logo

Той е познат на почти всеки човек от детството си.

Както е известно, тетревът е много красива птица, има доста светло оперение. Веднага след като те не наричат ​​тази интересна и величествена птица в обикновените хора: Черниш, диви петел, Березовик, Косач!

И къде живее, как изглежда, колко време живее черният тетрес и с какво се храни?

описание

Гробът е доста голяма птица. Главата е малка и човката е доста къса. Теглото варира от 0,6 до 1,5 килограма. Тя е доста гъвкава и тънка.

Цветът зависи от неговия пол. Мъжът е лесно разпознаваем от черното оперение със син оттенък. А женската има ръждив кафяв цвят с напречни черни, жълти или сиви ивици. Тя напомня на много от женските яребици.

Тази мобилна и енергична птица прекарва по-голямата част от живота си на земята, а през зимата често на дървета. Има следните типове:

Те се съхраняват предимно в опаковки (с изключение на брачния период) с население от около 200 индивида. Активни сутрин и по време на залез, а през останалата част от деня те предпочитат да седят на слънце.

Разпространение и местообитание

Този вид принадлежи към семейството на фазаните и живее главно в горски, горски и степни зони на Европа и Азия. Тестото често може да се намери в степната зона, тъй като не се нуждае само от затворена зона. Появяват се на места като:

  • Северна Корея;
  • Централна Европа;
  • Северна Африка;
  • Скандинавските страни;
  • Китай;
  • Шотландия;
  • Монголия.

Птиците са доста често срещани у нас.

Важно е да се каже и за начина на живот, а именно: мигриращата птица от черни глухари или не? Не, това е заседнал поглед. И по време на гнездене той изгражда жилища на открити места, избягвайки мрачните масиви с високи дървета.

Друга важна и интересна особеност е, че е зимуваща птица. През зимата животът й се променя. По това време тя предпочита да седи на дърветата, а привечер тя се скрива под снега и прави дълбок тунел в снежните преспи. И в случай на силни студове, той на практика не излиза от убежището си, с изключение на излизането да се храни за няколко часа.

Възпроизвеждане и дълголетие

Започването на символичния период започва в началото на пролетта, когато снегът започва да се топи бавно. Мъжките с характерни звуци и вид танци приканват любимата си да се чифтоса. Много често в сезона на браковете се случват битки.

Те приличат на онези, които подхождат на банкетните петли, но в случая с черните глухари всички, за щастие, остават живи. Това е наистина невероятно и несравнимо зрелище. Можете лично да проверите това, като гледате видеоклип или снимка на такъв необичаен процес.

Мъжките прекарват максимално силата си, за да привлекат вниманието на жените. В същото време, те са толкова полигамни, че няколко десетки женски се оплождат по време на размножителния период. И в този момент те са доста плахи и мълчаливи. Но това има свои собствени причини: черните течки не са способни да летят за известно време в резултат на преливане.

След чифтосване завършва „мисията” на мъжките и всички останали отговорности за създаване и заселване на гнездото, инкубиране на яйцата, за по-нататъшно хранене и отглеждане на пилета се прехвърлят върху женските.

Черният тетрес живее около 8-14 години. Но бързото препитание на хората в разширяването на селскостопанските площи и привлекателността на тези птици за ловци значително намалява броя им.

Какво се храни

Що се отнася до храненето, то е много разнообразно. Диетата се състои главно от растителна храна. Те също се нуждаят от храна от животински произход, но в самото начало на живота си. По това време те консумират насекоми в много големи количества.

Естествено, храната зависи от местообитанието и времето на годината. През пролетта и лятото храненето на тези птици е много разнообразно. По това време, той се храни с пъпки от бреза, върба, трепетлика, лиственица, памучни тревни пъпки, плодове, различни плодове. При тежка настинка предпочитат игли, конуси, плодове от хвойна.

И с настъпването на есента, ако черният тетрес живее близо до полетата, тогава той без колебание и страх празнува сортове от градините и нивите. Те понякога кълват при малки камъчета и гастролити (твърди семена). Това допринася за нормалното им храносмилане, т. Е. По-лесно е да избършете входящата храна. Тези камъчета са особено важни в началото на пролетта.

  • Това е умно птица с тегло около един и половина килограма в търсене на храна може да виси на клона с главата надолу за дълго време, достигайки до привлечените плодове или пъпки.
  • Когато дойде зимата, площта на лапите на черните течки се увеличава поради растежа на роговите ресни по страните на пръстите. Тя помага да се движи по-добре в снега.
http://pticadom.ru/teterev-ptica-krasivaya.html

Глупач. Характеристики и местообитание на тетрева

Яребица - птица от руската гора

Гробът е известен герой в детската приказка "Лисицата и яребицата". Героят е разумен, измерен, има самоконтрол и издръжливост. Това, което той наистина знае, са ловците, които са изучавали неговия характер и призовават черния тетрес по свой начин: Черниш, петел, бреза или косач. Женската също има много любящи имена: тетрев, кит убиец, лешник, малък стълб.

На снимката черният тетрес - косач

Видове яребици

Най-известни са два вида, и двата от които основно обитават територията на Русия: тетрева и кавказкия тетрев. Горската, степната и горско-степната зона е територията, където живеят черните течки.

Косач е по-известен с широкоразпространеното си преселване почти до арктическия кръг, а кавказкият тетрес, според името му, живее в Кавказ, но броят му е застрашен от изчезване, видът е включен в Червената книга. Кавказкият тетрев е по-малък от косач по размер, леко се различава по перушината и формата на опашката, по-извита встрани.

Язовирите в чужбина са известни в северната част на Казахстан, на запад от Монголия, в Германия, Полша, на север от Великобритания, Скандинавия и други страни. Един от най-големите роднини е млечната яребица в Северна Америка, с тегло до 4 кг и с размери до 75 cm.

Любими места на черни течки са брезови гори с открити площи, обрасли с храсти, храсталаци и близки водни басейни. За привързаност към бреза в Германия, птицата се нарича теменуга на бреза. Степните отворени места, които преди това са били обитавани от тетрева, с развитието на селското стопанство постепенно отиват към лечението на човека, а птиците трябва да се оттеглят.

Появата на тетрев

Яребицата е красива птица: черно оперение със синьо-зелен оттенък, липоподобна опашка с контрастиращо бяло подножие, вежди с яркочервен цвят. Белите пера в черните течки често се наричат ​​огледала.

Grouse-Kosach - типичен представител по рода си. За пера на опашки, като черни косъмчета, той получи второто име. Размерите на мъжките средно достигат 60 см и тегло до 1,5 кг. Убиецът е по-малък: расте до 50 см, с тегло не повече от 1 кг. Цветът на юниците е по-пъстър и близък до сиви или сиви нюанси, опашката е по-къса.

На снимката битката на тетрева

Главата на черния тетрес е малък, човката е къса и силна. Дълги пера на крилата, за да контролират полета, служат като някакъв волан. Гласовете на черните течки са разпознаваеми, косачите дълго време мърморят с бученето силно и шумно. Озвучени викове се редуват с глух свистене. Черните кучета карат като кокошки, в края на пеенето разтягат звуците. През зимата птиците мълчат.

Местообитание в природата на тетрева

Черният тетрев в природата е много активен в обществения живот, освен периода на привличане, те имат смесени ята от мъжки и женски пол. Броят на индивидите в стадото достига 200 глави. Пикът на активност през топлия сезон е рано сутрин и преди залез слънце. Щастливите птици се наслаждават на слънцето, седнал на клоните.

Птиците са заседнали. Много време ходят по земята, бързо и ловко се движат дори в гъстите гъсталаци. Тук те намират храна, порода и почивка. Те също могат да пренощуват на земята, под храстите, на блатистите хълмове.

Ако е необходимо, бързо и шумно излитайте. Полетът на птиците е бърз и маневрен. Яребицата може да бъде разглеждана еднакво като земя и дървесни птици. Те уверено се движат през дърветата, прекарват нощта на възела, седят здраво дори на тънки клони, които едва поддържат теглото си. В търсене на вкусни обеци, те могат да висят с главата надолу, докато се придържат упорито към клона с лапите си.

Черният тетрес има отличен слух и зрение, особено черните, които първи дават тревожни сигнали. Поведението е много предпазливо, в случай на опасност косачите могат да летят няколко десетки километра. Скоростта на полета достига 100 km / h.

Животът на птиците има сезонни различия, особено променящи се през студения сезон. Лютивата през зимата седи на дърветата през деня, често на брези, а привечер започва да се крие под снега, да се гмурва в насипна снежна покривка отгоре и да прави дълбок тунел през нея. Пътеките и гнездещите помещения, птиците кълват по снега. Подготовката на заслони в снега може да се подготви на етапи, чрез постепенни подходи, като бутащите крила се избутат на дълбочина до 50 cm.

На снимката е женски яребица

По време на тежките студове, наличието в заслони се увеличава значително. Яребицата може да излезе само 1-2 часа, за да се храни от под снега. Ако никой не смущава птиците, те бавно излизат от дупките, отдалечават се на няколко метра и след това излитат. Проблемът за птиците е зимното затопляне, което води до образуването на кора, препятствия за спасението в снежните гнезда.

Да бъдеш под снежна покривка не намалява степента на предпазливост на косачи, които имат перфектно изслушване. Той чува скока на заек, малката лисица и движението на риса. Ако звуците се появяват близо до пълзящи червенокоси измамници или скърцане от сняг от ловците, черните течки излизат от тунелите и бързо изчезват.

През пролетта стадата постепенно се разрушават. Черният тетреч се стреми да загрее до токовишките, да се наслаждава на лъчите по-близо до отворените ръбове. Има достатъчно врагове на косачите: лисици и самури, диви прасета и кучета, ястреби и сови. Четириногият и пернатият тетрев е вкусна плячка.

Най-голямото изтребване на птици позволява, разбира се, човек. Ловците, след като са изследвали характера на предпазлива, но в същото време и доверчива птица, могат да вземат едно цяло потомство. Икономически дейности: туризъм, полагане на пътища и електропроводи, изграждане на пустош, - изстискване на черни течки от обичайните им места.

Черни тетревици

В основата на диетата - растителна храна. В топлия сезон, от пролетта до началото на есента, храната се превръщат в пъпки от върби, трепетлика, елша, сочни листа и плодове от черешова череша, боровинки, боровинки, шипки и семенца. Храната на животните под формата на насекоми и дребни буболечки също е част от храната им, особено характерно е, че черноземът се храни с птенчета с насекоми. За нормално храносмилане птиците, като роднините си, кълват малки камъчета и твърди семена, които са гастролити.

На снимка женски яребица в близост

Езерото през есента има тенденция към полетата, върху които остават зърнените култури. Преди първите снегове в стадата, те бродят в търсене на останалото зърно. През зимата брезовите пъпки и котките са в основата на храната. Ако не са достатъчно, тънки клонки кълват. В суровото време в горите на тетрева се хранят борови иглички и борови шишарки, плодове от хвойна. След като напълни гуша с ледена храна, птиците са склонни към гнездото да затоплят храната си с топлината си.

Размножаване и живот на тетрева

През пролетта започва бракът и времето на тетрева по гористите ръбове, където обичайно се събират на едно и също място. Ловците са наясно с призивите на мъжете. 10-15 индивида обикновено се събират по течението, но с намаляване на популацията, се увеличава ток от 3-5 глави. Продължителността на символа е средно от април до средата на юни. Най-накрая прекъснат с появата на птици.

Токуканците на гроздето са очарователна картина на природата, която повече от веднъж е описана в литературата. Красиви птици на фона на живописна природа с характерни преливни песни създават ефекта на жив кипящ котел, който може да се чуе при ясно време за 3 км.

Гнездата са подредени с двойка грозде на земята под заслона на клони. Това са малки ями с легло от листа, малки клони, трева, мъх и пера. 6-8 яйца женски инкубират самостоятелно в продължение на 22-23 дни. Мъжете, които се грижат за потомството, не участват. Мъжките са моногамни.

На снимката грозде полина

Гнездо с яйце съединител надеждно предпазва тетрева. Тя хитро разсейва, излита от гнездото и примамва хищника в гората, докато тя сама се връща към съединителя. Развъдник от черни шатри води до друго безопасно убежище. Яребицата е добра майка, която безкористно защитава пилетата от студа и атаките на хищниците. След седмица младите се опитват да летят и след месец и половина започва самостоятелен живот.

През есента започва период на повторна свръхвалност, но не толкова активен, както през пролетта. В Монголия има случаи на зимно течение на лед, но това е изключителен феномен в природата. В природата средната продължителност на живота на тетрева е 11-13 години.

Хъс Гроуз

Ловът на яребиците е класически, известен от дълго време с три основни начина:

с помощта на палатка;

Хижите са направени от растящи храсти и клони недалеч от известните токовиш. Ловът изисква дълъг престой в колиба и голяма издръжливост, за да не се плашат птиците от обичайното им място.

Улукът от подхода се улавя, когато токовият малки групи или самостоятелно. Задачата на ловеца - да дойде в периода на песните му възможно най-близо. Ако има много птици, тогава един неуспешен опит може да изплаши всички черни глухари. Следователно, подходът се прави за сингъла.

В фотогравията градински чай

Подобен лов от веранда предполага приближаване към кон или лодка до брега, избран за течение. Ловът на тетрева през есента често се извършва с кучета, а през зимата с пълнени птици. Чучело на черен тетреч служи като усмивка за конгенери, които са видели членовете на своята опаковка по клоните.

За гроздето, характерните му черти са известни на много любители на природата, стремящи се не само към лов и рецепти, към готвене на тетрев, но и към запазване на тази красива и активна птица от руската гора.

http://givotniymir.ru/teterev-osobennosti-i-sreda-obitaniya-tetereva/

Черно кокошки: където живее и какво яде

Яребицата принадлежи към фазановото семейство и е доста разпространена птица. Най-често тези представители на птици могат да се видят близо до ръба на гората или в долината на доста голяма река, където живеят. В Русия се наблюдава най-голям брой черни глухари, които можете да срещнете и в евразийската зона, където се намират степите.

Външни характеристики

Яребицата е много красива и масивна. Главата по отношение на тялото им е доста малка, а човката е много къса. Размерите на птиците са следните:

  • Теглото на мъжките варира от един килограм до един и половина.
  • Дължината на тялото им може да бъде до шестдесет сантиметра.
  • Масата на женските тетревици варира от седемстотин грама до килограми.
  • Дължината рядко надвишава четиридесет и пет сантиметра.

Яребицата има ясно изразен сексуален диморфизъм. Това означава, че анатомичната структура на женските и мъжките птици е различна, без да се отчитат разликите в структурата на гениталните органи.

Притежава следните външни характеристики:

  • Цветът на мъжките е доста ярък. Основният цвят на пера, който, трябва да се отбележи, много красив блясък в светлината, е черен. На главата, врата, гуша и долната част на гърба е зелено, а на някои места е и пурпурно. Гърбът на корема се различава по цвят отпред: не е толкова преливащ, а по-кафяв. Пера на опашката имат бели върхове и са подредени в необичайна форма, която е по-скоро като фен, отколкото като фен. Белите пера на опашката се открояват в контраст с черната опашка.
  • Женските не притежават такъв експресивен цвят, тъй като мъжките обаче също са много привлекателни. Техният торс е пъстра. Перото им, чийто основен цвят е червено с примес от кафяво, са сиви, тъмнокафяви, тъмножълти и кафяви. Външният вид на женския тетрев е много подобен на външния вид на женския глухар, но е възможно да се разграничат поради характерния тестеник на опашката, както и поради белите петна по перата на крилата.
  • Трябва да се отбележи, че незрелите и все още много млади птици, както мъжки, така и женски, изобщо не се различават един от друг. И двата пола имат едни и същи пъстри пера с бели ивици и маркировки върху тях.

Особеност на черния тетрес е техният звучен глас, който при жените и мъжете има известни различия. Звуците, които правят женските черни глухари, са подобни на пилешкото кучене и са по-остри и по-бързи от мъжките. Дълго време мърморят мъжките, а в случай на приближаваща заплаха гласове, които крещят, се превръщат в глухи и будни.

характер

Тетерева предпочита да прекарва времето си на земята, но при особено студено време птиците трябва да живеят на дървета. На същото място получават и храна. Начинът на излитане и движение е много подобен на движението на пиле. Тепетата е много добра при бягане, но стъпките им са малко по-къси от домашните птици, които са свикнали да се движат по-обилно.

Интересно е, че въпреки доста голямото си тегло, птиците се движат спокойно и безпроблемно по клоните на дърветата, които могат да бъдат много тънки. Също така размерите на черните течки изобщо не пречат на плавния му полет, който може да бъде не само бърз, но и дълъг. Ако е необходимо, те летят няколко десетки километра, правейки го без никакви спирания.

Ловът на тетрева не е толкова лесен: птиците имат чувствително ухо и рязко зрение, а в случай на опасност незабавно летят на безопасно разстояние или летят до високо дърво.

Птиците показват активността си рано сутрин, при изгрев слънце или вечер. Ако температурата спадне много ниско, птиците търсят подслон под снега, където могат да се затоплят. За да не се губи напразно топлината, черните глухари хранят само веднъж на ден при силен студ.

Начин на живот

Черният тетрез не е свикнал да бъде сам, затова те се държат в сравнително малки групи, но и изследователи са открили такива училища, в които има повече от двеста души. Често тези групи се състоят от жени и мъже в същото съотношение, но има и случаи, когато в опаковката има само мъже или жени. Но последното е изключително рядко.

Любимото дърво на тетрева е бреза, защото нейните пъпки са включени в ежедневната диета на птицата. Те прекарват по-голямата част от деня си в тях, а след потъмняване и забележимо охлаждане птиците се скриват под снега, където образуват специални тунели за комфортен живот. В особено влажни дни птиците могат да останат в тях в продължение на двадесет и три часа и да бъдат избрани само за много бързо хранене.

Изненадващо, черните течки винаги са нащрек и вие няма да бъдете хванати неподготвени. Благодарение на отличното им изслушване, те забелязват шумолене, било то придвижване на лисица в снега или приближаване на човек. Чувствайки опасност, птиците незабавно пробиват стените на тунела с големите си тела и незабавно излизат на високо дърво.

Къде са общи

Както вече споменахме, повечето индивиди се срещат в горски степни части на Европа и Азия. Ако говорим по-малко неясни, тогава областите на черните течки са следните територии:

  • Алпийски планини;
  • Британски острови;
  • Корейски полуостров;
  • Регион Уссури;
  • Китай;
  • Казахстан;
  • Централна Азия;
  • Монголия.

На някои места черният тетрес не живее в гори и степи, а в по-планински райони. Това се обяснява с постоянната промяна в климатичните условия, както и с активните земеделски дейности на човека. Например, в алпийските планини птиците могат да бъдат намерени не по-ниски, отколкото на височина от един и половина хиляди метра, въпреки че преди няколко десетилетия територията, на която са живели, е била много по-голяма.

За съжаление, колкото по-широка става дейността на хората, толкова по-малко птици остават на територията, която сме усвоили. Ярък пример е почти пълното им изчезване в Източния Судетен край.

Също така, индианците на тетрева в много по-малки количества, но все още могат да бъдат намерени в следните населени места:

  • В Белгия;
  • В Нидерландия;
  • В северната част на Германия;
  • В Дания;
  • Във Великобритания;
  • Шотландия;
  • Скандинавия.

Любимите места за черни тетрери са места, където успешно се комбинират както висока растителност, така и малки храсти, а наблизо се намират и територии с чисти от дървета. В долините на големи реки и в близост до блата, най-често има голям брой индивиди. Избягвайте гъсти и тъмни гори от птици с черни глухари.

Тези птици могат да водят два начина на живот: както заседнал, така и номадски. По някаква причина естествените учени активно са придвижвали по-голямата част от населението в определени години. Може би това се дължи на факта, че броят на птиците нараства значително, и те вече не могат да се разделят на територията на такива огромни групи. Сезонни пътувания между черните тетре се наблюдават рядко и птиците напускат познатите си места само в случай на специални нужди.

Какво яде черноземно тесто

Диетата на птиците е много разнообразна, но по-голямата част от нея се състои от фуражи от растителен произход. Някои растения се консумират от черни глухари в определено време на годината, когато се изисква попълване на запасите от определени вещества.

Canna, бреза, лиственица, елша - всичко това се яде от тетрева през пролетта, когато те имат остър недостиг на протеини. През есента, разбира се, е време за различни плодове: боровинки, боровинки и брусници. Ако групата живее близо до полето, където има плодове от зърнени култури, тогава птиците се опитват да се насладят там, предпочитайки пшеницата с други зърна.

През зимата, когато е практически невъзможно да се намери нещо, птиците трябва да ядат бреза, да откъснат меката кора от дървета, ако е възможно, да ядат игли от ела, лиственица и плодове от хвойна.

Пилетата трябва да включват повече растителни храни в диетата си, отколкото възрастните. Въпреки това, с възрастта, техните нужди от насекоми и безгръбначни са значително намалени.

заплашващ

Тетерева със сигурност има редица качества, които им помагат да оцелеят в трудни условия, но често стават жертви на различни хищници, които включват нерези, лисици, ястреби и кучета.

Горепосочените представители на кучешкото семейство издушват птици, които се крият под снега, и веднага ги атакуват, пробивайки тънката стена на тунела. Лисиците със самури също ловят малки пилета. Ястребите обаче откриват плячката си от въздуха и бързат с нея със светкавична скорост.

Независимо от факта, че според данни от изследването, влиянието на хищниците върху черните тетреси се е увеличило значително и провокира някои промени в живота на тези птици, това не е основната причина за спада на населението. Други два фактора играят роля в това, първата от които е човешката дейност.

Не само неконтролираното ловуване на яребици има значително влияние върху техния брой, но и върху икономическата активност на човека. Колкото повече територии се развиват, толкова повече проблеми възникват с тетрева, а и с всички други животни. Хората изсичат гори, създават стълбове с електропроводи, от контакт, с който всяка година загиват повече от двадесет и пет хиляди птици. Туризмът също има отрицателно въздействие върху природата.

Промените в климатичните условия също допринасят за намаляването на популацията на яребиците. Зимите понякога са много сурови, а понякога топло време се променя активно със студ. Това води до образуването на малък, но все още силно засягащ прехраната на тетрева, ледена кора върху лед.

http://zveri.guru/pticy/ptica-teterev-gde-zhivet-i-chem-pitaetsya.html

На какво се хранят глухарите

Яребицата се счита за горски степ и горски птици. Живее на поляните, ръбовете и могилите, обрасли с храсти. Какво яде черният тетрес? Тази птица обича да яде младите пъпки на трепетлика, елша и бреза, както и плодове. Местообитанието обхваща неоарктическите и палеоарктическите територии.

Описание на птиците

Гробът е доста голяма птица с масивна и плътна постройка, къс врат и малка глава. Теглото е повече от 6 кг. По дължина тялото му може да достигне повече от метър. Разликата между черния тетрес и другия пиленце е пернат метатарзус и ноздри. В много яребици, освен това, те имат пръсти. Около очите е гол пръстен с червен мастен цвят.

Клюнът на яребицата е къс, изпъкнал отгоре и дебел в основата. Ширината на човката е по-голяма от височината. Ноздрите са скрити под малки пера. Гробът има заоблени къси крила. Опашката е с пресечена форма, изрязана. Крака, покрити с оперение. Предните пръсти са обединени от мембрана на лапите. Задният пръст има високо положение и пернати калерче. Диморфизмът е характерен за тези птици. Това означава, че оцветяването на оперението на женските и мъжките е различно. Женските имат повече камуфлаж, а не цветно оцветяване.

Разнообразие на черни тетревици

Към днешна дата семейството на яребиците включва 17 вида, свързани в 8 рода. Те включват:

  1. Тръстик обикновен, Северцов, яка.
  2. Гледай градински чай, обикновен.
  3. Синя глуха.
  4. Канадски и черен тетрев.
  5. Гроуз-косач, бял.
  6. Камък, обикновен.
  7. Остра, поляна.

Къде е черният тетреч

Тази птица обитава горски и горски степни зони на Европа и Азия, вариращи от източните райони на Пиренеите до източна Манджурия. Може да се види в Монголия и Шотландия. Хабитатите на тази птица са както следва:

  1. Неоарктична зона - кавказки, обикновени, каменни, сибирски яребици, лешник, яребица.
  2. Палеарктична зона - косач, обикновен, каменен, кавказки тетрев.

Неоарктичният регион включва държавите от Стария и Новия свят, разположени в умерената климатична зона: Европа, Азия, Северна Америка. В Русия има осем вида яребици: тундра и кокошка, косач, кавказки, обикновени, каменни, лешникост, сибирски тетревици.

По време на гнездене тази птица не обича глухите горски гъсталаци с високи дървета. Тя улавя тревисти треви, липови горички, недалеч от резници и горички, брезови гори, смесени с полета на зърнени култури, малки гори, горски ръбове, където има сухи места и горски плодове.

На какво се хранят глухарите

Ако вземем под внимание диетата на тетрева и определим какво яде черният тетрес, то храната е най-често зеленчуци. Те ядат животинска храна, когато са пилета. Въпреки това, с възрастта, те се оттеглят от фуражите. Голямо разнообразие от фуражи в тетрев се срещат през лятото и пролетта. През тези периоди от време те консумират много тревни листа и храсти, пъпки, цветя, семена. Те се редуват в зависимост от географското местоположение на района на местообитанието.

Докато плодовете узряват в гората, те използват боровинки, боровинки, брусници като храна. През есента малките птици посещават зърнени култури два пъти дневно. През зимата студ, черни течки най-вече кълват при издънки на растения, пъпки от бреза, елша, върба, трепетлика. Освен това се храни с борови шишарки и хвойнови плодове. Младите пилета в ранния период на живота изискват само храна за животни и се хранят с различни насекоми, бръмбари, гъсеници, мравки, дървеници, паяци, цикади, комари и мухи. При протеиновите фуражи пилетата растат бързо.

В храносмилателната система на възрастните яребици трябва да са камъчета, които помагат за храносмилането на храната, да я разкъсат.

Черноморски токен

Големи промени в поведението на тези птици се появяват веднага след началото на ранната пролет. Яребицата е по-жива и активна. Това предполага, че токът ще започне скоро. Това се случва всяка година в различни дни на март, в зависимост от местонахождението на района на местообитанието. За сегашното местоположение птиците събират степни зони, които могат да бъдат на няколко километра от гората, както и поляни и поляни, горски ръбове и хълмове в ливадите с храсти.

Обикновено тези места не се променят и остават постоянни. Ето защо, ловците бързо намират плячка, използвайки метода на седене. На токовите стари мъже пристигат първи. След малко младежите се присъединяват. По-силни птици от миналата година участват в токовище заедно с възрастни. Слаби черни глухари стоят настрани и седят в покрайнините.

Токът на тетрева се състои от две части. В първата част на птиците са по дърветата, и там готвят. Това е като шепне на няколко километра. Той заглушава гласовете на други птици. Във втората част на тока, която се нарича чуфрикане, черният тетрев върви важно по земята, хвърляйки обратно главите си, раздувайки вратовете си и завъртайки опашката.

По това време между мъжките се водят жестоки битки, в които те приличат на обикновени домашни кранове и причиняват болезнени удари един на друг. Губи мъжът, който напусна бойното поле. Броят на мъжете, събрани по течението, често достига до няколкостотин птици, където живеят много черни глухари. Женските на токовишките отиват до ръба на моравата и чакат за победителите. След това летете там само при изгрев и залез.

Гнездене на ловците

Гнездата на птиците са разположени в близост до местата, където растат горски плодове: диви ягоди, каменни плодове, боровинки. Хранят се с млади пилета. В места, затворени от храсти, се избират места за снасяне на яйца от тетрева. Отвън гнездото на черния тетрес прилича на малка дупка в земята, покрита с мъх, пера, клони и листа. Дълбочината на гнездото може да бъде до 6 cm и диаметър до 22 cm.

При пълно полагане на яйца, можете да преброите до 14 броя, но средно е около 8 парчета от охра с тъмно кафяви петна. Броят на яйцата зависи от това колко плодотворна е годината. Ако яйцата са малки, това означава, че храната не е достатъчна. Излюпването започва веднага след полагане на всички яйца.

В южните райони този период започва в началото на май, а на север в края на май или началото на юни. Особеност е, че старите женски създават гнезда пред млади птици. Ако полагането на яйца е разрушено, те ще имат време да отложат второто полагане. Следователно, времето на инкубация на потомството в черни течки е значително удължено във времето и не е отбелязано с точни граници.

http://volgahunter.ru/%D0%BE%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B0/na-tetereva/chem-pitayutsya-tetereva.html

Глупач. Начин на живот и местообитание на тетрева

С пристигането на ранна пролет, веднага щом снегът започне да се спуска и се появяват черни бодли, може да се наблюдава грозде. Гроздето започва да тече интензивно, да скача и да мърмори силно.

Също така са съревнователните им състезания между мъже. Тези движения и звуци траят около 15-20 минути. След това се чуват звуците на мълчанието и се прекратява първият акт на концерта.

Но отнема известно време и всичко започва отначало. Всяка птица в природата е оригинална по някакъв начин. Гробната птица е интересна за всички, от екстериора до необикновеното поведение.

Видове яребици

Има няколко вида тези невероятни птици. Всеки от тях има свои значителни различия. Някои в природата стават все по-малки поради човешката дейност, така че сега те са под надеждна защита.

Ливадна яребица

Тази перушина, както и всички останали братя, принадлежи към рода на фазаните. В Северна Америка можете да видите терен с ливади. През зимата, с настъпването на студеното време, птиците може да не се колебаят да се окажат във фермите. Именно в тези места те успяват да оцелеят през суровото време на годината и да не изпитват проблеми с храната.

Местообитание на този вид тетрева са орехови горички, места с много дива роза и бреза. В началото на брачния сезон те сменят мястото си на развръщане и се преместват на поляните с високи треви.

За изграждането на гнездото птиците избират територии в близост до езера и ниски треви. Наличието на язовир в близост - предпоставка за комфортен живот на тетрева в природата. Този вид през 1967 г. е включен в Червената книга и се счита за застрашен.

Голяма яребица

Този тип тетрев живее на места, вариращи от центъра на Аляска до Юкон, достигайки Големите равнини. Размерът на тази птица е малък - дължината не надвишава 49 см, а теглото не достига килограма.

Отличителна черта на яздещата черна тетрега е опашката му, в центъра на която има пера, по-дълги от останалите. Между очите на птицата има ивица от тъмен цвят. При жените и мъжете няма значителни разлики. Цвят в първите няколко димера.

Голяма яребица

За тези птици е удобно да живеят в поляни с ниски треви, които спомагат за умело скриване на гнездата. Ако черният тетрех живее в гората, той търси място за себе си. Често се срещат в обработваемите земи и планинските блата.

Черно яребици

Тези птици са достатъчно големи. Тяхното местообитание са горите и горската степ на Азия. Повечето от тези видове се срещат в Русия, Монголия, Казахстан и Китай. Наблюдава се и на територията на Украйна, Беларус, балтийските държави, Полша, Англия.

Мъжете обикновено имат по-големи параметри от жените. Те се различават по цвета си. В цвета на мъжете преобладават черните и зелените тонове. При жените тя е по-разноцветна с преобладаване на червени и кафяви цветове. Птиците могат да тежат до 1,5 кг.

Тетрев

Този тип тетрев живее в Аляска, Калифорния, Канада и Колорадо. Оперението на тези птици е боядисано в тъмно сиво със сини и зелени тонове. На фона на тези цветове боядисаният гребен оранжев или червен.

Гърдите на птиците са украсени с бяло петно. Големият размер на синия тетев е впечатляващ. Понякога теглото на възрастен мъж надвишава килограм. Между мъжете и жените няма значителни разлики в цветовете. Те се различават по размер. Те предпочитат да водят заседнал живот в иглолистни гори.

Кавказки яребици

Самото име на тази птица говори само за себе си. Местообитанието на кавказкия тетрес се намира на територията на Грузия, Азербайджан, Армения и Кавказ. Изберете места с гъсталаци от бреза, шипка. Трябва да са малко, но достатъчно, за да скрият птичите гнезда.

Външният вид на този вид тетрев много прилича на тетрева, само няколко по-малки параметри. Цветовете на мъжките са доминирани от черни бои, женската е пълна с кафяви и червени тонове.

Тетрев

По друг начин, тази пернатица все още се нарича черна глухаря. Тази голяма птица живее в Северна Америка и Канада. Съдейки по името, птицата взаимодейства с полинята през целия си живот.

Семената на растението са нейният любим деликатес на черния тетрез, в техните гъсталаци предпочитат да строят домовете си, а също и да се скрият от враговете си. За този вид грозде е важно наличието на блата.

Цветът на мъжките от тези птици е много по-богат от този на женските. По принцип, както вече беше отбелязано, този модел се наблюдава при всички видове тетрев. В черната езеро преобладават кафяви тонове, разредени с бяло.

Вратът на птицата е покрит с бяла яка. Уникална е перната опашка, състояща се от набор от пера, които стърчат в различни посоки и създават впечатление за отворена цветна пъпка.

Горната част на перата е декорирана в бяло, в основата са черни. Заслужава да се отбележи, че само мъжете имат толкова впечатляваща опашка, че да привлекат противоположния пол.

Появата на тетрев

Между мъжките и женските яребици има различия. Сексуалният диморфизъм на най-високото си ниво, в това отношение, природата е положила всички усилия. Всички мъжки от черни течки имат ярък и наситен цвят.

Като цяло, това е много красива птица, която можете да гледате с часове. Птицата има голяма конструкция, малка глава с къс врат. Максималното тегло на перото може да достигне до 6,5 кг. Дължината му може да бъде до един метър.

Кавказката жена

Очите на птиците са украсени с червена, а не петна кожа. Клюнът на птиците не е особено впечатляващ. На върха има издутина. И ноздрите са покрити с пера. Крилата са с малка дължина, закръглени.

Атрактивната опашка на мъжките е поразителна. Краищата на птицата са покрити с оперение. Оперението на женските е малко по-различно от оперението на мъжките. Тя е неясна и не е толкова маскирана като външната среда.

Местообитание и начин на живот на птиците

Tetereva може да се намери в палеарктическата и неоарктическата зона. Регионите от Пиренеите на изток от Манджурия, земите на Шотландия и Монголия, страните от Северна Америка, Азия и Европа са обитавани от тези интересни и привлекателни птици. Много от техните видове могат да бъдат намерени в Русия.

Тя е заседнала птица, но по време на гнездене е особено съвестно къде да построи жилище. По това време черният тетреч се опитва да избегне мрачни, глухи горски масиви с високи дървета.

Прекрасно и удобно в липи и тревисти треви, където се срещат брезови гори, полета със зърнени култури, плодове. Не толкова отдавна е било възможно тези птици да се наблюдават в степите. Но с развитието на селското стопанство те постепенно го изоставят.

Птиците избират земя за гнездата си. Точно на него в гъсти храсталаци или гъсталаци, черният тетрец намира убежище. Случва се, че те просто използват вдлъбнатината в земята.

Във въпроса за дома цялата отговорност лежи само на жената. Представителят на силния пол не взема никакво участие. За изолация на готови жилища се използват пера и суха трева. Птиците предпочитат да водят опаковки. През зимата черните тетреки са особено важни, за да се придържат заедно. Женската рядко се отклонява от мъжа си по това време на годината.

През пролетните месеци птиците се движат през дърветата в търсене на свежи пъпки и издънки. Интересно е да ги гледате по това време. Черният тетреч се закачи на клон със силни лапи и може да виси с главата надолу за толкова дълго време.

Те са заседнали и не са свикнали с промените в мястото на пребиваване. Това е причината за почти пълното унищожаване на някои от техните видове, тъй като ловците не са толкова трудни за намирането им.

Времето на настоящите яребици пада в началото на пролетта. Те се различават по двойки. До есента черният тетрес се грижи за своето потомство, инкубира и внимателно го пази. По-близо до зимата птиците отново се събират в стада. По това време те най-често се срещат в дърветата, въпреки че тетревът се счита за земни птици.

Птиците летят добре. През деня те летят от дърво на дърво в търсене на храна, а през нощта слизат на земята. През зимата, за нощувки, те се изкачват дълбоко в снега, като по този начин избягват студеното време. Там те могат да прекарат няколко дни, ако температурата на улицата спадне значително. Но дори и под снега птиците са изключително предпазливи.

Мъжки яребици с женски по време на брачния период

Те са перфектно развити зрение и слух. Това им помага да предвидят опасността. Струва си да направите един нещастен ход по време на лов и можете да изплашите всички черни глухари. Изплашените птици скочат бързо и шумно, предизвиквайки разбъркване.

Това пернати е търговска стойност, следователно класическото лов на тетревици е любима дейност на много ловци. Подобно масово унищожение доведе до факта, че някои видове са на ръба на изчезване и са взети под закрилата на човечеството.

храна

Храненето с яребици е най-разнообразно. Зависи от сезона и местообитанието на птицата. В по-голяма степен в диетата си преобладават растителни храни. През лятото към нея може да се присъедини храна за животни. Само в началото на живота си черният тетрес се нуждае от много насекоми.

През зимата те предпочитат пъпките на дървета, горски плодове и игли. Яребица, живееща в близост до полето, без никакви ограничения и страх празнува посевите. Това е особено забележимо през есента, по време на реколтата. Нормалното усвояване на птиците допринася за използването на малки камъчета и твърди семена.

Възпроизвеждане и дълголетие

Можеш да говориш безкрайно за тетрева. Това е невероятно и несравнимо зрелище. Мъжете се опитват да извлекат полза от женските. Те са толкова полигамни, че в този брак повече от дузина жени могат да се оплождат.

След всички ритуали и завършено оплождане, жената започва да се занимава с подобряване на жилищата. Мъжът не й помага в това. В избраното уединено място, незабележимо за хищниците, жената изгражда гнездо и полага от 6 до 9 биволски яйца в кафяви точки.

Времето за люпене продължава около 21 дни. При бебетата се ражда дебел пух. Те винаги са близо до майка ми, те се подчиняват и подражават във всичко. Около месец по-късно пилетата са на крилото. Животът на тези интересни пернати птици продължава 8-14 години.

http://givnost.ru/teterev-ptica-obraz-zhizni-i-sreda-obitaniya-tetereva/

Тетрева птица

Яребицата е птица, позната още от детството. Има много пословици, поговорки и приказки за този перуански обитател на гората, най-популярен от които е „Лисицата и черният глухар“. Там той е показан интелигентен, разумен и сдържан, което в крайна сметка го спасява от махинациите на лисицата. Само орнитолози, които изучават тази птица и ловци, сред които черният тетреч от незапомнени времена е смятан за ценна игра и които, въз основа на навиците на тази птица, са разработили много умни начини за лов за този красив горски човек, знаят за един и същ черен тетрек.

Съдържание на статията:

Описание на гроздето

Яребица е голяма птица от фазановото семейство, широко известна и обитаваща гори, горски степи и частично степи на Евразия, включително в Русия. Като цяло черният тетев е заседнал и предпочита да се засели по гористите ръбове, близо до горите и в речните долини.

вид

Яребицата е доста голяма птица, чийто размер може да бъде от 40 до 58 см в зависимост от пода, а теглото му може да бъде от 0,7 до 1,4 кг, съответно. Главата му е малка, с къс клюн. Торсът е доста голям, но не прекалено масивен, шията е доста дълга, с елегантна извивка. Краката са силни, визуално се дължат на покриването им към основата на пръстите, изглеждат дебели.

Това е интересно! Характерна черта на тетрева е техният глас. Мъжките в периода на токане правят звуци, като в същото време приличат както на бълбукане, така и на мърморене. И женските кълват като обикновени пилета.

В черния тетрес на всеки крак има четири пръста, три от които са насочени напред, а четвъртият - срещу тях. Ноктите са достатъчно мощни. Крилата са здрави, покрити с доста дълги пера, без които птицата не може да се справи по време на полета.

Поведение, начин на живот

Тетерева са социално активни птици, които предпочитат да се държат в големи ята през цялото време, с изключение на периода на токания, а в стадото може да има до 200-300 индивида. Най-често стадата на яребиците са смесени, по-рядко има такива, където има само мъжки, но стадата, които се състоят изключително от жени, са изключително редки. Тези птици водят ежедневието си, а през лятото, когато е особено горещо през деня, те са активни сутрин и късно следобед.

През деня те предпочитат да седят на дърветата, сред група от клони: там черният тетрес се наслаждава на слънцето и там те избягват от повечето земни хищници. Повечето черни течки са заседнали. В часовете на активност те продължават да ходят дълго на земята, дори могат да пренощуват там, в купчина гъсти храсталаци или в блато върху хълм. Въпреки че, основно, дърветата са предпочитани като места за нощувки: там е по-спокойно и по-безопасно, отколкото на земята.

Те се катерят по дърветата перфектно, така че да могат да се наричат ​​земни и дървесни птици с еднакви основи. Изглежда невероятно, но черните течки са в състояние да седят уверено дори на най-тънките клони, които трудно издържат на теглото си. Това са предпазливи същества, които имат отличен слух и зрение, докато женските се държат по-предпазливо от мъжките и, в случай на опасност, дават първите предупредителни сигнали, след което цялото стадо се отстранява от мястото и лети към друго, по-безопасно място.

Това е интересно! Яребицата, въпреки големите си размери, лети много бързо: скоростта на полета му може да бъде 100 км / ч и може да лети в няколко десетки километра в случай на опасност.

През зимата тези птици строят подслон под снега, където при тежки студове могат да седят почти цял ден. За да направите това, често с настъпването на здрач, черният тетреч от клон на дървото се гмурка в дълбока, но хлабава снежна ивица, като хапеше снега и го буташе с тялото си и прави тунел в него до 50 см дълбочина.

Това е доста сигурно убежище, особено след като черните тетрети, които са в техните тунели, чуват идеално стъпките на приближаващия се хищник и съвсем успяват, ако е необходимо, да напуснат приютите си и да отлетят, преди да наближи опасното разстояние.

Единственият сериозен проблем, който може да се крие в яребицата в неговите тунели, е временно затопляне и образуването на сняг по снега, който птицата трудно може да пробие. С настъпването на пролетта стадата се разпадат и мъжете започват да се събират на токовища, където, чакайки женските, те се наслаждават на лъчите на първото пролетно слънце.

Колко живи са живите

В дивата среда средната продължителност на живота на черните тетре е от 11 до 13 години, а в плен тези птици могат да живеят по-дълго.

Сексуален диморфизъм

Сексуалният диморфизъм в черните течки е ясно изразен: женските не само са много по-малки от мъжките по размер, но и се различават значително от тях по цвета на оперението. Оперението на мъжа е блестящо черно, с оттенък на зелени или пурпурни оттенъци по главата, шията, гърлото и долната част на гърба. Над очите на веждите му са разположени богат червен цвят. Гърбът на корема е кафяв, с ярки върхове на перата. Бели, контрастни. На крилатите тъмнокафяви пера са и малки бели петна, наречени "огледала". Крайните пера на опашната опашка са силно наведени встрани, така че формата на опашката прилича на лира. Цветът им е интензивен черен с лилав оттенък на върховете.

Това е интересно! Цветът на младите птици, независимо от техния пол, е един и същ: и мъжките, и женските в ранна възраст имат разноцветно оперение, състоящо се от черно-кафяви, кафяво-жълти и бели ивици и петна, които се редуват една с друга.

Женската от черния тетрес е боядисана много по-скромно: тя е кафяво-червена със сиви, жълтеникави и черно-кафяви напречни ивици. На крилните крила има и огледала, но на по-светъл червеникав фон те изглеждат по-малко контрастни от мъжките. На опашката на женската има малък прорез и точно като мъжката опашката е оцветена в бяло.

Видове яребици

Понастоящем на територията на Европа има два вида черни глухари - черни тетревици, наричани още теревица и кавказкият тетревец. В същото време учените идентифицират седем или осем подвида на тетрева, живеещи в различни райони на неговото местообитание. Външно тези два вида са много сходни, с изключение на факта, че кавказкият тетрев е по-малък: размерите му не превишават 50-55 см, а теглото му е 1,1 кг.

Забележими са и разликите в цвета на оперението: в кавказкия тетрев е непрозрачен, почти без гланц, да не говорим за цвят, а на крилата няма „огледала“. Опашката на този вид е малко по-различна по форма: тя е с форма на лира, но в същото време подобна на вилица. Опашките пера на опашката са доста тесни, но в същото време са по-дълги от тези на черния тетрес. Женските от кавказката яребица са боядисани в пъстра, червеникавокафяв цвят, украсена с по-тъмен пиедрин.

Този вид живее в Кавказ в Русия и в Турция. Също така се срещат в Азербайджан, Армения и Грузия. Неговите любими местообитания са храсти от рододендрон и дива роза, а и тази птица се заселва в малки горички, предимно покрити с бреза и хвойна. Кавказките черни течки се хранят с тревни растения, плодове и насекоми. През зимата, те ядат брезови пъпки и дрехи, семена и плодове.

Местообитания, местообитания

Грос-косач живее в горите, степните степи и степите на Евразия, като започва от Алпите и Британските острови на западната граница на своя обхват и завършва с Уссурийската територия и Корейския полуостров на изток.

В същото време границите на обхвата са условни, тъй като те зависят в голяма степен от броя на птиците и от културната промяна на ландшафтите. И в някои райони, където черните тетре са били широко разпространени преди това, те вече са напълно изчезнали поради икономическите дейности на хората, както се случи например в Източния Судетен край.

В Русия тази птица живее от Кольския полуостров и Архангелската област на север до Курск, Воронеж, Волгоград и подножието на Алтай на юг. Лютищата предпочитат да се заселят в горички, малки гори и гори, където има много плодове. Намира се и в речните долини, по границите на блатата, заливните ливади или земеделските земи. В гъстите гори те се опитват да не се заселват, но могат да изберат обширно рязане или място, където някога се е случвало горски пожар, а дърветата не са имали време да растат.

Това е интересно! Тези птици обичат да се заселват в брезовите гори и да ги предпочитат пред всички останали пейзажи. Но в Западна Европа, черен тетегват отдавна избрани heathlands като местообитания, а в Украйна и в Казахстан - гъста храста гъсталаци.

Диета на ловците

Яребицата е растителноядна птица, поне възрастните предпочитат да ядат зеленчукова храна. През топлия сезон те ядат боровинки, боровинки, боровинки или листа и тревисти растения като детелина или ястреб. Те се хранят и на полета, където отглеждат култури, докато особено като зърно от пшеница и просо.

През зимата черният тетрес, живеещ в брезите, се храни с издънки, пъпки или бреза. И птиците, живеещи на места, където брезата не расте, трябва да се задоволяват с други храни: игли от смърч и хвойна, листа от лиственица, млади борови шишарки, както и пъпки от елша или върба.
Младите птици в тези птици се хранят предимно с насекоми, но впоследствие, докато узряват, преминават към растителна храна.

Размножаване и потомство

От началото на пролетта мъжките черни глухари се събират в така наречените токовиш, които избират ливади, покрайнините на блата или тихи горски поляни. На една такава поляна могат да се съберат до две дузини мъже, а понякога и повече. Върхът на галерия се пада на втората половина на април - началото на май. По това време всеки от мъжките се опитва да заеме парцел по-близо до средата на поляната на токовишките, но най-добрите, разбира се, отиват при най-силните.

Тези райони мъже внимателно се пазят от нахлуването на съперници, някои от тях дори могат да прекарат нощта точно там, на земята, поради опасения, че докато се връща от нощта, районът може да вземе друг черен тетрес. Някъде час преди зазоряване мъжете се събират в токовишките и започват да правят съскане, а след това мърморят звуци, за да привлекат вниманието на жените, които след като прелитат с времето, първо се приближават до ръба на течението и след това прелитат към средата на поляната, където те избират своя партньор.

Токът на тетрева е изключително интересна гледка. Някои мъже мърморят нещо, огъвайки гърлата си на земята и разстилайки опашките си с буйни бели дъски. Други в този момент подскачат и силно пляскат с крила. Третата от тях, без да разделят продаваната жена или сюжет, се събират в дуел, скачат и се хвърлят един на друг. Независимо от това, въпреки факта, че битките между мъже се случват често, черните течки не причиняват взаимно сериозни щети.

След като се чифтосват, мъжките от тетрев не участват в съдбата на бъдещото си потомство: женската изгражда гнездо, излюпвайки 5–13 светло-буфери с тъмнокафяви и кафяви петна от яйца. Началото на инкубацията настъпва в средата на май, а самото гнездо е малка дупка в земята, облицована с пера, листа, тънки клони и миналогодишна сушена трева.

Женската инкубира потомството си за 24-25 дни. Козината вече е напълно покрита с пух и след няколко часа те могат да следват майка си. Първите 10 дни от живота им са най-опасни: в края на краищата, пилетата все още не знаят как да се обърнат и затова на земята могат да станат лесна плячка за хищници.

Това е интересно! Жената през цялото това време е близо до своето потомство, а в случай на поява на хищник наблизо, тя се опитва да го измами, като се преструва на ранен. Тя трепна от място на място, сякаш не можеше да се измъкне и яростно биеше крилата си, шумно кряскайки. Това кряскане е сигнал на пилетата, че трябва да се скрият и да се скрият, преди майката да се върне.

Когато гроздето навърши 10 дни, те могат да прелитат и след месец започват да летят. През м. Септември млади мъже, които вече са влязли в черното оперение, се отделят от семействата си и живеят отделно, но младите жени все още се опитват да се държат близо до майките си. Само през зимата и мъжете, и жените започват да се събират в смесени ята.

Като правило, на възраст от една година, мъжете все още не участват в репродукцията, въпреки че вече са достигнали пубертета: просто не им е позволено да го правят от възрастни черни тетреви, които изгонват младите хора от течението, така че остава само да се скупчват по ръбовете на поляната и да наблюдават като техните по-възрастни и по-силни роднини говорят за тях. 2-3 летни мъже вече улавят парцел за себе си от ръба на токовиша и могат да участват в развъждането, освен ако, разбира се, те не са избрани от някои от жените като партньори.

Естествени врагове

В естественото местообитание на тетрезата има много врагове, сред които могат да се нарекат лисици, белка, диви свине и ястребчета. За пилетата на яребици, други белтъчини също са опасни, включително самури.

Това е интересно! Естествените врагове, въпреки факта, че тези птици имат много от тях, не оказват голямо влияние върху броя на черните тетрези: икономическата активност на човека и метеорологичните условия имат много по-голямо значение за намаляването на тяхното население.

Това се случва, че по време на дъждовните летни месеци до 40% от потомството на черни тетрени са убити поради хипотермия, в сравнение с броя на умрелите от зъбите пилета и ноктите на хищниците не са толкова многобройни.

Население и статут на видовете

Понастоящем популацията на яребици-косачи е твърде много и обхватът, в който живеят тези птици, е обширен. Именно тези обстоятелства дадоха възможност да се присвои този тип статус „Причинява най-малка загриженост“. Що се отнася до кавказкия тетрев, тогава, като ендемик, той се приписва на вида "Близо до уязвимото положение". В този случай най-голямата опасност за него е пашата и бракониерството. Животновъдството разбива гнезда и пилета, но овчарските кучета са особено опасни за тетрева, без да пропускат възможността да ги ловуват.

Това е интересно! В момента кавказкият тетрев е защитен на територията на няколко от най-големите природни резервати, сред които са Кавказкият и Тебердински.

Гробът е обикновен жител на брезови горички и гори на Евразия. Контрастът между мъжките, боядисани в черно с бели „огледала” и с женски в по-скромното си, кафяво-червено оперение от женските, е толкова поразителен, че е трудно да се повярва, че това са птици от един и същи вид. Тези птици отдавна привличат вниманието на хората чрез тяхното поведение, и по-специално чрез свръхток.

Хората, които видяха как през зимата пролетта ядосват тетерев, твърдят, че това е наистина незабравима и красива гледка. Нищо чудно, че образът на тези птици е намерил широко представяне в народното изкуство: например, в алпийските танци се използват движения, които са подобни на скокове и лъкове, характерни за настоящия тетрев.

http://simple-fauna.ru/birds/teterev/
Up