват за включване на зайци и зайци, от които има около 45 вида.

Бял заек

Това е доста голям звяр, с тегло приблизително 1,5-5 кг. Ушите на животното могат да бъдат с дължина до 10 см. Кратката малка опашка е винаги снежнобяла, размерите варират от 5 до 10 см. Лапите на белия заек са широки и дебели, което му помага да прескочи дълбоко насипен сняг.

Цветът на заек през лятото зависи от обхвата: от сиво с червени ивици до тъмно сиво. Коремът на звяра е бял. Зайците по-големи и по-тежки, но в цвят не се различават. През зимата заекът поставя снежнобяло кожено палто, за което получава името си.

Бял заек може да се намери дори в Аржентина. В Русия тя живее навсякъде, е обект на лов, защото месото на заек е известно със своята нежност.

Кафяв заек

Животното тежи около 6-7 кг, цветът е тъмно сив с петънца, очите са тъмнокафяви. Ушите на зайката са дълги, могат да достигнат до 14 см. Опашката е удължена, дължината му е около 8-14 см. Тъй като този вид живее на места с малко количество сняг, лапите му са тесни и плътни. Звярът предпочита степ.

Русак е представен в Австралия, където става национална катастрофа. Неконтролираното размножаване доведе до смъртта на местната фауна, загубата на огромен брой култури. В учението се провеждат изследвания, насочени към елиминиране на звяра от територията на Австралия.

Заек Толай

Пустинно животно, свикнало да живее в топло местообитание. Размерът на звяра е малък. Тегло - 1,5-3 кг. Краката са дълги, тесни. Различава се в дълги уши, опашка. Козината е сива с жълтеникава или кафява мъгла. Тъмните, светли цветове се редуват, заекът изглежда пестро. Опашката на животното е тъмна, но има и отличителна черта - в края на четка от бяла твърда коса.

Манджурски заек

Миниатюрно крехко животно с тегло до 3 килограма. Има къси уши, опашка. Козината е пъстра, с лента от черна коса, видима в центъра на гърба. Понякога има меланисти - зайци с цвят черно палто.

Заек от антилопа

В Русия не се случва. Местообитание - Мексико, Аризона в САЩ. Ушите на звяра достигат 20,5 cm и служат не само за слух. Като се има предвид горещия климат, ушите са един вид топлообменник, който помага за понижаване на телесната температура.

Китайски заек

Миниатюрно животно с тегло до 2 кг обитава предимно в Китай, Виетнам. Обича хълмове, ливади с ниска трева.

Къдрав заек

Обитава Тибет, Китай. Животното е малко, с тегло около 2 кг. Цветовата палитра е от черно до мръсно жълто.

Разнообразието от зайци е невероятно, но навиците им са почти еднакви. Животните служат като обект на лов заради нежното месо, гъста кожа. Често уловено животно умира от страх, разбивайки сърцето.

http://mygreenworld.ru/zhivotnye/chem-pitaetsya-zayats-v-prirode/

Харе: какво се храни, как оцелява в природата

Странно, но зайците са много популярни животни. Всякакви играчки с тези сладки малки животни изпълват магазините и радват децата, те са героите на много приказки и при вида на пухкавите всеки започва да се усмихва усмихнат. Но всъщност е известно, че животът в дивата природа е много труден въпрос. Необходимо е да се разбере по-добре какво помага на тези деца да оцелеят в тежки условия и на какво се храни заекът.

Общи характеристики

Всички зайци имат подобни характеристики на външен вид, включително дългите си уши, много изненадващо мощни задни крака, опашка, много къси, меки и пухкави, като цялото тяло на животно. Основната черта на всички уши са слабо развита ключица. Интересното е, че за разлика от повечето животни, женските зайци са много по-големи от мъжките. Дължината на животните варира от 28 до 80 сантиметра, а средното телесно тегло е 6 килограма.

Особеността, която вече споменахме, а именно дългите и силни задни крайници, позволява на животните не само да скачат високо, но и да тичат много бързо: животното може да достигне скорости до 70 километра в час.

Както е известно, зайците преливат два пъти годишно. Първият корен се появява през пролетта, а вторият - през есента. Началото и краят на този процес не могат да бъдат точно определени, тъй като всичко зависи от външните условия и от територията, в която ушият живот. Един от параметрите, който дава начало на започването на мола, е промяната в продължителността на деня. Но колко време ще продължи процесът е пряко свързан с температурата.

Средната продължителност на линията е 80 дни. През пролетта тя започва с главата на животното и постепенно, към задните крайници, животното напълно замества козината си. През есента всичко се случва точно обратното. Кожата, която се сменя, помага на зайците да се бият със студени щраквания, защото тя е много топла и гъста.

Всички видове зайци не се броят, но ще трябва да говорите за тях на страниците на цяла книга. Затова в статията разглеждаме само тези, които са често срещани у нас. Има пет от тях.

  • Манджурският заек не е особено голям: дължината му е около четиридесет - 55 сантиметра, а телесното му тегло достига не повече от два и половина килограма. Дължината на ушите е около осем сантиметра. Цветът на зайката е кафяв, с ярки пластове, а самата кожа е много дебела и твърда. На корема и отстрани има петна, които са по-леки от основния цвят. На гърба на най-изявените тъмни ивици. Този вид живее в Далечния Изток, на Корейския полуостров и се среща и в Североизточен Китай. Това е вид уши, който мигрира с пристигането на студ, придвижвайки се към квартала.
  • Малки пясъчници с дължина 50 сантиметра и тегло два килограма и половина имат, междувременно, особено дълги уши - 20 сантиметра, а опашката, поразителна в своя размер - 11,5 сантиметра. Те живеят в пустини и понякога се изкачват в планините, защото малките им лапи не са подходящи за препитание в снега. В топлия сезон, цветът е жълтеникав със сивкав оттенък, но какъв вид шуба ще бъде през зимата е трудно да се предскаже, защото неговият цвят е свързан с метеорологичните условия. Интересно е, че този вид предпочита да живее в дупки, но не обича сам да ги копае, затова използва онези, които са били хвърлени от предишни собственици.
  • Толай почти никога не мигрира и предпочита да получи по-добро място на вече познатата им територия. Осъществяването им може да бъде само сериозни промени в метеорологичните условия, а не за по-добро, както и липсата на храна за нормално съществуване. Тяхната характеристика не е толкова бързо нарастване на населението, както при другите видове. Въпреки това, те рядко се ловуват, поради тази причина, въпреки рядкото и рядко потомство, изчезването не застрашава тайландците. Местообитание - Централна Азия. В Русия се разпространява в Астраханската област.
  • Белите ястреби са доста големи. Теглото им варира от 2 до 3 килограма, а в дължината на заек достига сантиметри. Особено големи могат да тежат около пет килограма. Техните уши и опашка са малки - около 10 сантиметра. Преминаването през обилния сняг, който може дори да е разхлабен, помага на много широки крака. Както всички зайци, цветът се свързва със сезона. През лятото е тъмно, понякога светва червено, а през зимата съответно е бяло. Белият заек е широко разпространен на територията на Забайкалия и тундрата.
  • Русаки дори по-голям от заек. Въпреки факта, че дължината им е равна на дължината на белите, поради техните мастни натрупвания, те могат да достигнат маса от 7 килограма. Ушите и опашката са дълги, около 30 сантиметра. Проливането не е особено силно отразено във външния вид на животното: през лятото е обикновено сиво, а по-близо до зимата става доста по-леко. Всички гори в европейската част на Русия са пълни с заек.

Какво яде заек

Но какво ядат зайците? Тъй като цветът и структурата, храната и нейните характеристики са пряко свързани с местообитанието на животните. Тяхната лятна диета включва повече от 500 различни вида растения. Като заведение за зайци, има различни плодове и зеленчуци, които те обожават, така че те често си позволяват да напуснат своето местообитание и да отидат в населени места с огромен брой зеленчукови градини.

През есента дневната дажба на ушите попълва все повече и повече храна с по-твърда маса. Тревата става увяхнала, утихва, така че корените и клонките на различни храсти, за които не се интересуват никакви метеорологични условия, стават основната храна на зайците.

Студените зими не са лесен и тежък тест за много животни, включително зайците. Изглежда, че в зимната гора има ядливи храни? Всеки ден е все по-трудно да се изкопаят някои растения под снеговете, така че животните се опитват да се приближат към селата. Понякога се намират кози сено или замразени плодове. Кората на трепетликата, брезата и върбата, която е по-мека в сравнение с другите дървета, е основният компонент на зимния хайсаен порцион.

През пролетта, когато пада снегът и слънцето започва да затопля земята, първите пъпки се появяват на дърветата. Появява се буйна трева. През зимата зайците са загубили доста прилична част от своята маса, затова, за да попълнят хранителните вещества и микроелементите в тялото, те вземат различни малки камъни, почва, както и останки от животни, които не са оцелели тази зима.

По този начин, обобщавайки, можете да направите следния списък на това, което заекът предпочита да яде:

  • различна растителност
  • плодове и зеленчуци
  • плодове
  • корени и клони на храсти
  • кора от меки дървета.
http://zveri.guru/zhivotnye/zayac-chem-pitaetsya-kak-vyzhivaet-v-prirode.html

Какво зайци ядат по различно време на годината

За да бъде успешен заекът, опитен ловец трябва предварително да научи своите навици. Намирането на места, където те предпочитат да правят zhirovki и lezhki - много вълнуващо преживяване, което е ключът към бъдещия успех на лов.

Знаейки какво яде заек, можете да го ловувате по всички известни методи.

Хранене на зайци през пролетта и лятото

Зайците са вегетарианци. Те се хранят с трева, млади издънки, горски плодове, грудки, не заобикалят земеделските полета. Но през лятото, когато храната е изобилна, хората предпочитат места, далеч от хората.

Наблюденията показват, че зайците нямат „любими“ видове храни. Те с готовност ядат всичко, което расте в горските и горски степи. По-специално, Stavropol Rusaks ядат дори такива отровни растения като лютичетата и лаврак.

От детски книги знаем, че ушите на гризачите са лудо влюбени в зеле. Този мит обаче е близък до историите, в които мишките се побъркват със сирене, а таралежите обичат ябълки, които ги събират на бодлите. Зайците предпочитат да печелят в поле, засято със зърнени култури, картофи или цвекло.

Местата за бял заек, заек и толаев се различават в зависимост от местообитанието.

  • Беляки предпочитат малки поляни, храсти, долини. Съответно, по-голямата част от горските растения са включени в диетата си: от пролетен шист (той също е заек), мишен грах, бял равнец, до плодове. Понякога заекът яде хвощ, някои видове гъби.
  • Толаи обичат да се хранят на открито. Основата на лятната им диета се състои от конски киселец, тамариск, острица, пелин, chingil, грудки и луковици от тревисти растения.
  • Русаки все още е всеяден. Те могат да се хранят както далеч от хора, така и арогантно в покрайнините на селищата. Те ядат глухарчета, детелина, вратига, цикория и други диви видове. Те с готовност ядат слънчоглед, зърнени храни, както и всичко, което намират в градините. Има случаи, когато сивите крадци изкопаха клубените от нови картофи направо от земята, изрязвали издънки от пъпеши.

Какви зайци ядат през есента и зимата

От октомври зайците стават още по-всеядни. Те ядат кората на дърветата и с настъпването на студеното време се приближават до човешкото обитаване. Най-популярни сред тях са маргиналните полета със зимни култури, които изкопават от под снега, и далечни сенобои с готова сено.

При силни снеговалежи зайците предпочитат да си почиват няколко дни, като изяждат собствените си сухи изпражнения. Малките зайци се хранят със суха трева, която майката обилно изобилства върху гнездото.

  • Белите гризат кората от почти всички дървета: върба, клен, планински ясен, бреза, хвойна и дъб. Силни лапи изкопават зелени треви от под снега.
  • Тола мигрират от места с висока снежна покривка в долината, по-близо до населените места. Хранят се на полетата с останките от царевица, зърнени култури и кора от дървета.
  • Русаки се превръща в истинска катастрофа за градинарите през зимата, разяждайки стволовете на овощните дървета в разгара си. Те също се хранят със семена, сухи тревисти цветове, гризат кората на кленови, лешникови и дъбови дървета.

Зайците (като всички тревопасни животни) нямат минерални соли в тялото. На лосовете, изхвърлени от костите и костите на мъртвите животни често намират следи от зайци.

Ето защо, опитни ловци примамват зайци със солена вода, поливат сняг или почва в местата на бъдещия лов. Според някои рецепти, сол се разтваря най-добре в отвара от изсушени малинови листа.

В примамките се включват и тънки клончета от трепетлика, върба (най-добре с пъпки), магданоз (пресен или сух).

Въпреки това, трябва да се помни, че някои видове лов, които изискват стръв, са забранени в райони с малък брой зайци.

http://volgahunter.ru/%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B0/% D0% BE% D1% 85% D0% BE% D1% 82% D0% B0-% D0% BD% D0% B0-% D0% B7% D0% B0% D0% B9% D1% 86% D0% B0 / пов-pitayutsya-zajcy-V-raznoe-Время-goda.html

Какво ядат зайци на полето? Какво ядат зайците в природата?

Зайците са средни бозайници, които се срещат в много части на света. Тези животни са сред най-често срещаните в света. Зайците са от голям интерес за ловците, тъй като тяхната кожа е високо ценена. Само поради тяхната плодовитост тези бозайници все още не са изчезнали от лицето на Земята. Зоолозите разграничават около 30 вида зайци, всеки от които има определени характеристики. Сред тях се открояват особено белите.

описание

Белият заек е получил името си с причина. Факт е, че през топлия сезон нейната кожа е оцветена в сиво или червеникаво. С настъпването на студеното време кожата става бяла, тъмните петна остават само на върховете на ушите. Проливането се случва през есента и пролетта. Ако животното живее в райони, в които пада малко количество сняг, цветът на заекът не се променя.

Телесното тегло на животното варира от 1,6 kg до 4,5 kg. В този случай, теглото на женските често е по-голямо от това на мъжките. Дължината от носа до върха на опашката достига 40-65 cm, от които около 7 cm пада на чиста, заоблена опашка. Ушите са доста дълги. Размерът им е приблизително 8-10 см. Широки крака покрити с гъста коса.

Описанието на заек ще бъде непълно, ако не разкажете за строежа на животни. Тя е плътна и доста мощна, муцуната не е толкова остра като тази на заек. Задните крака са дълги, но са по-къси от тези на неговия русокос. Опашката е къса, обърната нагоре, има заоблена форма. Той е бял през цялата година. Ако ушите се наклонят напред, те стигат до края на лицето.

хабитат

Заекът, както бе споменато по-рано, е обичайно животно. Може да се намери в горите на Северна Америка, Швеция, Скандинавия и Норвегия, т.е. в северните райони. В Русия, животните са избрали горите на Сибир, Камчатка и Сахалин. Бозайниците живеят в Сумска, Житомирска и Черниговска области, разположени в Украйна.

Къде живее белият заек? Бозайникът предпочита да живее на места, където храната може да бъде намерена в изобилие по всяко време на годината. Поради тази причина най-често животните се намират по краищата на широколистни и смесени гори. Зайците се опитват да се установят на места, където не са обезпокоени от хищници. Те се крият от по-големи и по-силни противници в храстите на храстите, във високи степни треви и в тръстика, която расте в близост до водни басейни.

храна

Белият заек е тревопасен, който консумира храна от растителен произход. Диетата на бозайник е пряко зависима от сезона. Така че, през лятото, животните ядат тревисти растения като детелина, бял равнец, златен род. Те са щастливи да ядат зърнени храни, цветя и листа от глухарчета. Беляки перфектно познават лечебните растения и ги използват като храна.

През есенния сезон диетата на зайците става оскъдна. През този период тя се състои от малки клонки на храсти, които животните намират в гората.

Какво яде заек през зимата? Бозайниците с удоволствие гризат кората на различни дървета: трепетлика, върба, бреза. От под снега те получават кедрови шишарки и суха трева. Ако имате късмет, животните могат да се насладят на останалите плодове върху храстите. В допълнение към всички гореспоменати бели животни ядат елша и планински ясен, хвойна и дива роза. В търсене на храна, те идват към овощните градини и гризат кората на дърветата, които растат там.

Пролетта е преходен период на годината и през този период дажбите на зайците претърпяват значителни промени. Вместо кора, животните повторно използват млади тревисти растения, както и издънки на храсти и дървета. Това е, което синият заек яде през цялата година.

Начин на живот

Най-активните животни са вечер и преди зазоряване.

След началото на студеното време, те издърпват малка дупка в снега. Той служи като убежище: тук бозайниците се крият през деня и при лошо време. През лятото няма нужда от такива заслони, така че белите почиват на тревата, която расте близо до дървета и храсти.

Зайците са доста умни животни. Те си спомнят пътя, който вземат от приюта до мястото на хранене, и всеки път, когато се движат в една и съща посока. През зимата дори хората могат да ходят по пътеките на белия заек.

Когато става въпрос за търсене на храна, белият заек показва издръжливост. В една нощ животното може да покрие огромно разстояние - почти 10 км. Ако животното се храни, то преминава под покрива на нощта само на 1 км. В случай на опасност, заекът се запазва само от способността да се движи бързо, тъй като зрението и обонянието при животните са много, много слабо развити.

репродукция

Зайците са плодовити животни. Месечният сезон се среща през пролетта и лятото. Жените са особено плодородни на възраст от 2-7 години. Средната гестационна възраст е 47-55 дни, известно време след раждането зайчето е готово за чифтосване. Така за един сезон се раждат от 2 до 4 потомства от по 5-7 зайци. Разбира се, тези цифри са обобщени. Действителните резултати са пряко зависими от храненето и възрастта на жената. Окот се появява на тревата. Първото потомство се появява през април или май, второто през юни или юли, а третото - през август или септември. Зайците, родени през март или ноември, най-често умират.

Жизнен цикъл

Новородените бели палта са покрити с гъста буйна козина. Те са родени зрящи, което отличава представителите на този вид от много бозайници. Освен това, способността да се движи независимо се проявява в първите минути от живота. Тегло заек е 100-130 грама. В продължение на 8 дни след раждането единственият продукт, който животните консумират, е майчиното мляко. Хранят животните веднъж на ден. През втората седмица на живота към диетата се добавя прясна трева. Още на 15-ия ден малките се отдалечават от майката, започва самостоятелното им съществуване. Те достигат пубертета след 10 месеца.

опасност

Животът на бял заек в гората е 17 години, но само малка част от животните живеят до тази възраст. Опасността за бозайник е бракониерите, хищниците и различните инфекции.

Заешкият мех е високо ценен, поради което се ловуват животни. Месото им има отличен вкус. Това е още една причина, поради която бракониери убиват бяла коса.

В случай на опасност животните могат да избягат само от източника. Вражеските врагове са хищници, които се движат бързо, скачат далеч и имат добро зрение. Заради тяхната несигурност животните стават сравнително лесна плячка за риси, лисици, златни орли и бухали.

Ловът

Цветът на косата на заек, вкусовите качества на месото привличат бракониери. Ловните животни се приравняват към спорта. Има няколко начина. Най-популярният от тях е скока. Ловците са разделени на бухалки и стрелци. През зимния сезон кучетата играят ролята на бъркалки, тъй като човек не винаги може да настигне уплашен заек, който се движи със скорост 50-70 км / ч. Бойци примамват животните на мястото на изстрела, където са убити. Животното се опитва да обърка следите, защото бяга в зиг-заг или в кръг.

Друг начин за лов е да се открие бял заек на черен връх. На фона на тъмна пътека, снежнобялата кожа е много ясно видима. През зимата зайците се ловуват с помощта на пътеки или четене на писти. За да направите това, човек трябва да е издръжлив и добре да познава навиците на белия заек.

защита

Заекът е под закрилата на Бернската конвенция. Този вид е включен в Червената книга на Украйна и в Червения списък на Международната общност за опазване. Zoodefenders от цял ​​свят правят всичко възможно, за да предотвратят изчезването на белите косми. С помощта на големи дълги уши зайче забележите опасността. Те знаят как да се скрият и бързо да избягат от хищници, но това не винаги спасява живота им.

Заек - животно, което принадлежи към класа бозайници, лагоморфен ред, заек, заек (лат. Lepus). Противно на общоприетото схващане, те не принадлежат на гризачи и далеч не са толкова безобидни. В случай на опасност, те са агресивни и се противопоставят на нападателя. От древни времена заекът е добре дошъл трофей за ловците поради вкусно месо и топла кожа.

Харе - описание, описание, външен вид. Как изглежда един заек?

Тялото на заек е тънко, леко сгъстен от страните, дължината му при някои видове достига 68-70 см. Теглото на зайчето може да надвишава 7 кг. Характерна черта на зайците са клиновидните уши, достигащи дължина от 9 до 15 см. Благодарение на ушите, ухото на заек е много по-добре развито от обонянието и зрението. Задните крайници на тези бозайници имат дълги крака и са по-развити от предните. В случай на заплаха скоростта на заек може да достигне 80 km / h. И способността за внезапна промяна на посоката на бягане и рязко скок в посоката позволява на тези животни да се отърват от преследването на врагове: и т.н. Зайците вървят добре по склоновете, но трябва да слизат по главата.

Цветът на заекът зависи от сезона. През лятото на животинска кожа има червеникаво-сиво, кафяво или кафяво оцветяване. Поради тъмния цвят на подкосъма, цветът е неравномерен с големи и малки “пестринами”. Козината на корема е бяла. Зайците променят цвета си през зимата, козината им се осветява, но само белият заек става напълно бял. Върховете на ушите на всички членове на рода остават черни през цялата година.

Колко време живее заекът?

Средната продължителност на живота на мъжете не надвишава 5 години, жените - 9 години, но има документирани случаи на по-дълъг заек - около 12-14 години.

Видове зайци, заглавия и снимки.

Родът на зайците е разнообразен и включва 10 субгени, разделени на няколко вида. По-долу са дадени няколко вида зайци:

Най-често срещаният представител на рода на зайците, живеещ почти на цялата територия на Русия, в Северна Европа, Ирландия, Монголия, Южна Америка и в много други страни по света. Този вид зайци се отличава с характерен сезонен диморфизъм - в райони със стабилна снежна покривка цветът на козината става чисто бял, с изключение на върховете на ушите. Лято заек сив.

Европейски заек (лат. Lepus europaeus)

Големи видове зайци, от които отделните индивиди достигат до 68 см дължина и тежат до 7 кг. Козината е блестяща, копринена, с характерни вълнообразни, различни нюанси на кафяви, бели кръгове около очите. Хабитата заема обхваща европейските горски степи, Турция, Иран, северната част на Африканския континент и Казахстан.

Заек от антилопа (лат. Lepus alleni)

Представителите на видовете се отличават с много големи и дълги уши, които растат до 20 см. Ушите са подредени по такъв начин, че позволяват на животното да регулира преноса на топлина, когато температурата на околната среда е твърде висока. Заекът Antelope живее в Аризона в САЩ и 4 мексикански щати.

Китайски заек (лат. Lepus sinensis)

Видът се характеризира с малък размер на тялото (до 45 см) и тегло до 2 кг. Цветът на късата, твърда кожа се състои от различни нюанси на кафяв цвят: от кестен до тухла. Характерният черен триъгълник се откроява на върха на ушите. Този вид зайци се среща в хълмистите територии на Китай, Виетнам и Тайван.

Малките индивиди приличат на заек, но се отличават с по-дълги уши и крака, както и с липсата на сложен косъм. Заекът е типичен представител на пустини и полу-пустини, живее в Узбекистан, Туркменистан, Казахстан, Китай, Монголия и в руските степи - от Алтайския край на юг от Астраханската област.

Жълт заек (лат. Lepus flavigularis)

Единствената популация от жълтеникави зайци обитава ливадите и крайбрежните дюни на Мексиканския залив на Теуантепек, откъдето идва второто име, заекът Teuanotepec. Големи индивиди, дълги до 60 см и с тегло 3,5-4 кг, трудно могат да се объркат с други видове зайци, поради две черни ивици, протичащи от ушите до задната част на главата и по протежение на белите страни.

Брум Бъни (лат. Lepus castroviejoi)

Местообитанието на този вид зайци е ограничено до храсталаци на северозападната част на Кантабрийските планини в Испания. По вид и навици има сходство с кафявия заек. Във връзка с унищожаването, хищничеството и нарушаването на естествената екосистема, видът е на ръба на изчезване и е включен в Червената книга на Испания.

Черноопашат (калифорнийски) заек (лат. Lepus californicus)

Видът се характеризира с дълги уши, мощни задни крайници, тъмна ивица по гърба и черен цвят на опашката. Смята се за най-често срещания вид зайци в Мексико и САЩ.

Манджурски заек (лат. Lepus mandshuricus)

Малките представители на този вид зайци растат до 55 см и тежат не повече от 2,5 кг. Ушите, опашката и задните крака са достатъчно къси, така че има ясна прилика с дивия заек. Козината е твърда и къса, кафява на цвят с черни вълни. Типичен представител на широколистни гори и храстни равнини се срещат в Далечния изток, в Приморие, както и в Североизточен Китай и Корея.

Къдрав заек (тибетски къдрав заек) (лат. Lepus oiostolus)

Външният вид се отличава с малкия си размер (40 - 58 см) и тегло от малко над 2 кг. Характерна особеност е жълтеникавата вълниста кожа на гърба. Той живее в Индия, Непал и Китай, включително планинските степи на тибетските планини, откъдето е получил второто си име - тибетския къдрав заек.

И сега може би е време да се обърнем към енергийния принцип на физиологията на зайците - стомаха. Необходимо е също така да го направите, защото коремът има характеристиките на покривка за маса. Но първо, няколко думи за това какво става - за вегетарианското меню. В белия заек и вкуса на заек са подобни, но различни.

През летните нощи бели зайци с особено удоволствие хрускат не моркови, нито зеле, тъй като им се приписват приказки и карикатури, а на блуграс, глухарче, бял равнец, овес или детелина. (Между другото детелината и люцерна са обожавани от зайчето.) Ако няма достатъчно вкусно, отпускащите се огнища се вземат за коприва, конски киселец, живовляк, киноа или пелин. През есента менюто става грубо - зайците изваждат репликата от лосове: нарязват млади върби, боровинки, клонят към зелена трева, а в Сибир - към млада лиственица. През зимата клоните на бреза, дъб, клен, леска и сено, взето от горски път, попадат в корема на бял заек. В тундрата вегетарианците с дълги уши изкопават кафяви боровинки, листовки и издънки на трева, острици и памучна трева под снега; от конусите на кедровите елфи, те, като катерици, сръчно получават ядки.

Както виждате, привърженикът на гората и тундрата, заекът не се нуждае от човек. Русак е друг въпрос. Селска земя и го махни. Той яде картофи и краставици, пъпеши и грах, слънчоглед и йерусалимски артишок, но поставя преди всичко зимен и пролетен хляб. Но дори и без тези ястия, Русак има какво да яде. Плевелите и прочутите лечебни билки, като Девясила и мащерка, са съседни в стомаха му. Заекът е много, много обичан от алпиниста, с апетит яде метличина и сладка детелина. Обикновено той яде стъбло, но специалната коза е специална чест - листата влизат вътре. През лятото зайците поглъщат много растения с алкалоиди, но това не им навреди. През зимата, с помощта на носа си, те търсят храна под твърд сняг. В mnogosnezhe, когато не е rassolov, прекъснато пелин и трева. О, ако всичко свърши с пелин, но желязната ръка на глада кара животните към кората на младите кайсии, тръните, акациите и ябълковите дървета... Ако имате достатъчно късмет да се натъкнете на обемист сняг, покрит със сено или ръж, зайците, независимо какво се случва, да се заселят в тях, понякога да не се стърчат и носа. И топло и удовлетворяващо, а лисицата не получава вятър! Стойките за сено и култури от зимни култури за зайци са нашият подарък.

Когато стека под лапата не е на разположение, при тежки студове е необходимо да се заровят в снега. В тундрата, в снежните преспи, белите хакове понякога правят такива дълги дупки, че няма начин да ги изгонят. Изпищя, чукай, стреляй - всичко е безрезервно. Снежната зима носи заек на дивашки глад, а запазващият се извор на пасищата не ни позволява да „затегнем колана”: един път води към следващия свят. При спад на телесното тегло на зайците само с 15% те вече не са наематели. Сравнете: глиганите безболезнено губят тегло с 50%.

Но зайците са може би най-икономичните хора на планетата. В подкрепа на това цитирам една фраза от статията на Е. И. Наумова, публикувана в реномирана научна публикация: Зоологически вестник: „Задната част на червата, най-специализираната копрофагия сред бозайниците, не е само ферментационна вана за обработка на фибри, но също така и апарат за синтез и препарат за използване на протеинови фуражи.

Какво се крие зад това? Ето какво. От една страна, картината е грозна, но от друга - много, много рационална. Както и да е, зайците ядат два пъти. Смята се, че животът ги кара да поглъщат хапчета, които попадат под тъпа опашка, за да спасят сярата, витамините и другите биологично активни вещества в тялото. Въпреки това, експертите, които се занимават с зайците, разумно са аргументирали, че такъв невероятен начин за доставяне на витамини на нищо - малките животни могат да се задоволят с витамини по-лесно. Но протеиновото вегетарианско меню не е богато. Ето защо зайците и зайците са придобили храносмилателния тракт, приспособен за регенерация на храната, чиито ферментационни процеси са обогатени с микрофлора. С други думи, заекът се храни - получава под опашката микробния протеин, синтезиран на изхода на тялото. И все пак пестеливите зайци, заедно с техните брутални братя - зайци - не са толкова уникални от страна на морското ухо - бобрите също подготвят протеинов обяд под собствената си опашка. Но те са далеч от зайците.

Знаейки всичко това, някак си е странно да възприемаме информация за животни, пристрастени към човешката маса. Ето едно такова послание. - Един лесовник е живял възрастен ръчно изработен заек, който е спал заедно с ловни кучета, яде с тях от една купа и така се сприятелява с една от младите хрътки, които тя облиза и други подобни. Самият заек се отнасяше към нея доста грубо. Често си барабани по главата и гърба с предните си лапи. Този заек имаше още една особеност: той много с готовност ядеше месо и само с недостиг от него се предаваше на растителна храна. Той особено обича телешко месо, свинско месо, различни видове колбаси и буквално танцува и галопира, за да получи това деликатес.

Хареш започнал да посещава градските сметища, за да вземе в горските паркове това, което падна от хранилките за птици. През зимата в Москва, пистите на зайците пронизват снега в Измайловски, Кузмински, Лосиноостровски и други метрополни паркове.Аз се случи да видя заекът, който се движи между автобуси и тролейбуси на улица Петрозаводска...

Трудно е да се живее в града - дори котките разбиват зайци. Ще бъде още по-трудно, ако лисиците дойдат в Москва. В Западна Европа те вече са станали граждани. Ето новини от Брюксел: през 1986 г. около 30 лисици се преместиха от горски паркове в гъсто населен център. Една червена майка остави шест лисици, които вече са в тръбопровода.

Но бог с тях, с лисици. Да се ​​върнем към основната тема на нашия разговор.

Менажерия на верандата

Белият заек е напълно адаптиран към живота в студените райони, разположени на север или високо в планината. Тя може дори да носи температура от -40 градуса по Целзий. Видео и снимка

Род / Видове - Lepus timidus. Бял заек

http://antimiles.ru/vine-diseases/chto-edyat-zaicy-v-pole-chem-pitayutsya-zaicy-v-prirode-zverinec.html

Какво ядат зайците в природата?

Заекът е тревопасен животински бозайник, който принадлежи към реда на зайците и живее на почти всички континенти. Тези представители могат да бъдат открити дори в степите и пустините. И естествено, всеки вид се адаптира към условията, в които съществува. Как оцеляват в дивата природа? Какво ядат зайците от различни породи у дома и в естествената си среда?

Какво ядат зайците

Какво ядат зайците

Зайците имат разнообразна диета, особено през лятото, въпреки че всичко зависи от това къде живее това диво животно. Ушите се консумират главно с растителна храна - корените и кората на дърветата, листата и стъблата на растенията, зеленчуците и плодовете, те са щастливи да ядат млади издънки на храсти. През пролетта, когато има недостиг на минерални соли, почвата може да бъде изядена от зайците и дори камъните могат да бъдат погълнати.

Предимно зайците се считат за вегетарианци, но има случаи, когато са яли месо от яребици, уловени в ловни капани.

Видове зайци

За нас това са малки, безвредни, пухкави животни, които живеят в гората и когато опасността се приближава, те бързо се скриват от погледа.

От февруари зайците започват да се появяват потомство. Веднага след като животното се роди, майката храни малкия заек и бяга от дупката, за да не привлече хищниците със своята миризма. След няколко дни тя се връща, храни отново гладното потомство и бяга. Това гъсто мляко е достатъчно за бебета за няколко часа. Една седмица по-късно на зайците се появяват зъби.

Предварително зайче облицована трева в норка, която заеква и започва да яде след около 10 дни. От около месец младото поколение вече не се нуждае от майка си и започва да живее самостоятелно.

В Русия можете да намерите 4 вида зайци:

В природата обаче само 32 вида се преброяват по една версия, според научни спорове, като към този вид се прибавят както зайци, така и пика, 45 вида. Нека се запознаем с някои от тях.

Заек - бял

Той живее в горите на Русия, Южна Америка, Монголия и в много други страни. През зимата, за да бъде по-малко забележим в снега, той променя цвета си на бял, и само на върховете на ушите остава черен. Лятна джъмпер сива.

Какво яде заек в гората? В лятната диета има растителна храна: билки, глухарчета, зърнени храни, планински ясен, боровинки, гъби. В полето ушите се хранят с зеле, а в градината животните могат дори да похапват лук и моркови. През есента белите зайци се хранят с клони на храсти, а през зимата храненето е по-трудно в гората, така че ядат кората на дърветата, като върба, трепетлика и бреза.

Дори ушите на този вид могат да ядат лосови рога, спуснати в гората. Ако е възможно, те изкопават плодове под снега и се хранят със сено, добито от сенокос в близост до селата. През пролетта, когато на тревните площи се появява прясна трева, белите зайци ядат от стада, за да ядат този деликатес.

Това животно е нощно, така че през деня тя лежи по-често и през нощта получава храна чрез дълги разстояния.

Заек - заек

Нека се запознаем с този заек. Русаците са големи индивиди с кафяв цвят с косми с различни нюанси. Те живеят в Казахстан, Турция, Иран.

Русаки с лов ядат зърнени храни, цикория, глухарчета. Ако заекът дойде да живее на селскостопански полета, те увреждат реколтата, като ядат плодове, зеленчуци, пъпеши и кратуни. В Австралия, например, зайците са обявени за вредители, които представляват сериозна опасност.

През зимата заекът-заек разкъсва кората на дърветата и храстите. За разлика от заекът, белият заек, този вид се храни с кората на дъб, клен и метла, периодично преливайки семена от растения и плодове от под снега. През пролетта те често увреждат корените на храстите, ядат листа, млади издънки и растителни стъбла.

Харе - Толай

Зайците не са големи, краката и ушите са по-дълги от тези на други индивиди. Представителят на този вид живее в пустините и в руските степи, Узбекистан, Туркменистан и Таджикистан.

Какво ядат зайците в природата? През зимата те се приближават към населените места. В планините те се спускат до долините, където няма снежна покривка. Основната храна са зелените части на растенията. През пролетта, диетата се състои от корените и грудките от тревисти растения (те също ядат млада трева с удоволствие).

Ефемера расте в пустинята - тревисти едногодишни растения - един от деликатесите на зайците. През лятото храната е зърнена и острица, а през есента - царевица на полето, пшеница и ечемик. През зимата няма добро хранене, така че те са доволни от кората на дърветата и храстите.

Манджурски заек

Разпространява се в южната част на Далечния изток, в долината на река Амур, в Китай, на север от Корейския полуостров. Външно - почти като див заек, с малка дължина и с тегло до 2,5 кг. Задните крака са къси, козината е твърда и четка, не променя цвета си при смяна на сезона.

Тези животни са същите горски обитатели като заек - заек. Хранят се с храсти и дървесни растения, плодове и плодове. През зимата - кората и издънките на топола и трепетликата.

Заек от антилопа

Поради местообитанието им на горещи места, като Аризона в САЩ, заради твърде високите температури, зайците имат много дълги и големи уши. Това помага не само за по-добро изслушване, но и за регулиране на преноса на топлина.

През деня те се крият от горещото слънце в храстите, но от вечер до сутринта водят активен начин на живот. Яжте предимно кактуси, трева.

Китайски заек

Този вид зайци се намира в хълмовете на Китай, живее във Виетнам и дори е включен в Червената книга. Лицата с малки размери, с къса, твърда кафява козина с множество оттенъци, имат черни триъгълници в краищата на ушите.

В диетата: широколистни растения, клони, издънки.

Къдрав заек

Жилищата в Китай, Индия, се различават по малки размери и тежат около 2 кг.

Тя е предимно нощна и се храни главно с тревни и тревисти растения.

Някои интересни факти:

  • Това животно е много издръжливо. Той може да достигне скорости до 50 км / ч, преодолявайки огромни разстояния за един ден.
  • Чрез дълги уши топлината напуска тялото, като по този начин се спасява животното от прегряване на тялото. По време на дъждовете заекът притиска ушите и там не се получава вода, която да провокира болестта на животното.
  • Женските живеят около 9 години, мъжете - 5. У дома, с добра и правилна грижа, те могат да живеят до 13 години, но в дивата природа често умират от лапите на хищниците, преди да достигнат зряла възраст.
  • Поради честата храна на кората, зъбите им се износват, но новите растат, за да ги заместят.
  • Дори бягат хищници, заекът никога не изтича на чужда територия.

В естествени условия самите животни получават собствена храна, но какво да правят със заек, който се е появил в дома ви? Разбира се, да се справя с това, което ядат зайци?

Хранене у дома

Струва си да се знае, че яденето на зайци, особено у дома, трудно се доближава до естественото. Факт е, че млякото на заек няма аналози. Кравето мляко и храните за кърмачета нямат такова съдържание на мазнини като заек. Някои земеделски производители хранят кравето мляко зайци с яйца или сметана, но след това вероятността за уши се увеличава. Не използвайте кондензирано мляко поради високото съдържание на захар.

Ушите трябва да се хранят най-малко 2 пъти на ден на малки порции по 5-10ml в даден момент.

Само месечният заек започва да яде самостоятелно. Младите зайци добре ядат прясна трева, зеленчуци и плодове, като моркови, листа от дървета, плодове. От втория месец можете да влезете в готовия фураж, но не по-рано, тъй като те се асимилират по-лошо и причиняват дискомфорт на животното. През зимата можете да запасите суха трева, събрана през лятото.

Поддържане и грижа за заек у дома

В естествени условия заекът преодолява много голямо разстояние. Затова домашните любимци, с изключение на малките, са по-добре да се държат в свободен апартамент или във волиери, където е просторен, а не в клетки. Но трябва да се има предвид, че те напускат изпражненията си навсякъде и ще трябва да почистите постелята след тях.

Младите зайци се нуждаят от топлина, трябва да направят масаж на корема и памук, напоен с топла вода, избършете под опашката.

Колко не бихте се опитали да обичате своите домашни любимци, не забравяйте, че това са диви животни, и трябва да увеличите съдържанието им до естествените. Сега имате представа как диетата е избрана от заек и при какви условия да я съдържат.

http://fermoved.ru/kroliki/chem-pitayutsya-zajcy.html
Up