logo

Домейн: Еукариоти

Кралство: Животни

Тип: акорд

Клас: Хрущялна риба

Отряд: Ламиниформна

Семейство: Акули от херинга

Род: Бели акули

Изглед: Велика бяла акула

Районът на голямата бяла акула

Голямата бяла акула може да се намери във всички води на световните океани, където температурата не е под 12 градуса и не по-висока от 24 градуса. В студената вода тези хищници са изключително редки. Интересно е също, че такава риба живее в солена вода, в солена и обезсолена вода.

Интересен факт: такъв хищник не живее и не може да живее в Черно море. Това се обяснява с факта, че водата тук е прекалено свежа, освен че в Черно море няма достатъчно храна, за да оцелее тази хищна риба.

Carharodona може да се намери на брега на САЩ, Канада, Гваделупа, Аржентина, Чили, Япония, Китай, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, както и край бреговете на Хърватия и Италия, Португалия и Северна Африка. Между другото, в Нова Зеландия този вид е под закрилата.

Най-голямото население обитава остров Дайер, Южна Африка. Там се провеждат и научни изследвания на тези хищни риби.

Бели акули се заселват във водите на моретата. Хранят се с тюлени, китове, големи костни риби. И само един голям кит убиец е способен да тероризира този хищник.

Външен вид и анатомия на кархародон

Тялото на голямата бяла акула е вероятен, рафиниран, подобно на повечето акули - активни хищници. Голяма, конична глава с малки очи, разположени върху нея, и чифт ноздри, към които водят малки канали, увеличавайки притока на вода към обонятелните рецептори на акулата. Устата е много широка, въоръжена с остри триъгълни зъби с отвори на страните. Със зъби като брадва акулата отрязва парчета месо от плячка. Броят на зъбите в голямата бяла акула, както в тигъра, 280-300.

Те са подредени в няколко реда (обикновено 5). Пълната подмяна на първия ред на зъбите при млади индивиди с големи бели акули става средно веднъж на всеки три месеца, а при възрастни - веднъж на всеки осем месеца, т.е. колкото по-млади са акулите, толкова по-често сменят зъбите си. Зад главата са хрилните процепи - по пет от всяка страна. Цветът на тялото на големи бели акули е типичен за плуване на риба във водния стълб. Вентралната страна е по-светла, обикновено белезникава, гръбната страна е по-тъмна, сива, със сини, кафяви или зелени тонове. Този цвят прави хищника във водния стълб едва видим и му позволява да ловува за плячка по-ефективно. Големи и месести предни гръбни перки и две бебета.

Коремните, вторите гръбни и анални перки са по-малки. Опашката завършва оперението, чиито двата остриета, както всички акули от сьомга, са приблизително еднакви. Сред характеристиките на анатомичната структура, трябва да се отбележи силно развитата кръвоносна система на големите бели акули, която ви позволява да затоплите мускулите, като по този начин се постигне висока мобилност на акулата във водата.

Както всички акули, големият бял няма плуващ мехур, поради което трябва непрекъснато да се движат, за да не се удавят. Трябва обаче да се отбележи, че акулите не чувстват много неудобства от това. Милиони години бяха без балон и изобщо не страдаха от нея.

Размери на голямата бяла акула

Обичайният размер на възрастната голяма бяла акула е 4–5,2 метра и тежи 700–1000 kg. Женските обикновено са по-големи от мъжките. Максималният размер на бялата акула е около 8 м и тежи повече от 3500 кг. Трябва да се отбележи, че максималният размер на бялата акула е горещо дискутирана тема. Някои зоолози, експерти по акули, смятат, че голямата бяла акула може да достигне значителни размери - повече от 10 и дори 12 метра дължина.

В продължение на няколко десетилетия много научни трудове по ихтиология, както и Книгата на рекордите, се наричат ​​най-големият от най-големите бели акули, двама индивиди: голямата бяла акула с дължина 10.9 м, уловена в южните австралийски води край Порт Фея през 1870- и голяма бяла акула с дължина 11,3 м, хванати в капана на херинга близо до язовира в провинция Ню Брънзуик (Канада) през 1930 г.

Съобщенията за улавяне на екземпляри с дължина 6.5–7 метра са често срещани, но горните измерения остават рекордни дълго време. Някои изследователи поставиха под въпрос точността на измерванията на размера на тези акули и в двата случая. Причината за това съмнение е голямата разлика между размера на записващите индивиди и всички други размери на големи големи бели акули, получени чрез точни измервания.

Акулата на NewBranswick вероятно не беше бяла, а гигантска акула, тъй като и двете акули имат подобна форма на тялото. Тъй като фактът, че е уловил тази акула и неговите измервания са били записани не от ихтиолози, а от рибари, такава грешка би могла да се случи. Въпросът за размера на акулата от „Порт фея“ беше изяснен през 70-те години, когато специалистът по акулите Д. И. Рейнолдс изучаваше челюстите на тази голяма бяла акула. Най-големите зъби и челюсти, той откри, че пристанищната акула е била не повече от 6 метра дължина. Очевидно е направена грешка при измерването на размера на тази акула, за да се получи усещане.

Учените са определили размера на най-големия инстанция, чиято дължина е надеждно измерена, на 6,4 метра. Тази голяма бяла акула е уловена в кубински води през 1945 г., измерена от специалисти с документирани измервания. В този случай обаче има експерти, които твърдят, че акулата всъщност е била на няколко фута по-къса. Непотвърденото тегло на тази кубинска акула е 3270 кг.

Начин на живот и поведение

Естеството на поведението и социалната структура на белите акули все още не са достатъчно проучени. Известно е със сигурност, че населението, живеещо във води близо до Южна Африка, се характеризира с йерархична доминация в съответствие с пола, размера и пребиваването на индивидите. Преобладава господството на жените над мъжките и най-големите индивиди над малките акули. Конфликтните ситуации в ловния процес се решават чрез ритуали или демонстративно поведение. Битките между индивиди от една и съща популация са със сигурност възможни, но те са доста редки. Като правило, акулите от този вид по време на конфликти са ограничени до не твърде силни, предпазни ухапвания.

Отличителна черта на бялата акула е възможността периодично да повдига главата си над повърхността на водата в процеса на лов и търсене на плячка. Според учените, по този начин, акулата успява да улови миризми добре дори на значително разстояние.

Във водите на крайбрежните зони хищниците обикновено са стабилни или дълго формирани групи, включително от две до шест индивида, което е подобно на опаковката на вълците. Всяка такава група има т. Нар. Алфа водач, а останалите индивиди в „стадото” имат статут, който е ясно установен в съответствие с йерархията.

Големите бели акули имат доста добре развити умствени способности и проницателност, което ви позволява да намерите храна в почти всички, дори и най-трудните условия.

Какво яде кархародон?

Младите животни се хранят със средни костни риби, малки морски животни и бозайници. По-възрастните индивиди ловуват кожи, морски лъвове, мекотели, големи риби, дори други акули и китове.

Поради техния цвят, тези хищници могат лесно да бъдат маскирани по време на лов, а високата телесна температура им позволява да се движат бързо и да се изравнят с плячката си. А също и благодарение на активните движения, има и активна мозъчна активност, благодарение на която този хищник може да измисли гениални стратегии по време на лов.

Между другото, за атаките срещу хората: много често сърфистите и плувците с движенията на тялото си напомнят на кархародоните на същите морски тюлени, така че тя може да ги атакува активно.

Но тук си струва да се вземе предвид фактът, че тези хищни риби предпочитат мастни храни. Затова, като ухапа човек и го опита, акулата плува в разочарование. Така че мнението, че такива хищници се хранят с човешка плът, е много погрешно.

Възпроизвеждане и дълголетие

Лица с дължина под 4 м, най-вероятно незрели юноши. Женските акули могат да забременеят не по-рано от 12-14 години. Мъжките зреят малко по-рано - в 10. Големите бели акули се размножават чрез отглеждане на яйца. Този метод е присъщ изключително на хрущялни видове риби. Бременността продължава около 11 месеца, след което няколко бебета се излюпват в утробата на майката. Най-силните ядат слабите, докато са все още вътре. Раждат се 2-3 напълно независими акули. Според статистиката, 2/3 от тях не живеят до една година, ставайки жертва на възрастни риби и дори собствената си майка. Поради продължителната бременност, ниската продуктивност и късното узряване, броят на белите акули непрекъснато намалява. В световния океан живеят не повече от 4500 индивида.

Естествени врагове

Естествените врагове на голямата бяла акула не са толкова много, колкото изглежда на пръв поглед. Понякога този хищник е пострадал по време на битки със своите по-агресивни и гладни роднини с по-големи размери. Най-страшният, силен и сериозен съперник на бялата акула е китът-убиец. Силата, рационалността и хватката на косатката понякога надхвърлят способността на акулата, а високата организация ви позволява да атакувате кархародона внезапно.

Между другото, таралежът е ужасният и жесток враг на акулата. Въпреки, че размерът на такъв воден обитател е сравнително малък, смъртта на голяма бяла акула често се свързва с риба-таралеж, който набъбва при първите признаци на опасност и в резултат се оформя като много бодлива и твърда топка. Невъзможно е да се изплюе или погълне рибата-таралеж, която вече е залепнала в устата, поради което хищникът често се очаква от много болезнена смърт от инфекция или глад.

Голяма бяла акула и човек

Най-честите жертви на бялата акула са любителите на спортния риболов и неопитни водолази, които губят бдителността си и се осмеляват да плуват твърде близо до хищни риби. Намаляването на популацията на белите акули в много отношения допринася за самия човек, убивайки хищник, за да получи ценни перки, ребра и зъби.

Въпреки това, тази огромна хищна риба е способна да предизвика не само ужас, но и истинско възхищение, защото karcharodon е един от най-въоръжените и адаптирани за лов на животни в света. Благодарение на много чувствително обоняние, отлично усещане за зрение и зрение, развита осезателна чувствителност и вкус, както и електромагнетизъм, този хищник практически няма врагове. Днес големите възрастни стават все по-редки, така че е очевидно, че населението на голямата бяла акула може да се сблъска с пълно изчезване в най-близко бъдеще.

Интересни факти за акулите

  • Въпреки (или заради) известността, акулите се считат за едни от най-любопитните риби, които представляват интерес за учени, водолази и много хора, далеч от океана.
  • В китайската култура, акулите, или по-скоро техните части, играят специална роля. Супата от акула е признат деликатес и се предлага на най-почитаните гости, а сухият перки от акула се счита за афродизиак.
  • Японската култура излага акулите ужасни чудовища, носейки душите на грешниците.
  • Убеждението, че хрущялът на акулите е панацея за рак, няма научни доказателства. Освен това учените разсеяли мита, че акулите са имунизирани срещу рака: при много риби са открити злокачествени тумори на различни системи и органи.
  • Въпреки факта, че месото от акули има тенденция да натрупва живак, това не спира много, все още се използва като деликатес.
  • Силната и издръжлива кожа на акула е намерила приложение в галантерийната промишленост и се използва и за производството на абразивни материали.
  • От векове акулите са унищожени по най-ирационалния и богохулен начин заради перките, които съставляват само 4% от телесното тегло. И труповете се оставят да гният на земята или да се хвърлят в океана.
  • Акулата е риба, която играе неоценима роля в океанската екосистема, но третата част от видовете акули е на ръба на изчезване само поради вина на човека.
http://animals-mf.ru/bolshaya-belaya-akula/

webmandry.com

Голямата бяла акула, кархародонът, се счита за най-голямата акула в света, тъй като дължината на тялото му е около осем метра, а тази акула тежи почти три тона.

Голямата бяла акула живее в Световния океан в крайбрежни води с температура не по-ниска от 12 °. Този океански хищник избягва обезсолените и леко осолени морета. Особено често тази акула е открита край бреговете на Калифорния.

Представители на този вид акули могат да се движат на дълги разстояния и да се гмуркат на дълбочина от 1300 метра.

Бялата акула се нарича поради много яркия си корем, което прави акулата невидима за обитателите на океанските дълбини в дълбините на океана. Оцветяването на горната част на рибата се слива с повърхността на океанските води и също така позволява на акулата да остане незабелязана.

Karharodon е друго име за акула, отразяваща неговите черти, която идва от гръцките думи: „karcharos“ и „odous“, което означава „остър зъб“. Наистина голяма бяла акула е собственик на огромни челюсти, осеяни с пет реда триъгълни пет сантиметрови зъби, с назъбени ръбове. С помощта на горните зъби акулата счупва плячката си и я държи с долните си зъби.

Устата на тази акула е толкова огромна, че осем възрастни могат да се поберат свободно в нея. Затова акулата не дъвче обилно храната, а я поглъща в големи парчета, чието тегло може да достигне до 70 кг, което е равно на средното тегло на човек. Ако плячката е малка, акулата я поглъща цяла.

Голямата акула в храната не е особено придирчива. Заедно с големите морски обитатели, малките морски обитатели могат да станат неговата плячка. Karharodon не отказва от мърша и всички видове отпадъци. В стомасите на уловени отделни екземпляри бяха намерени парчета кон, цяло куче, агнешко краче, тиква, бутилка и друг боклук.

В Австралия голямата бяла акула се нарича "бяла смърт". И това име също оправдава себе си, тъй като тази акула е способна да атакува хората, плуващи в океана или морето, по-често, отколкото другите роднини правят.

Може би агресивното поведение на акула е свързано с крайбрежните му местообитания. Акулата напада човек, който го взема за обичайната си плячка, най-вероятно печат. В повечето случаи акулите причиняват сериозни наранявания на човек и не се опитват да го изядат, просто ги изплюват. Въпреки това, нараняванията от атаките на голямата бяла акула често са несъвместими с живота, така че тази акула се счита за човекоподобна акула.

Всички органи на хищника са предназначени да убиват. Благодарение на красивата си миризма, голямата бяла акула може да мирише на разстояние от около 600 метра. Очите й са подредени като котка, така че акулата е добре ориентирана в тъмното. Страничната линия - чувственият орган, присъщ на всички риби, позволява на акулата да улови най-малките водни колебания на 115 метра от нейното местоположение.

Акулата започва да се занимава с убийство още докато е в ембриона, когато абсорбира слабите си сестри и братя много преди раждането му. Следователно, при женската от голямата бяла акула се раждат само 1 или 2 малки, които растат много бавно и стават полово зрели на възраст от 12 до 15 години.

Особеностите на ниската плодовитост на бялата акула и продължителността на пубертета бяха една от причините за намаляването на броя на тези морски хищници до 3500 индивида. Затова, въпреки лошия си характер, голямата бяла акула се нуждае от защита.

Видео: Великата бяла акула (лат. Carcharodon carcharias)

Суперзвезда 1 (голяма бяла акула)

Голяма бяла акула наблизо - атака на водолаз

http://webmandry.com/bolshaya-belaya-akula-karharodon-ili-akula-lyudoed-opisanie-s-foto-i-video-fizicheskie-dannye-razmer-zubov-dlina/

Великата бяла акула: характеристики и площ

Може би най-опасният и страхотен хищник на световните океани е бялата акула. Според научната класификация, белите акули принадлежат към типа на хордата, семейството на херинга, към класа на хрущялните риби, над реда на акулите и реда на Ламини.

Какви са неговите характеристики, тегло, дължина, външен вид? Къде живее бялата акула и опасна ли е за хората? Това ще бъде подробно разгледано по-долу.

Голямата бяла акула Carharodon

Голямата бяла акула, известна на науката като кархародон, е голяма хищна риба, която живее във всички води на световните океани, с изключение на Северния ледовит океан. Името на този хищник се дължи на белия цвят на корема, който е ясно отделен от сивия цвят на гърба с прекъсната линия.

Средната дължина на хархародона надхвърля 7 метра, а теглото му е най-малко 3 тона. Това с право казва, че такава риба е най-голямата в света. Само китове и гигантски акули могат да се конкурират с него, те са безвредни за хората и се хранят предимно с планктон.

Но не само размерът на харгародоната вдъхновява ужас на всички живи същества, защото такава хищна риба твърдо се закрепя в съзнанието на хората като безмилостен убиец, готов да атакува всяка удобна възможност. Така е: тези гигантски хищни риби са известни с това, че атакуват любителите на водните спортове (водолази, сърфисти, плувци).

И според статистиката, шансовете за спасение от такъв хищник са много по-малки, отколкото когато те ударят в камиона: ако Кархародон започна да преследва и атакува жертвата си, тогава той не става, докато най-накрая не опита човешка плът.

Интересното е, че голямата бяла акула е на ръба на изчезване и в света има само около 3500 души. Както беше споменато по-рано, този хищник принадлежи към семейството на херингата, но това включва и друг брой акули:

  • обикновен мако;
  • дълги перки мако;
  • Тихоокеанска сьомга;
  • Атлантическа херинга.

Смята се, че karcharodon е един от най-старите организми на планетата, и това мнение беше стимулирано от изследователи, които стигнаха до заключението: бялата акула е близък роднина на мегалодона, който е изчезнал преди 5,5 милиона години. В същото време обаче други учени смятат, че кархародонът е все пак по-близо до акула-мако, отколкото до древния мегалодон.

Районът на голямата бяла акула

Голямата бяла акула може да се намери във всички води на световните океани, където температурата не е под 12 градуса и не по-висока от 24 градуса. В студената вода тези хищници са изключително редки. Интересно е също, че такава риба живее в солена вода, в солена и обезсолена вода.

Интересен факт: такъв хищник не живее и не може да живее в Черно море. Това се обяснява с факта, че водата тук е прекалено свежа, освен че в Черно море няма достатъчно храна, за да оцелее тази хищна риба.

Carharodona може да се намери на брега на САЩ, Канада, Гваделупа, Аржентина, Чили, Япония, Китай, Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, както и край бреговете на Хърватия и Италия, Португалия и Северна Африка. Между другото, в Нова Зеландия този вид е под закрилата.

Най-голямото население обитава остров Дайер, Южна Африка. Там се провеждат и научни изследвания на тези хищни риби.

Бели акули се заселват във водите на моретата. Хранят се с тюлени, китове, големи костни риби. И само един голям кит убиец е способен да тероризира този хищник.

Как изглежда кархародонът

Както повечето други акули, Karharodon има оформена тяло с форма на вретено, конична глава, малки очи, ноздри и широка паст. Зъбите на такива риби са много остри. Те са с триъгълна форма, от двете страни са с малки прорези.

Приблизителният брой на зъбите варира от 280 до 300 бр., С тяхна помощ хищникът лесно завършва плячката си. Всички кархародонови зъби са подредени в 5 реда. Промяната на първия ред на зъбите се наблюдава при млади индивиди веднъж на всеки три месеца, а при възрастни - веднъж на всеки осем месеца.

Бялата акула има хриле, които са разположени от двете страни на главата (5 хрилни процепи от всяка страна). Цветът е типичен за всички подобни риби: коремът е бял, гърбът е сив. Благодарение на този преход от един цвят към друг, този хищник може лесно да ловува във водния стълб и да остане незабележим.

На гърба на харародона има едно перка, две на гърдите. Опашката има перка с две остриета с еднакъв размер. В karharodonov много развита кръвоносната система, която затопля мускулите и позволява на хищника да плува бързо.

Интересно е, че на тази риба липсва плувен мехур, поради което трябва да бъде в движение през цялото време, в противен случай просто ще започне да потъва. Очевидно е обаче, че подобна анатомия не е в състояние да му попречи да живее милиони години в дълбините на моретата и океаните.

Размери: колко тежи бялата акула и колко дълго е тя

В продължение на много години, учените от тях са изследвали и спорили за размера на този страшен хищник и колко тежи една такава риба. Една от най-големите бели акули е призната за уловена в края на XIX век в австралийски води, които са с дължина почти 11 метра.

Друг по-голям екземпляр е бил хванат край бреговете на Канада през първата половина на 20-ти век. Дължината му е 11,3 метра.

Ако говорим за средния размер на кархародона, те са както следва:

  • средна акула - от 4 до 5.2 метра дължина и 700-1000 kg тегло;
  • голяма акула - от 6 до 8 метра дължина и 3500 кг тегло.

По правило жените са по-големи от мъжките. Голямата акула може да се нарече тази, чийто размер е от 6 метра до 7,5 метра. Най-голямата бяла акула може да достигне 12 метра дължина.

Въпреки това, научните дебати не престават и до днес. Ихтиолозите поставят под въпрос фактите за залавянето на най-големите кархародони, тъй като разликата в размера между тях и другите бели акули е твърде голяма.

Учените смятат, че рекордните цифри са по-склонни да се отнасят не до кархародоните, а до гигантските акули, които се хранят с планктон. Нещо повече, фактът, че най-голямата акула е уловила край бреговете на Австралия и Канада, е записана не от учени, а от обикновени рибари.

Към днешна дата най-големият размер на карчародона се счита за дълъг 6,4 м и тегло 3270 кг.

Какво яде кархародон

Младите животни се хранят със средни костни риби, малки морски животни и бозайници.

По-възрастните индивиди ловуват кожи, морски лъвове, мекотели, големи риби, дори други акули и китове.

Поради техния цвят, тези хищници могат лесно да бъдат маскирани по време на лов, а високата телесна температура им позволява да се движат бързо и да се изравнят с плячката си. А също и благодарение на активните движения, има и активна мозъчна активност, благодарение на която този хищник може да измисли гениални стратегии по време на лов.

Между другото, за атаките срещу хората: много често сърфистите и плувците с движенията на тялото си напомнят на кархародоните на същите морски тюлени, така че тя може да ги атакува активно.

Но тук си струва да се вземе предвид фактът, че тези хищни риби предпочитат мастни храни. Затова, като ухапа човек и го опита, акулата плува в разочарование. Така че мнението, че такива хищници се хранят с човешка плът, е много погрешно.

http://zveri.guru/ryby-i-drugie-vodnye-obitateli/akuly/bolshaya-belaya-akula-harakteristiki-i-areal.html

Всичко за акулите

Голяма бяла акула

Голям и опасен хищник на морето

Семейство: Акули от херинга (Lamnidae)

Род: Бели акули (Carcharodon)

Голяма бяла акула

Голямата бяла акула (лат. Carcharodon carcharias) е известна още като бялата акула, бялата смърт, акула-ядец, кархародонът е изключително голяма хищна риба, намираща се в повърхностните крайбрежни води на всички океани на Земята, с изключение на Арктика.
Този хищник дължи името си на белия цвят на коремната част на тялото, който се отделя от тъмния гръб със счупена граница от страните.
Достигайки дължина над 7 метра и маса над 3000 кг, голямата бяла акула е най-голямата съвременна хищна риба (като не се вземат предвид китовете и гигантските акули, които се хранят с планктон).

Освен много големи размери, голямата бяла акула е придобила известната слава на безмилостен канибал поради многобройните атаки срещу плувци, водолази и сърфисти. Шансовете за оцеляване, когато атакуваш акула, която яде човек, е много по-малко, отколкото под колелата на камион. Мощно мобилно тяло, огромна уста, въоръжена с остри зъби и страст за задоволяване на глада на този хищник, няма да остави жертвата надежда за спасение, ако акулата е решена да живее върху човешка плът.

Голямата бяла акула е единственият оцелял вид на Carcharodon.
Тя е на ръба на изчезване - на Земята са останали само около 3500 копия.

Първото научно наименование, Squalus carcharias, е дадено през 1758 г. от Великата бяла акула.
Зоологът Е. Смит през 1833 г. присвоява родово наименование Carcharodon (гръцки: karcharos sharp + Greek. Odous - tooth). Крайното модерно научно наименование на вида е формирано през 1873 г., когато наименованието на вида Linnean е комбинирано с наименованието на рода под един термин - Carcharodon carcharias.

Голямата Бяла принадлежи към семейството на акулите от херинга (Lamnidae), което включва още четири вида морски хищници: акула Мако (Isurus oxyrinchus), акула с дълги перки Мако (Longfin mako), акула от тихоокеанска сьомга (Lamna ditropis) и атлантическа акула (Lamna nasus).

Приликата в структурата и формата на зъбите, както и големият размер на голямата бяла акула и праисторическия мегалодон, са причината повечето учени да ги считат за близки видове. Това предположение се отразява в научното наименование на последния - Carcharodon мегалодон.
В момента някои учени са изразили съмнения относно тясната връзка между кархарадона и мегалодон, считайки ги за далечни роднини, принадлежащи към семейството на акулите, но не толкова тясно свързани. Последните проучвания показват, че бялата акула е по-близо до акула-мако, отколкото до мегалодона. В съответствие с изложената теория, истинският предшественик на голямата бяла акула е Isurus hastalis, докато мегалодоните са пряко свързани с акулите от вида Carcharocle. Според същата теория, Otodus obliquus се счита за представител на древния изчезнал клон на Carcharocles megalodon olnius.

Разпространение и местообитание

Голямата бяла акула живее по целия свят в крайбрежните води на континенталния шелф, чиято температура варира от 12 до 24 градуса по Целзий. В по-студените води почти никога не се откриват големи бели акули. Те не живеят в обезсолените и светло осолени морета. Например, те не бяха посрещнати в нашето Черно море, което е твърде свежо за тях. Освен това в Черно море няма достатъчно храна за такъв голям хищник като голямата бяла акула.

Великата бяла акула

Местообитанието на голямата бяла акула обхваща много крайбрежни води на топли и умерени морета на океаните. Картата показва, че тя може да бъде намерена навсякъде в средния пояс на океаните на планетата, с изключение, разбира се, Арктика.
На юг те не се намират на юг от Австралия и крайбрежието на Южна Африка. Най-вероятно ще срещне големи бели акули край бреговете на Калифорния, близо до мексиканския остров Гваделупа. Отделни популации живеят в централната част на Средиземно море и Адриатическо море (Италия, Хърватия), край бреговете на Нова Зеландия, където са защитени видове.
Големите бели акули често плуват в малки стада.

Една от най-значимите популации е избрала остров Dyer (Южна Африка), който е мястото на многобройни научни изследвания на този вид акули. Сравнително често се срещат големи бели акули в Карибите, близо до бреговете на Мавриций, Мадагаскар, Кения и в близост до Сейшелите. Големи популации са запазени край бреговете на Калифорния, Австралия и Нова Зеландия.

Carcharodons принадлежат към epipelagic риба, техният външен вид обикновено се наблюдава и регистрира в крайбрежните води на моретата, изобилстващи с такива плячка като кожи тюлени, морски лъвове, китове, където други акули и големи костни риби живеят.
Голямата бяла акула се нарича любовница на океанските пространства, тъй като никой не може да го съчетае със силата на атаките сред другите риби и морски създания. Само голям кит убиец носи ужас на кархародона.
Големите бели акули са способни на дълги разстояния и могат да потънат на значителни дълбочини: тези акули са регистрирани на дълбочина почти 1300 m.

Както показват последните проучвания, голямата бяла акула мигрира между Баха Калифорния (Мексико) и място близо до Хавайските острови, което е известно като Кафето на Белите акули, където прекарват най-малко 100 дни в годината, преди да мигрират обратно в Баха Калифорния. По пътя те плуват бавно и се гмуркат на дълбочина около 900 м. След като пристигнат на брега, те променят поведението си. Гмурканията са намалени до 300 м и продължават до 10 минути.

Бялата акула, маркирана край бреговете на Южна Африка, показваше миграционните пътища към южното крайбрежие на Австралия и обратно, което тя прави ежегодно. Изследователите открили, че този маршрут е голяма бяла акула, плува за по-малко от 9 месеца. Цялата дължина на миграционния маршрут е около 20 хиляди километра в двете посоки.
Тези изследвания опровергават традиционните теории, според които бялата акула се счита за изключително крайбрежен хищник.
Установени са взаимодействията между различните популации на бялата акула, които преди това са били считани за отделни един от друг.
Целите и причините, поради които бялата акула мигрира, са все още неизвестни. Има предположения, че миграциите се дължат на сезонния характер на игри за лов или чифтосване.

Външен вид и анатомия на кархародон

Тялото на голямата бяла акула е вероятен, рафиниран, както повечето акули - активни хищници. Голяма, конична глава с малки очи, разположени върху нея, и чифт ноздри, към които водят малки канали, увеличавайки притока на вода към обонятелните рецептори на акулата.
Устата е много широка, въоръжена с остри триъгълни зъби с отвори на страните. Със зъби като брадва акулата отрязва парчета месо от плячка. Броят на зъбите в голямата бяла акула, както в тигъра, 280-300. Те са подредени в няколко реда (обикновено 5). Пълната подмяна на първия ред на зъбите при млади индивиди с големи бели акули става средно веднъж на всеки три месеца, а при възрастни - веднъж на всеки осем месеца, т.е. колкото по-млади са акулите, толкова по-често сменят зъбите си.
Зад главата са хрилните процепи - по пет от всяка страна.

Цветът на тялото на големи бели акули е типичен за плуване на риба във водния стълб. Вентралната страна е по-светла, обикновено белезникава, гръбната страна е по-тъмна, сива, със сини, кафяви или зелени тонове. Този цвят прави хищника във водния стълб едва видим и му позволява да ловува за плячка по-ефективно.

Големи и месести предни гръбни перки и две бебета. Коремните, вторите гръбни и анални перки са по-малки. Опашката завършва оперението, чиито двата остриета, както всички акули от сьомга, са приблизително еднакви.

Сред характеристиките на анатомичната структура, трябва да се отбележи силно развитата кръвоносна система на големите бели акули, която ви позволява да затоплите мускулите, като по този начин се постигне висока мобилност на акулата във водата.
Както всички акули, големият бял няма плуващ мехур, поради което трябва непрекъснато да се движат, за да не се удавят. Трябва обаче да се отбележи, че акулите не чувстват много неудобства от това. Милиони години бяха без балон и изобщо не страдаха от нея.

Размери на голямата бяла акула

Обичайният размер на възрастната голяма бяла акула е 4–5,2 метра и тежи 700–1000 kg.
Женските обикновено са по-големи от мъжките. Максималният размер на бялата акула е около 8 м и тежи повече от 3500 кг.
Трябва да се отбележи, че максималният размер на бялата акула е горещо дискутирана тема. Някои зоолози, експерти по акули, смятат, че голямата бяла акула може да достигне значителни размери - повече от 10 и дори 12 метра дължина.

В продължение на няколко десетилетия много научни трудове по ихтиология, както и Книгата на рекордите, се наричат ​​най-големият от най-големите бели акули, двама индивиди: голямата бяла акула с дължина 10.9 м, уловена в южните австралийски води край Порт Фея през 1870- и голяма бяла акула с дължина 11,3 м, хванати в капана на херинга близо до язовира в провинция Ню Брънзуик (Канада) през 1930 г. Съобщенията за улавяне на екземпляри с дължина 6.5–7 метра са често срещани, но горните измерения остават рекордни дълго време.

Някои изследователи поставиха под въпрос точността на измерванията на размера на тези акули и в двата случая. Причината за това съмнение е голямата разлика между размера на записващите индивиди и всички други размери на големи големи бели акули, получени чрез точни измервания. Акулата от Ню Брънзуик може да е била гигантска акула, а не бяла акула, тъй като и двете акули имат подобна форма на тялото. Тъй като фактът, че е уловил тази акула и неговите измервания са били записани не от ихтиолози, а от рибари, такава грешка би могла да се случи. Въпросът за размера на акулата от „Порт фея“ беше изяснен през 70-те години, когато специалистът по акулите Д. И. Рейнолдс изучаваше челюстите на тази голяма бяла акула.
Най-големите зъби и челюсти, той откри, че пристанищната акула е била не повече от 6 метра дължина. Очевидно е направена грешка при измерването на размера на тази акула, за да се получи усещане.

Учените са определили размера на най-големия инстанция, чиято дължина е надеждно измерена, на 6,4 метра. Тази голяма бяла акула е уловена в кубински води през 1945 г., измерена от специалисти с документирани измервания. В този случай обаче има експерти, които твърдят, че акулата всъщност е била на няколко фута по-къса. Непотвърденото тегло на тази кубинска акула е 3270 кг.

Ядат големи бели акули

Младите кархарадони се хранят със средни костни риби, малки морски животни и бозайници. Отглежданите бели акули включват по-голяма плячка в диетата си - тюлени, морски лъвове, големи риби, включително по-малки акули, главоноги и други по-хранителни морски животни. Не заобикаляйте китовите трупове.
Лекото оцветяване ги прави по-малко забележими на фона на подводни скали, когато те следват плячка.
Високата телесна температура, присъща на всички акули от херинга, им позволява да развиват по-висока скорост по време на атаката, а също така стимулират мозъчната активност, в резултат на което големите бели акули понякога използват гениални тактически движения по време на лова.
Ако добавим към това масивното тяло, най-мощните челюсти със силни и остри зъби, тогава може да се разбере, че големите бели акули могат да получат всякаква плячка в зъбите.

Уплътненията и другите морски животни, включително делфините и малките китове, могат да се дължат на хранителните навици на големите бели акули. Животните с мазни храни се нуждаят от тези хищници, за да поддържат енергийния баланс в тялото. Системата за нагряване на кръвта на мускулните тъкани при големи бели акули изисква висококалорична храна. А топлите мускули осигуряват висока подвижност на тялото на акула.

Любопитна тактика за лов на голяма бяла акула е върху тюлените. Първоначално тя се плъзга хоризонтално във водния стълб, сякаш не забелязва вкусна плячка, плаваща по повърхността, а след това, приближавайки се до жертвата, драстично променя посоката си на движение нагоре и я атакува. Понякога големите бели акули дори скачат на няколко метра от водата в момента на атаката.
Често хагародонът не убива веднага печата, а като го удря с главата си или го хапе леко, го хвърля над водата. След това се връща към ранената жертва и я изяжда.

Ако вземем предвид страстта на големите бели акули за мастни храни под формата на малки морски бозайници, става ясно, че причината за повечето от нападенията от акули върху хората във водата е. Плувците и особено сърфистите, когато се гледат от дълбините, забележително приличат в движението си обичайно за голяма бяла плява на акули. Това може да обясни добре познатия факт, когато, често, голямата бяла акула ухапва плувеца и, осъзнавайки грешката, я оставя, изчезвайки в разочарование. Човешките кости не съвпадат с мастните печати.

Можете да гледате филм за голямата бяла акула и ловните му навици ТУК.

Развъждане на кархародони

Все още има много въпроси и тайни за развъждането на големи бели акули. Никой не трябваше да наблюдава как се чифтосват и как женската ражда млади. Големите бели акули принадлежат към овивипарите, както повечето акули.
Бременността на жената продължава около 11 месеца, след което се раждат едно или две малки. За големите бели акули е характерен така нареченият фениален канибализъм, когато по-развитите и силни акули ядат, дори в утробата на майка си, техните по-слаби братя и сестри.
Новородените имат зъби и всичко необходимо, за да започнат активен живот като хищници.
Млади акули растат бавно и достигат пубертета на възраст около 12-15 години. Именно малката плодовитост на големите бели акули и дългите пубертети са причина за постепенното намаляване на популацията на тези хищници в океаните.

Бели акули в Средиземно море

Бялата акула, или Carcharodon carcharias, е най-големият хищник на съвременните акули. Единственият оцелял вид от рода Karharodonov, "бялата смърт", е единственото нещо, което заслужава уважение. Това острозъбно чудовище не оставя шанс за спасение на никого. Кархародон предпочита крайбрежните води на континенталния шлейф, където температурата е по-висока. За отделните популации обаче едно от местообитанията е Средиземно море. Въпреки че изглежда, че това море се счита за едно от най-безопасните от гледна точка на нападения срещу хора, които се хранят с акули. Трябва ли да се страхувате от бели акули в Средиземно море и как се държат хищниците в тези топли води?
Нека видим.

Средиземноморието се свързва с Атлантическия океан през Гибралтарския проток. Така, според последните доклади, броят на "местните" популации на бели акули е намалял три пъти тук. Нерегламентираната контрабанда на karcharodon като източник на деликатесни продукти - перки, мазнини, черен дроб, както и скъпи сувенири - челюсти, доведе до факта, че белите акули в Средиземно море са на ръба на изчезване. Това може да доведе до катастрофални промени в цялата водна система, тъй като именно този вид играе ролята на полиция в подводното състояние.
Но природата се е погрижила за зъбите си. Сега случаите на миграция на човекоподобни акули от Атлантическия океан стават все по-чести, макар и бавно, но се възстановяват.

Трябва ли да се страхуваме да се срещнем с големите бели акули в Средиземно море? Оказва се, че човекът не е най-желаната плячка за кархародона. Нашето тяло е твърде жилаво и кокалесто, за да предизвика апетита на голямата бяла акула, така че вместо homo sapiens, белите акули предпочитат мазнини. През цялата история е имало само няколко случая на нападения от кръвожадни убийци директно в Средиземно море и дори тези, провокирани от хората.

Най-често жертвите на белите акули са спортни рибари и водолази, които се осмеляват да плуват твърде близо до хищника. Интересно е, че именно в Средиземноморието е регистриран „феноменът на акулите” - ако Кархародон атакува един човек, той не го разкъсва, както се случва в други океани, но след като се опита да хапе и осъзна, че не е много апетитна храна, той пусна и изплува.
Може би това поведение на големи бели акули е свързано с екологията, а може би и причината - в хранителното богатство на местните води - в Средиземно море има много риби, включително 45 вида акули, почти всички от тях са потенциално прибрани кархародони. Затова, усещайки необичайния вкус на човешка плът, Кархародон често отказва да я изяде.
Съществува обаче мнението на експерти, че голямата бяла акула може да поеме по пътя на канибализма, като е вкусила вкуса на човешката плът по време на гладните периоди. Същото обаче може да се каже и за други активни хищници от общността на акулите.

Интересното е, че последните 3 години се характеризират с увеличаване на срещите на карчародон с човек в крайбрежната средиземноморска област. Обикновено тези претенциозни акули не плуват близо до бреговете, предпочитат по-чисти води, но сега все повече затварят плажовете си заради появата на бели акули. Така че, туристи са били евакуирани плажове на Лазурния бряг, крайбрежието Левант, курортите в Испания, Турция и Черна гора. Това не означава, че плажовете са били атакувани от бяло-обикновени хищници, не, просто акули плуваха до брега по-близо от 100 метра. В някои случаи големите бели акули просто се бъркат с делфините.

Страховете от голяма бяла акула в Средиземноморието също са стимулирани от маса филми за акули-убийци, както и от изолирани случаи на атаки, които веднага се превръщат в обект на сензационно излъчване в медиите, често описвайки събития в нереалистични цветове.
Така че целият свят е заобиколил шокиращата новина за смъртта от зъбите на Кархародон, култов италиански режисьор, който се е случил край бреговете на Кипър. Никой обаче не се съгласи, че мъжът е решил да се опита в популярния спортен риболов днес. Опитваше се да улови голямата бяла акула на стръвта, той просто падна в морето, където беше прерязан наполовина от огромни челюсти. Няма друг фатален случай на нападението на Karharodon в тази акватория.

Средиземноморието не е риболовна зона. Тук няма много рибари. Това обаче не спасява белите акули от хората, които го търсят. Тъй като е развит курортният бизнес, всички жертви са за доброто на гостите.
Бялата красавица се убива заради перките, ребрата, зъбите. Перките са световноизвестен деликатес; често рибите са уловени, перките са отрязани и на нещастния хищник е позволено да умре. Обикновено тези осакатени акули умират в челюстите на тяхната племенница, която се възползва от тяхната безпомощност.
От перките в крайбрежните ресторанти се приготвят супи, една част от които достига 100 долара. Ребрата се използват за изработване на гребени за сувенири, ключодържатели и др.
Отделен елемент от дохода - зъбите и челюстта. За челюстта на кархародона на италианското крайбрежие колекторите дават до $ 1000.

Бяла акула - господарка на морските води. Средиземноморието, както се оказа, не е най-популярното местообитание за популациите на кархадон. Въпреки това, тези води се овладяват от бели пухкави красавици. Спокойните, ниско агресивни, бели акули от Средиземно море са различни от техните колеги. Поддържайки екологично равновесие, тези древни хищници украсяват цялата водна система и в продължение на много години патрулират водите на Средиземно море.

И само един човек, със своята алчност и безсмислена жестокост, може да спре съществуването на това необходимо за природата-майка риба - голямата бяла акула.
Има много факти, потвърждаващи такива плодове на човешката дейност по отношение на много видове живи същества в историята, всички от които са отразени на черните страници на Международната червена книга.

http://scharks.ru/vidy/belaya/index.shtm

Великата бяла акула. Живот и местообитание на голяма бяла акула

Бурята на моретата, бялата смърт, безмилостният убиец - веднага щом те не наричаха това мощно и древно създание, което оцеляваше в динозаврите. Името му е голямата бяла акула. По-съвършен организъм в природата просто не съществува.

Описание и особености на голямата бяла акула

Голямата бяла акула (Carharodon) е един от най-големите хищници на планетата. Тя заслужаваше известността си с акула, която ядеше от човека: има много регистрирани случаи на нападения срещу хора.

Езикът не се превръща в риба, а всъщност е: бялата акула принадлежи към класа на хрущялните риби. Терминът "акула" идва от викингския език, думата "hakall" наричали абсолютно всякаква риба.

Природата щедро дари на бялата акула: външният му вид не се е променил за милиони години, които е живял на планетата. Размерът на мега-рибите надхвърля дори убийците, които понякога достигат до 10 м. Според ихтиолозите дължината на голямата бяла акула може да надвишава 12 метра.

Въпреки това, съществуват само научни хипотези за съществуването на такива гиганти, най-голямата бяла акула, уловена през 1945 г., е с дължина 6,4 м и тежи около 3 тона. Може би най-големият в света с безпрецедентен размер никога не е бил уловен и прорязва водата на дълбочина, която не е достъпна за хората.

В края на третичния период и по стандартите на Земята тя е сравнително нова, предците на бялата акула, мегалодонът, са живели в огромните дълбини на океана. Тези чудовища са достигнали дължина от 30 м (височината на 10-етажна сграда), а в устата им могат удобно да се настанят 8 възрастни мъже.

Днес голямата бяла акула е единственият оцелял вид от многобройните си родове. Други са изчезнали заедно с динозаври, мамути и други древни животни.

Горната част на тялото на този ненадминат хищник е боядисана в сиво-кафяви тонове, а насищането може да бъде различно: от белезникаво до почти черно.

Дължината на голямата бяла акула може да надвишава 6 метра

Зависи от местообитанието. Коремът е бял, заради което акулата е получила името си. Линията между сивия гръб и белия корем не може да се нарече гладка и гладка. Тя е по-скоро счупена или разкъсана.

Този цвят перфектно маскира акулата във водния стълб: от страничния ъгъл очертанията му стават гладки и почти невидими, а когато се гледа отгоре, по-тъмният гръб се смесва със сенките и долния пейзаж.

Скелетът на голяма бяла акула няма костна тъкан, а цялото се състои от хрущял. Аеродинамичното тяло с конична глава е покрито с надеждни и плътни люспи, по структура и твърдост, подобни на зъбите на акулите.

Тези скали често се наричат ​​"зъби на кожата". В някои случаи черупката на акула не може да бъде пробита дори с нож, а ако я ударите „срещу козината“, ще останат дълбоки разрези.

Формата на тялото на бяла акула е идеална за плуване и преследване на плячка. Специалната мастна секреция, отделяна от кожата на акулите, спомага за намаляване на резистентността. Може да достигне скорост до 40 км / ч, а не във въздуха, а в гъстата солена вода!

Движенията му са грациозни и величествени, сякаш се плъзгат във водата, без да се правят никакви усилия. Този хълм лесно може да направи 3-метрови скокове над водната повърхност, а спектакълът трябва да се каже очарователен.

Голямата бяла акула няма въздушно мехурче, което да я държи на повърхността, а за да не отиде на дъното, трябва непрекъснато да работи с перки.

Добрата плаваемост помага на огромния черен дроб и ниската плътност на хрущяла. Кръвното налягане на хищника е слабо и за да стимулира притока на кръв, тя също трябва постоянно да се движи, като по този начин помага на сърдечния мускул.

Гледайки снимката на голямата бяла акула, широко отворена уста, вие усещате тръпката и ужаса, а кожата се пулсира. И това не е изненадващо, защото е трудно да си представим по-съвършен инструмент за убиване.

Зъбите са подредени в 3-5 реда, а в бялата акула те постоянно се обновяват. На мястото на счупен или изпуснат зъб, от резервния ред веднага се разраства нов. Средният брой на зъбите в устната кухина - около 300, дължина - повече от 5 cm.

Структурата на зъбите също е обмислена, както всичко останало. Те имат заострена форма и назъбвания, което улеснява изваждането на огромни парчета месо от техните нещастни жертви.

Зъбите на акулите са практически лишени от корени и изпадат доста лесно. Не, това не е грешка в природата, по-скоро обратното: зъбът, залепен в тялото на жертвата, прави невъзможно хищникът да отвори устата за вентилация на хрилете, рибата просто рискува да се задуши.

В този сценарий е по-добре да загубите зъб, отколкото живот. Между другото, в живота си голямата бяла акула заменя около 30 хиляди зъба. Интересно е, че челюстта на бялата акула, притискаща плячката, оказва натиск върху нея до 2 тона на cm².

В устата на бялата акула има около 300 зъба

Живот и местообитание на голяма бяла акула

Белите акули са предимно самотни. Те обаче са териториални, но показват уважение към по-големите братя, което им позволява да ловуват във водите си. Социалното поведение сред акулите е доста сложен и слабо проучен въпрос.

Понякога те са лоялни към факта, че другите споделят храната си, а понякога - напротив. Във втората версия те показват своето недоволство, усмивка на устата, но физическото наказване на нарушителя е изключително рядко.

Голямата бяла акула се намира в зоната на шелфа в близост до бреговете почти по целия свят, с изключение на северните райони. Този тип е термофилен: оптималната температура на водата за тях е 12-24 ° С. Важен фактор е концентрацията на сол, така че не е достатъчно в Черно море и тези акули не се срещат в нея.

Голямата бяла акула живее край брега, Мексико, Калифорния, Нова Зеландия. Големи популации се наблюдават в близост до Мавриций, Кения, Мадагаскар, Сейшелските острови, Австралия, Гваделупските острови. Тези хищници са склонни към сезонни миграции и могат да пътуват хиляди километри.

Голямата бяла акула яде

Голямата бяла акула е хладнокръвен изчислителен хищник. Той атакува морски лъвове, тюлени, кожи, костенурки. В допълнение към големите животни, акулите ядат риба тон и често достатъчно мърша.

Голямата бяла акула не се колебае да ловува други, по-малки видове от своя вид, както и делфините. По отношение на последната те засаждат и атакуват отзад, като лишават жертвата от възможността да използва ехолокация.

Природата е направила акулата идеален убиец: зрението му е 10 пъти по-добро от човешкото, вътрешното ухо улавя ниските честоти и звуците на инфрачервения обхват.

Обонянието на хищника е уникално: акулата е способна да усеща миризмата на кръв в примес 1: 1 000 000, което съответства на 1 чаена лъжичка на голям плувен басейн. Атаката на бялата акула е мълния: отнема по-малко от секунда от отварянето на устата до окончателното затваряне на челюстите.

Прилепвайки си като бръснач зъби в тялото на жертвата, акулата поклаща глава и разкъсва големи парчета плът. По едно време тя може да погълне до 13 кг месо. Челюстите на кръвожадния хищник са толкова силни, че лесно ухапват големи кости и дори цялата плячка наполовина.

Стомахът на акулата е голям и еластичен, може да държи огромно количество храна. Случва се, че солната киселина за храносмилането не е достатъчна, тогава рибата я превръща отвътре навън, като се освобождава от излишъка. Изненадващо, стените на стомаха не се увреждат от острите триъгълни зъби на това могъщо същество.

Нападенията на голямата бяла акула на хората се случват, главно водолази и сърфисти страдат от това. Хората не влизат в диетата си, по-скоро хищникът атакува по погрешка, като взема сърф за печат или печат на слона.

Друго обяснение за такава агресия е нахлуването в личното пространство на акула, територията, където се използва за лов. Интересното е, че рядко се храни с човешка плът, често се изплюва, осъзнавайки, че е било погрешно.

Размерът и характеристиките на тялото не дават на жертвите на голямата бяла акула шанс за спасение. Всъщност, сред дълбините на океана, тя не притежава достойна конкуренция.

Възпроизвеждане и дълголетие

Лица с дължина под 4 м, най-вероятно незрели юноши. Женските акули могат да забременеят не по-рано от 12-14 години. Мъжките зреят малко по-рано - в 10. Големите бели акули се размножават чрез отглеждане на яйца.

Този метод е присъщ изключително на хрущялни видове риби. Бременността продължава около 11 месеца, след което няколко бебета се излюпват в утробата на майката. Най-силните ядат слабите, докато са все още вътре.

Раждат се 2-3 напълно независими акули. Според статистиката, 2/3 от тях не живеят до една година, ставайки жертва на възрастни риби и дори собствената си майка.

Поради продължителната бременност, ниската продуктивност и късното узряване, броят на белите акули непрекъснато намалява. В световния океан живеят не повече от 4500 индивида.

http://givotniymir.ru/bolshaya-belaya-akula-obraz-zhizni-i-sreda-obitaniya-bolshoj-beloj-akuly/
Up